Slik bruker og avleser du en eggløsningstest

Skrevet av
Hvordan avleser og bruker man en eggløsningstest?

I denne artikkelen kan du finne ut mer om:

1) Hvordan en eggløsningstest fungerer
2) Når du bør teste deg
3) Testing med uregelmessig menstruasjonssyklus
4) Hva kan påvirke testresultatet
5) Avlesning av resultat

Hvordan fungerer en eggløsningstest?

Først og fremst oppstår eggløsning som følge av en økning i kjønnshormonet LH i kroppen. LH skilles ut i urinen, og det er derfor via en urinprøve du best kan finne ut når du har størst sannsynlighet for å bli gravid.

En eggløsningstest måler derfor konsentrasjonen av LH i urinen din. Det er når det oppstår/har skjedd en økning i hormonet at du kan vite sikkert at du har eggløsning. Finn ut mer om eggløsning her!

Hvor sikker er en eggløsningstest?
Testene som er tilgjengelige for hjemmebruk i dag er alle av veldig god kvalitet. Flertallet av alle eggløsningstester er over 99 % sikre dersom du har utført testen nøyaktig etter instruksjonene i brukermanualen. Hos Med24.no finner du også noen av de sikreste, mest anerkjente og brukte eggløsningstestene.

Bør du bruke morgenurin?
Når det gjelder en eggløsningstest, er det best å ikke bruke morgenurinen. LH produseres tidlig om morgenen, og det kan derfor best måles i urinen senere på dagen (gjerne mellom 10.00 og 20.00). På denne måten unngår du også et falskt resultat.

Eggløsningstest eller temperaturmetoden?
Forskjellen mellom eggløsningstesten og temperaturmetoden er at eggløsningstesten viser nøyaktig når eggløsningen finner sted, mens temperaturmetoden viser når du har hatt eggløsning. Du kan enkelt og med stor fordel kombinere begge deler for å sikre større sjanse for unnfangelse/graviditet.


Når bør du teste deg?

Du tester for eggløsning noen dager før forventet eggløsning – gjerne mellom 2-3 dager før. Den forventede eggløsningen kan beregnes ved å ta utgangspunkt i gjennomsnittslengden på menstruasjonssyklusen.

Hvis du ikke kjenner syklusen din, kan du starte med å teste 11 dager etter starten av siste menstruasjon. Det tar ofte flere tester før man finner eggløsningen eller sin mest fruktbare periode.

Eggløsningsberegner og tidsplan
Forventet eggløsning kan også beregnes med vår eggløsningsberegner. Alternativt kan du også ta utgangspunkt i tabellen under, som gir en oversikt over når du bør teste deg.

Når du bruker diagrammet, trenger du bare å vite den gjennomsnittlige lengden på menstruasjonssyklusen din. Lengden på en menstruasjonssyklus indikeres av antall dager mellom menstruasjonene dine - fra dagen den starter til dagen før starten av neste menstruasjon.


Lengden på menstruasjonssyklusen Ta testen denne dagen etter første dag med menstruasjon
21 dage Dag 5
22 dage Dag 6
23 dage Dag 7
24 dage Dag 8
25 dage Dag 9
26 dage Dag 10
27 dage Dag 11
28 dage Dag 12
29 dage Dag 13
30 dage Dag 14
31 dage Dag 15
32 dage Dag 16
33 dage Dag 17
34 dage Dag 18
35 dage Dag 19
36 dage Dag 20
37 dage Dag 21
38 dage Dag 22
39 dage Dag 23

Har du en KORTERE eller LENGRE menstruasjonssyklus?
Hvis syklusen din er kortere eller lengre enn angitt i diagrammet - dvs. under 21 dager eller over 39 dager, kan det være spesielt lurt å kontakte din egen lege eller fertilitetsekspert for best råd og veiledning.


Hva gjør du hvis du har uregelmessig menstruasjon?

Hvis mensen ikke er regelmessig eller du ikke kjenner syklusen din, som nevnt ovenfor, kan du begynne å teste på dag 11 etter den første blødningsdagen. Her er det en stor fordel å bruke flere eggløsningstester for å finne din mest fruktbare periode eller eggløsningsdag.

Hvis du ikke får en positiv test, kan du i neste periode begynne å teste noen dager tidligere, for eksempel på dag 9 eller 8.  

Hva kan påvirke testresultatet?

Husk alltid å bruke eggløsningstesten innenfor holdbarheten! Hvis den har passert den angitte datoen, må du lese resultatet som ugyldig. I tillegg skal du ALLTID følge den vedlagte bruksanvisningen til punkt og prikke. På denne måten kan du unngå mulige feilkilder og ugyldige resultater best mulig.

Testtidspunktet
Tester du til forskjellige tider hver dag, er det økt risiko for at du ikke klarer å måle den forhøyede konsentrasjonen av LH, og derfor ikke får en klar indikasjon på når eggløsningen vil finne sted. Det er derfor best å teste til samme tid hver dag!

Væskeinntak før testing
Før testing er det viktig å ikke drikke for mye væske, da dette vil redusere konsentrasjonen av LH, og kan derfor gi et falskt resultat. Pass derfor på at du ikke drikker mye/mer enn nødvendig de siste 2 timene før du tar eggløsningstest.

Kan medisiner påvirke resultatet?
Det finnes en rekke medisiner som inneholder hormonet LH. Dette er de eneste som kan påvirke testresultatet. Blant annet er det flere av medisinene som brukes i forbindelse med behandling for barnløshet som inneholder LH.

Dersom du bruker legemidler som inneholder LH, eller du er usikker på om de gjør det, bør du kontakte legen din for ytterligere informasjon og veiledning.

Avlesning av resultatet

Før du starter testen er dette verdt å vite! Hver urinprøve varierer i dens kjemiske sammensetning, det samme gjør fuktigheten i miljøet der testen utføres.

Disse variasjonene kan forårsake vertikale striper så vel som en rosa bakgrunnsfarge. Dette påvirker imidlertid IKKE testresultatet!

Spiller det noen rolle at det er variasjon i fargen på kontrolllinjen?
Svaret er nei. Det er helt normalt at det er variasjoner i fargen på kontrolllinjen. Dette har derfor ingen effekt på resultatet. Det eneste som betyr noe er om testlinjen (T) er like sterk, om ikke sterkere, enn kontrolllinjen (C).

Resultatene kan deles inn i følgende 3 kategorier:

Positiv eggløsningstest

Hvis eggløsningstesten din viser to linjer, der testlinjen (T) er like sterk eller sterkere enn kontrolllinjen (C), indikerer det at du sannsynligvis vil ha eggløsning i løpet av de neste 24-48 timene.

Negativ eggløsningstest

Hvis bare én linje vises i kontrollfeltet (C) eller en tydelig kontrolllinje sammen med en lysere testlinje (T), indikerer det at du ennå ikke er i eller nær din mest fruktbare periode.

Ugyldigt resultat

Dersom det ikke er linjer eller kun svært lyse (nesten utydelige) linjer i sonene, er det ikke mulig å trekke en konklusjon om resultatet. Testen er derfor ugyldig og du anbefales å ta en ny eggløsningstest. Har du husket å følge bruksanvisningen?

Hva gjør jeg hvis ingen av eggløsningstestene mine er positive?
Har du brukt 5 tester har du som regel brukt nok. For eksempel, hvis mensen er uregelmessig, kan det være nødvendig med flere tester for å finne ut når du har eggløsning. Går det ikke som forventet er det lurt å kontakte legen din.


Les også:

4 fysiske tegn på at du har eggløsning
Hvilken type eggløsningstest skal man velge?
9 viktige tegn på graviditet


Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

30 dagers returrett

30 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.