Varmeutslett – behandling og forebygging

Skrevet av
Mann klør på armen grunnet varmeutslett

Varmeutslett kan komme så snart kroppen begynner å produsere svette, men det er heldigvis også lett å bli kvitt igjen. Til både forebygging og behandling av varmeutslett, er det forskjellige ting du selv kan gjøre for å slippe de små irriterende, røde prikkene på huden. Nedenfor kan du bl.a. lese mer om hva varmeutslett egentlig er, og hvem som typisk får det.

Hva er varmeutslett?

Varmeutslett er en form for utslett som oppstår når svettekanalene blir blokkert. Du har kanskje hørt om varmeutslett før, kanskje bare under et annet navn f.eks. varmeeksem, svetteeksem osv. Den mest alminnelige formen for varmeutslett har den latinske betegnelsen Miliaria Crystallina.

Varmeutslett kommer oftest når været er varmt og fuktig, eller du har kledd deg for varmt. Det er helt vanlig å få varmeutslett og selv om det kan være ganske utålelig når det bare klør og irriterer, så er det helt ufarlig.

Men hvordan ser varmeutslett ut? Lidelsen blir stilt ut fra utseende og det ses oftest som små, overfladiske blærer eller røde prikker på huden som kan klø og svi. Noen kan godt komme til å forveksle eksem, varmeutslett og skabb, men det er ikke det samme. Er du i tvil om hvilket utslett du har, bør du kontakte lege.

Hva kommer varmeutslett av?

Varmeutslett eller varmeeksem oppstår når temperaturen i kroppen stiger, f.eks. ved fysisk hardt arbeid. Svetteproduksjonen i kroppen vil stige, da det er kroppens måte å avkjøle seg selv på. Svetten blir dannet i svettekjertlene under hudens overflate, og vil deretter bevege seg opp. Hvis svetten ikke kan kommu ut på hudens overflate pga. blokkade i svettekjertlenes kanal, vil det oppstå irritasjon i form av varmeutslett.

Varmeutslett eller soleksem kan begge komme når det er varmt, men mens varmeutslett oppstår pga. blokkerte svettekjertler, så oppstår soleksem hvis du har oppholdt deg for lenge i solen.


Hvem får det og hvor på kroppen?

Varmeutslett er et utslett vi alle kan få. Det ses både hos babyer, barn og voksne, men hos noen kommer det hyppigere enn hos andre. Du skal ikke bli bekymret hvis du får denne typen varmeeksem.

Varmeutslett - baby og barn

Det er typisk babyer og barn som får varmeutslett. Deres svettekjertler er ikke ferdigutviklet enda, og derfor har de vanskeligere for å regulere kroppsvarmen. Varmeutslett kommer ofte i ledd, på halsen og på ryggen, men spebarn kan også få varmeutslett i ansiktet eller andre steder hvor huden har en tendens til å bli for varm. Det er ikke så ofte man får varmeutslett på fingrene eller på føttene. Så hvis du opplever utslett disse steder, bør du kontakte legen for å få utelukket andre hudlidelser.

Varmeutslett - voksen

Du kan også få varmeutslett som voksen. Du er likevel vesentlig bedre til å regulere varmen i kroppen, så de forekommer kanskje ikke så ofte som varmeutslett hos barn og spebarn. Men uansett hvor gammel du er, så er det like irriterende å få varmeeksem.


Hvordan unngår du varmeutslett?

Der er ikke noen fasitliste for hvordan man unngår varmeutslett, men du kan hjelpe deg selv ved å holde huden avkjølt og hindre svette. Det kan du f.eks. gjøre ved å:

  • Holde deg i kjølige omgivelser
  • Bruke lette klær så huden kan “puste” igjennom
  • Unngå for stramtsittende tøy
  • Begrense fysiske aktiviteter de dagene hvor det er ekstra varmt
  • Ta et avkjølende bad hvis du har det varmt
  • Opphold deg/barn i skyggen på meget varme dager

Behandling av varmeutslett

Du har sikkert ofte gått med spørsmål som “hvordan blir man kvitt varmeutslett?” og om det er noen metoder til det. Varmeutslett er ikke farlig, og forsvinner som regel av seg selv når huden er avkjølt igjen, og derfor trengs det som oftest ikke behandling. Det kan fort komme igjen hvis kroppen blir opphetet. Du bør kontakte legen hvis varmeutslette ikke forsvinner av seg selv etter noen dager, eller hvis du føler deg utilpass.

Den beste behandling av varmeutslett er de samme metodene som hvis du vil unngå det. Det er rett og slett et spørsmål om å holde huden og kroppen avkjølt. For hvis du ikke svetter eller har det varmt, så får du ikke varmeutslett.

Hvis babyen har en hyppig tendens til å få varmeutslett, er det noen ting du kan gjøre for å behandle det:

  • Skift til lette og pustende klær
  • Bleien bør skiftes så snart den blir våt
  • La gjerne barnet lufte seg imellom bleieskiftene
  • Evt. et avkjølende bad

Varmeutslett kommer fort, og forsvinner heldigvis like fort igjen!


Les også:

Bitt, stikk og andre sommerskader
Alt du trenger til hjemmeapoteket
Gode råd mot tørr hud og eksem


Pil til toppen

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

30 dagers returrett

30 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.