Ting å huske på når du oppholder deg i solen
Det er ingen tvil om at solstrålene bringer mange gleder for oss. Men det er viktig å huske at solen også kan medføre risikoer hvis du ikke beskytter deg ordentlig. I denne artikkelen vil vi gi deg noen nyttige råd om hvordan du kan nyte solstrålene på en trygg og ansvarlig måte.
Solen – en naturlig kilde
Solstrålene har mange fordeler, inkludert å være en viktig kilde til D-vitamin som bidrar til å opprettholde normale knokler og normal muskelfunksjon. I tillegg bidrar D-vitamin også til:
- Et normalt opptak av kalsium og fosfor
- Et normalt kalsiuminnhold i blodet
- Å opprettholde normale tenner
- Immunsystemets normale funksjon
- Å spille en rolle i celledelingsprosessen
Når solstrålene treffer deg, utløser de også hormonet serotonin, som er kjent som "lykkehormonet", som hjelper til å regulere følelsen av velvære og lykke. Derfor kan du ofte føle et høyere energinivå når du har vært ute i solen.
Det kommer ofte med en vakker glød til huden når du oppholder deg i solen ansvarlig. Dette skyldes at UV-strålene stimulerer hudens pigmentceller til å produsere melanin, som er det pigmentet som gjør vår hud brun.
Risikoer ved solen
Selv om det er mange fordeler med solen, kan overeksponering for solstrålene ha konsekvenser for deg og huden din.
Når huden din er utsatt for sollys, og du ikke har den riktige beskyttelsen på, kan det føre til solbrenthet og forbrenning av huden. Dette kan både være ganske smertefullt og skadelig. Solbrenthet er vanligvis en 1. grads forbrenning, som kan gi rødhet, hevelse og være smertefullt.
Langvarig eksponering for solens ultraviolette stråling (UV-stråler) kan føre til for tidlig aldring av huden og i verste tilfelle øke risikoen for hudkreft. Det er derfor viktig å beskytte seg selv ved å bruke klær og ha riktig solfaktor.
Slik beskytter du deg mot solen
Det er mange ting du kan gjøre for å beskytte deg mot solen, og redusere risikoen for solbrenthet eller skade på huden din, på best mulig måte. Dette inkluderer blant annet:
Solkrem
Når det gjelder solbeskyttelse, er det viktig å velge en solkrem med en høy solfaktor avhengig av hvilken hudtype du har. I tillegg er det også viktig at solkremen har bredspektret beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler.
Solkrem skal påføres i et jevnt og generøst lag, og gjentas hver andre time eller etter å ha badet eller svettet. Vær oppmerksom på om din solkrem har blitt for gammel, da den kan miste sin effektivitet over tid. Les artikkelen om holdbarheten til solkremen din her!
Klær
Klær er også en viktig form for solbeskyttelse. Bruk klær med lange ermer og lange ben hvis det er mulig, for å beskytte huden mot solstrålene. Velg lette og pustende materialer som for eksempel bomull. Du kan også bruke en bredskygget solhatt for å beskytte ansiktet, ørene og nakken.
Du kan beskytte øynene dine ved å velge solbriller som beskytter 100% mot UVA- og UVB-stråler. Pass på at solbrillene passer godt og dekker øynene helt for å gi den beste beskyttelsen.
Oppsøk skygge
Når det gjelder å oppholde seg i solen, er det viktig å søke skygge når solen er sterkest, vanligvis mellom kl. 12 og 15. Begrens den direkte solen ved å bruke en parasoll eller markise hvis du er i solen i lengre tid. Du bør holde deg innendørs eller i skyggen innimellom for å gi huden en pause fra solen.
Når solen er uunngåelig
Hvis du likevel blir solbrent, er det viktig å kunne gjenkjenne symptomene og vite hvordan du skal behandle det. Rød, smertefull og varm hud er de vanligste symptomene på solbrenthet. I mer alvorlige tilfeller kan det oppstå blemmer, hevelse og feber.
For å behandle solbrenthet, bør du kjøle ned huden med kaldt vann eller en kald kompress. Bruk en fuktighetsgivende aftersun, gjerne med aloe vera, for å lindre smerten og hjelpe huden med å roe seg. Drikk masse vann for å forhindre dehydrering og hjelpe kroppen med å komme seg.
Generelt er det er også viktig å holde seg hydrert når du oppholder deg i solen. Drikk rikelig med vann før du går ut i solen, og fortsett å hydrere deg selv hele dagen. Du kan også spise frukt og grønnsaker med et høyt vanninnhold, som agurker og meloner, for å holde deg hydrert.
Solsikkerhet for barn
Når det gjelder barn og solsikkerhet, er det viktig å ta spesielle forholdsregler, da de er ekstra sensitive og intolerante. Babyer under 6 måneder bør holdes borte fra direkte sollys, da deres hud er mer følsom overfor solen.
Bruk en solkrem med høy faktor og bredspektret beskyttelse på små barn og babyer som er utsatt for solen. Her bør du bruke en solkrem spesielt utviklet for barn, da disse ofte er ekstra vannfaste.
Barn bør også bli kledd i beskyttende klær og solhatt når de er ute, for å beskytte dem på best mulig måte. Hold alltid øye med barnet ditt slik at du kan overvåke eventuelle tegn på solbrenthet.
Les mer:
• UVA & UVB stråler - Hva er forskjellen?
• Solkrem skader korallrevene – se hva du kan gjøre!
• Guide til riktig solfaktor