Velg det rette termometeret

Skrevet av
Kvinne sjekker om hun har feber ved temperaturmåling med termometer

I denne artikkelen undersøker vi måling av kroppstemperatur ved hjelp av ulike metoder og anbefaler hvilket termometer som passer best for dine behov. Formålet med artikkelen er å informere deg om de ulike metodene og veilede deg til å kjøpe et termometer som passer din familie.

Kroppstemperatur og termometre

Et kroppstemperaturtermometer brukes til å avgjøre om en person har feber. I den forbindelse må du være klar over at normal kroppstemperatur er høyere hos spedbarn og små barn enn hos voksne. Barn opplever også større og hyppigere svingninger i kroppstemperaturen. Men ved å bruke et termometer for å måle kroppstemperatur, kan du enkelt finne ut om barnet ditt har feber.

Kroppstemperaturen vår varierer i løpet av dagen. Kroppstemperaturen din er vanligvis lavest om morgenen ca. en time før du våkner og høyest om kvelden. Hos kvinner vil kroppstemperaturen stige i dagene frem til eggløsning.



Syk gutt blir sjekket for feber på pannen

Hvorfor får vi feber?

Feber er definert som en kroppskjernetemperatur over 38,0°C (målt rektalt), og er en av kroppens reaksjoner på sykdom. Når bakterier eller virus invaderer kroppen, aktiveres immunsystemet. De hvite blodcellene vil da prøve å bekjempe infeksjonen og skille ut avfallsstoffene. Det temperaturregulerende senteret registrerer økningen av avfallsstoffer, og reagerer deretter ved å øke kroppstemperaturen.

Feber er kroppens naturlige reaksjon på sykdom, og bør generelt ikke kontrolleres med febernedsettende legemidler. Immunforsvaret fungerer mest effektivt ved kroppstemperaturer mellom 38-39°C, samtidig reduseres aktiviteten til mikroorganismer ved disse temperaturene.

Kroppens temperatur reguleres i temperaturreguleringssenteret som ligger i hypothalamus i hjernen. Dette senteret kan justere både kroppens varmeproduksjon og varmeavgivelse. Hypothalamus regulerer også svetten vi produserer på hodet, brystet og ryggen.



Hvilke termometre finnes?

Det finnes forskjellige typer termometre for å måle kroppstemperatur:

Pannetermometer

Pannetermometre, også kjent som infrarøde termometre eller berøringsfrie termometre, er en populær og moderne metode for å måle kroppstemperatur. De fungerer ved å måle den infrarøde varmestrålingen som sendes ut fra huden på pannen og konvertere den til en temperaturverdi. Pannetermometre er spesielt praktiske på grunn av deres ikke-invasive og raske målemetode.

Øretermometer

Øretermometre, også kalt tympaniske termometre, er en populær metode for å måle kroppstemperatur, spesielt hos barn og voksne. De fungerer ved å fange opp den infrarøde varmestrålingen som sendes ut fra trommehinnen og konvertere den til en temperaturverdi. Øretermometre er kjent for sine raske og nøyaktige målinger.

Fleksible termometre: Rektale, orale og armhulemålinger

Fleksible termometre er allsidige instrumenter som kan brukes til å måle kroppstemperatur på forskjellige måter: rektalt, oralt og i armhulen (aksillært). Disse termometrene er typisk digitale og utstyrt med en fleksibel spiss som gjør det enkelt å ta målinger på ulike områder av kroppen.



Det du bør vite om målemetoder

Du kan måle temperaturen flere steder på kroppen hos både barn og voksne. Her kan du lese mer om de ulike målemetodene og hvordan termometrene brukes.

Normale kroppstemperaturer for de forskjellige delene av kroppen:

Område på kroppen Normal temperatur
Endetarmen (rektalmåling) 36,6 – 38,0°C
Pannen 35,8 – 37,6°C
Øret 36,0 – 37,8°C
Munnen (oralmåling) 35,5 – 37,5°C
Armhulen (aksil måling) 34,7 – 37,3°C

OBS!

Temperaturer målt i ulike områder av kroppen KAN IKKE sammenlignes, da kroppstemperaturen varierer fra måleområde til måleområde.



HUSK å være ekstra oppmerksom på følgende:

  • Hvis du har vært fysisk aktiv, dusjet eller vært ute, må du alltid vente 30 minutter før du måler temperaturen.
  • La termometeret stå i 30 minutter i rommet du skal ta målingen i. Termometerets nøyaktighet kan påvirkes av store temperaturforskjeller i luften rundt.
  • Hvis barnets temperatur måles helt på grensen til feber med et berøringsfritt termometer, kan du ta temperaturen igjen med et rektaltermometer, bare for å være sikker.

Les også:

Forebygg forkjølelse -Gode råd for å bekjempe og unngå forkjølelse


Pil til toppen av siden i artikkel om termometre

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

30 dagers returrett

30 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.