Få hjelp til menstruasjonssmertene
Svært mange kvinner opplever å få menstruasjonssmerter i puberteten eller i voksen alder. Menstruasjonssmerter kan være alt fra milde kramper til mer alvorlige smerter som kan gå utover arbeidsmessige og sosiale funksjoner. Her gir vi deg råd om hva du kan gjøre for å lindre smertene.
Hva er årsaken til menstruasjonssmerter?
Menstruasjonssmerter (dysmenoré) er forårsaket av en gruppe hormonlignende stoffer, kalt prostaglandiner, som dannes i livmoren og frigjøres under menstruasjon. Prostaglandiner gir sammentrekninger av muskulaturen i livmoren som kan utløse smerte. Noen kvinner opplever mer intense menstruasjonssmerter enn andre, og smertene kan vare fra noen timer til flere dager. Smertene kommer gjerne på samme tid som menstruasjonsblødningen.
Dysmenoré deles i primær og sekundær dysmenoré. Primær dysmenoré er når menstruasjonssmertene oppstår like etter puberteten og frem mot midten av 20-årene. Sekundær dysmenoré oppstår typisk i alderen fra 30-40 år.
Risikoen for primær dysmenoré øker ved følgende faktorer:
- Menstruasjon i tidlig alder
- Lang blødningsvarighet
- Store og uregelmessige blødninger
- Lav vekt
- Røyking
Årsaker til sekundær dysmenoré:
- Bruk av kobberspiral
- Endometriose
- Muskelknuter i livmoren
- Sammenvoksninger i bekkenet og livmorhalsen
Symptomer på menstruasjonssmerter
Symptomene er krampelignende smerter i nedre del av magen, eventuelt med utstråling til nedre del av ryggen, innside av lår og lysker. Mage- og tarmkanalen kan også bli påvirket av prostaglandiner og enkelte opplever derfor symptomer som brekninger, kvalme og diaré.
Menstruasjonssmertene er ofte verst i ung alder, og mange kvinner opplever at smertene avtar med alderen og etter barnefødsler.
Behandling av mestruasjonssmerter
Egenbehandling
Generelle råd som kan lindre plagene:
- Varmebehandling som et varmt bad/dusj og/eller en varmeflaske på mage eller rygg kan få musklene til å slappe av og dermed lindre smertene
- Varm drikke
- Fysisk aktivitet frigjør endorfiner i kroppen og kan ha positiv effekt på menstruasjonssmertene
- Slappe av når smertene er på det verste
Egenbehandling med reseptfrie smertestillende legemidler
Menstruasjonssmerter kan behandles med reseptfrie smertestillende legemidler og behandlingen avhenger av graden av smerte. Legemidler bør tas ved første tegn på smerter for best mulig effekt. Ved lette smerter anbefales paracetamol tabletter.
Ved moderate smerter er betennelsesdempende legemidler av typen NSAIDs førstevalget, enten Naproxen eller Ibux tabletter. De virker ved å redusere produksjonen av prostaglandiner som forårsaker krampelignende smerter.
Når bør du oppsøke lege?
- Dersom reseptfrie smertestillende ikke gir tilstrekkelig effekt.
- Ved kombinasjon av sterke smerter og uvanlig bødningsmønster, som er typisk ved svangerskap utenfor livmoren.
- Hvis du vil forsøke P-piller som et alternativ til reseptfrie smertestillende grunnet for eksempel utilstrekkelig effekt eller bivirkninger. Hvis du i tillegg ønsker prevensjon.
- Ved underlivssmerter utenom menstruasjon, for eksempel under sex.
- Ved plutselige sterke smerter etter mindre plager i mange år.
Få en mer komfortabel menstruasjon
De siste årene har det kommet innovative alternativer til bind og tamponger, nemlig menstruser og menskopp.
Menstruser
Menstruser er et alternativ til tradisjonelle bind og tamponger som samler opp blod under menstruasjonen. Trusene er designet med et spesielt absorberende materiale, som kan forhindre lekkasje. Bind og tamponger kan gi kløe og ubehag i underlivet, og fordelen med å bruke menstruser er at du slipper denne problematikken. Menstruser er laget av myke og pustende materialer som reduserer risikoen for hudirritasjoner og svette.
Menstruser absorberer større mengder blod enn bind og tamponger og kan brukes hele dagen uten konstant utskiftning. Dette gjør menstrusene ideelle for kvinner med tung menstruasjon. Menstruser er altså mer miljøvennlig enn bind og tamponger da de kan gjenbrukes og ikke må kastes etter en gangs bruk. Både miljøet, lommeboken og komforten kan ta nytte av å bruke menstruser som mensbeskyttelse.
Se vårt store utvalg av menstruser her
Menskopp
Menskopp er et annet alternativ til tradisjonelle bind og tamponger. En menskopp er en liten kopp av myk medisinsk silikon som settes inn i skjeden under menstruasjon og samler opp blod. Menskopp kan gjenbrukes i mange år, som er en økonomisk fordel og gjør den mer miljøvennlig enn engangsbind og tamponger. Det er også et praktisk alternativ da det ikke er nødvendig å skifte ut menskoppen like ofte som bind og tamponger.
Menskopper finnes i forskjellige størrelser og modeller, og det er derfor viktig å velge den koppen som passer din kropp og blødningsmengde. Mange kvinner opplever at menskopper og -truser er mer behagelig å bruke enn tradisjonelle bind og tamponger da de sitter mer naturlig og derfor kan redusere risikoen for irritasjoner og ubehag.
Se vårt store utvalg av menskopper her
Kilde: NHI, Sykehusapotekene, Felleskatalogen