Sommerskader hos hund og katt
Sommeren er høysesong for skader hos hund og katt. Mer aktivitet enn vanlig, og flere åpenlyse farer, gjør at mange kjæledyr får et møte med veterinæren gjennom sommeren. Her får du noen gode tips til hva du kan gjøre for å forebygge, men også behandle sommerskader.
Høysesong for skader
De fleste kjæledyr eksponeres for flere farer enn vanlig når de er på ferie med familien sin. Det kan være skarpe steiner som kutter opp potene, brudd ved fall fra høyder, huggormbitt eller skader på klørne. Her får du en oversikt over de vanligste skadene hunder og katter påfører seg gjennom sommermånedene.
Kutt i poten
Mange hunder er glade i å bade. Dette kan være en fin aktivitet om sommeren hvor hunden både får mosjonert og kjølt seg ned i varmen. Likevel er det mange hunder som opplever å kutte seg på skarpe steiner, skjell eller glasskår i vannet. Det kan resultere i dype og vonde potekutt.
Det første du må gjøre ved slike kutt er å stoppe blødningen. Det kreves mottrykk ved at du legger en kompress mot såret og en bandasje rundt poten. Deretter bør veterinær oppsøkes så fort som mulig. Potekutt kan være smertefulle og det kan ta lang tid før det gror. Det er viktig at hunden holder poten meste mulig i ro til det har grodd. Katter kutter seg ikke like ofte i potene, men ved kutt gjelder samme behandling som hos hund. Se utvalget av kompresser og bandasjer.
Bruddskader
Når hunden eller katten får mulighet til å boltre seg i det fri, kan det oppstå fall og skader. Hvis uhellet skulle være ute, og katten eller hunden brekker noe, må man søke akutt hjelp hos veterinær. Har du har mistanke om at det kan være beinbrudd, forsøk å stabilisere bruddet med bandasje og eventuelt spjelke det før transport. Til spjelking brukes en gjenstand som passer størrelsen på dyret, for eksempel en blomsterpinne til en katt, eller en større pinne til en hund. Det er viktig å holde dyret i ro slik at man unngår større skader eller mer smerte enn nødvendig. Er det et åpent brudd bør det legges rene, fuktige kompresser på såret før man støtter opp og bandasjerer.
Huggormbitt
Hunder og katter løper ofte rundt i busker og kratt, og huggormbitt er vanlig fra tidlig vår til sen høst. Mens man tidligere anbefalte å gi tabletter, har man gått bort i fra dette. Det beste er å gi hunden eller katten så mye vann som mulig å frakte dyret til veterinær fortest mulig. Er man på tur med hunden, og langt hjemmefra, er det viktig å gå hjemover i rolig tempo. Er det en liten hund bør du helst bære hunden slik at den beveger seg minst mulig. Hunden eller katten bør til veterinær selv om den tilsynelatende virker i god form.
Kloskader
Både hunder og katter kan skade klørne. De kan henge igjen i noe eller skades på annen måte. Hunder har også ofte problemer med en ekstra klo som sitter litt høyere opp på benet og som er mer utsatt for skader når de ferdes i mer uvørent terreng. Hvis en klo løsner eller rives av kan det være smertefullt for dyret. Forsøk å røre det minst mulig ved det og kontakt veterinær. Dersom det blør mye, kan du forsøke å stoppe blødningen ved å legge på en kompresjon eller en bandasje.
Bein i halsen
Om sommeren spiser vi ofte ute og sjansen for at hunden eller katten får tak i grillspyd, kotelettbein, ispinner eller liknende er stor. Hvis du ser at hunden eller katten brekker seg eller viser tegn til at den har satt noe i halsen som den ikke får ut, kan du først forøke og titte inn i munnen på dyret. Om du kan få tak i fremmedlegeme kan du forsiktig forsøke å dra det ut. Sitter det lenger ned bør man få dyret til veterinær så fort som mulig. Om hunden eller katten virker syk, og man er usikker på hva det kan ha fått i seg, bør man ikke forsøke å få dyret til å kaste opp. Det kan gjøre skaden verre. Ved alvorlige tilfelle er det viktig å komme fortest mulig til veterinær.
Heteslag og solbrenthet
Selv om vi gjerne selv nyter en lang og varm sommerdag kan det fort bli for varmt for de pelskledde. Blir hunden eller katten for varm kan de få heteslag. Det kan være direkte livsfarlig for et dyr å bli etterlatt i en varm bil i sommervarmen. Skulle du oppleve at kjæledyret har blitt for varmt er det viktig å kjøle det sakte ned, gjerne med kaldt vann og sørge for at dyret får i seg kald drikke. Husk også at varm asfalt kan være skadelig for tredeputene på hunden. Vær derfor forsiktig med å gå lange turer eller sykle med hunden på varme dager. Det kan føre til såre og brente poter. Ved ulike skader på potene kan en god potesalve virke lindrende og gjøre at det gror fortere. Hunder og katter som er i solen kan også bli solbrente. Det kan være lurt å smøre utsatte områder med solkrem med høy solfaktor.
Et smart tips for varme sommerdagen kan være en kjølematte. Disse fås i mange varianter, og for en hund eller katt som har mye pels og fort blir varm, kan dette være en deilig avkjøling.
Saltvannseksem og utslett
Både hunder og katter kan være plaget av utslett og eksem på kroppen. Om sommeren er hunder som bader mye mest plaget. Hvis de stadig bader slik at pelsen ikke rekker å tørke kan de få fukteksem eller det som kalles for hotspot. Det kan utvikle seg til irriterte områder på hunden kropp som får skorper og det kan være svært ubehagelig for hunden. Det kan være lurt å klippe pelsen ned og vaske med Klorhexidinholdig sjampo eller sjampo som får virke i noen minutter før den skylles av. Blir det verre bør man kontakte veterinær.
Flått
Det finnes mange gode og effektive midler mot flått for hunder og katter i form av dråper, tabletter og halsbånd. De reseptbelagte legemidlene mot flått er de mest effektive og kan fås hos veterinær. Dersom hunden eller katten har fått flått kan du bruke en flåttfjerner. Start med å feste flåttfjerneren rundt flåtten for så å vri den ut av huden på dyret. Les gjerne bruksanvisningen som følger med flåttfjerneren. Se utvalget i kategorien Flått.
Hvordan forebygge skader?
Tenk deg om før du tar med deg hunden eller katten på ferie. Hva kan være de potensielle farene? For de fleste kjæledyr er sommeren en fin tid der de kan være mye ute sammen med familien sin, men for en katt eller en hund som vanligvis bor i byen kan overgangen til natur og uteliv bli stor. Prøv så langt det lar seg gjøre å legge til rette for kjæledyret ditt og tilpass turer og aktiviteter etter hvilken form og alder dyret er i. Det kan være lurt å ha telefonnummeret til nærmeste veterinær for hånden dersom noe skulle skje. Å ta med et mini reiseapotek til kjæledyret kan være en god ide.
Dette bør reiseapoteket til hund/katt inneholde:
- Bandasje
- Kompresser
- Sårrens
- Potesalve
- Kloklipper
- Flåttfjerner
- Solkrem
- Pinsett
- Klorhexidin sjampo
Her finner du et stort utvalg utstyr til kjæledyret ditt - Les mer.
Les også:
• Tips til reise med hund
• Pakkeliste til ferien – ting du skal huske når du reiser
• Lus og Luseegg - Forebygging og behandling av lus