Oppskrifter på smakfulle brød med spesialmel
Kikertebrød | Manitoba/hampe grytebrød | Manitoba boller | Flettebrød | Knekkebrød av maismel, kjerner, hampeprotein og chia frø
Kikertbrød
Dette trenger du:
60 g / 2 dl glutenfri havregryn
25 g glutenfri gjær
½ tsk. salt
125 g bokhvetemel
300-325 g kikertmel
5 dl vann
Slik gjør du:
1. Hell 2 dl kokende vann over 60 g havregryn (ca. 2 dl). La det avkjøle.
2. Rør 25 g gjær ut i 3 dl lunkent vann. Tilsett havregrøt, 1/2 tsk salt og 125 g bokhvetemel (ca. 2 dl).
3. Bland kikertmel i litt etter litt, til deigen har en passende konsistens. Elt deigen godt.
4. Sett den tildekket til heving 45 min.
5. Form deigen til et rundt brød på bakeplate. La brødet etterheve ca. 20 min.
6. Pensle med vann og riss ønsket mønster i brødet
7. Stek brødet på nederste rille ved 200 grader ca. 35 min. La brødet avkjøles på en bakerist.
Tips!
I stedet for et stort brød, kan deigen deles og formes til 10 rundstykker. Baketid: 15-20 min. på midterste rille.
Velbekomme!
Manitoba/hamp grytebrød
Dette trenger du:
2 brød
450 g stenkvernet finsiktet Manitoba hvetemel
200 g Hampmel
300 g stenkvernet finsiktet (Ølands)hvetemel
50 g bygg-, rug- eller havregryn
2 spsk øko.gjær (20 g hvis det skal gå fort)
22 g salt
800-850 g vann (evt 1/3 eplemost i stedet for vann)
Slik gjør du:
Gjæren smuldres fint i melet, tilsett salt og vann, og deigen blandes og eltes til den er blank og smidig. Avslutt eltingen med å folde og forme deigen til en kule som legges til heving i skålen – et lunt sted eller kjølig over natten - tildekket med film eller kjøkkenhåndkle. La deigen heve til dobbel størrelse.
Forvarm ovnen med støpejernsgryte med lokk til 260 grader ved over- og undervarme. Sørg for at gryten er gjennpomvarm før du steker i den.
Skrap deigen ut på et meldrysset bord. Del den i to like store klumper og fold og form dem til kuler, som legges til etterheving med oversiden ned i meldryssede hevekurver. Er deigen veldig fuktig, kan du med fordel legge et stykke stoff i hevekurven og drysse med mel. La deigen etterheve til nesten dobbel størrelse, men hold godt øye med den – spesielt hvis kjøkkenet er veldig varmt. Ølandshveten kan miste stekeovnhevingen hvis den etterhever for lenge.
Ta gryten ut av ovnen (husk gode ovnhansker), løft lokket av og plasser den ene deigen forsiktig i den helt rene gryten. Snitt evt. deigen med en skarp kniv og legg lokket på. Sett gryten inn i ovnen og skru straks ned på 230 grader. Bak brødet i 20 min med lokk og heretter 18-20 min uten lokk. La lokket ligge i bunnen av ovnen, mens brødet steker ferdig. Løft nå brødet ut av gryten og sjekk om det er ferdigbakt ved å banke på brødets underside med knoken og lytte om brødet lyder hult.
Rens gryten for overflødig mel, legg lokket på og skru ovnen opp på 260 grader igjen. La gryten bli gjennomvarm før du baker ditt neste brød etter helt samme fremgangsmåte.
Kilde: Skærtoft Mølle
Manitoba boller
Dette trenger du:
20-24 boller - Deigen er velegnet både til elting for hånd og i maskin
500 g stenkvernet finsiktet Manitoba hvetemel
500 g stenkvernet finsiktet (Ølands)hvete- eller speltmel
2 spsk øko.gjær (20 g hvis det skal gå fort)
20 g salt
750-780 g vann
Slik gjør du:
I kjøkkenmaskin:
Hell det kalde vannet i bollen, tilsett gjær og melblanding og kjør deigen sammen til den er jevn og sammenhengende (kort og langsom elting). La deigen hvile i ca. 10 minutter. Tilsett salt og kjør deigen ferdig – til den slipper bollens sider – ved litt høyere hastighet.
Håndelting:
Gjæren smuldres ut i melet, salt tilsettes og det hele blandes godt. Tilsett kjølig vann og bland deigen grundig sammen med en deigskraper. La deigen hvile ca. 10 minutter. Skrap så deigen ut på bordet og elt den til den er blank og smidig.
Du kan tilsette 100-200 g frø eller 100 g kornkjerner (utbløtt i vann og godt avdryppet før tilsetting) hvis du ønsker mer bitt i brødet.
Avslutt eltingen med å folde og forme deigen til en kule som legges til heving i skålen - et lunt sted eller kjølig over natten - tildekket med film eller kjøkkenhåndkle. La deigen heve til dobbel størrelse - gjerne kjølig i f.eks. 8-16 timer – det gir ekstra sunnhet og velsmak til det ferdige bakverket.
Form deigen til brød, rundstykker eller stikk den ut som den er. Stek straks hvis du bare stikker deigen ut – ellers la deigen etterheve til nesten dobbel størrelse. Stek ved høy varme – det gir en sprø skorpe og en saftig kjerne.
Rundstykker: 250 grader 14-20 min. avhengig av hevetiden.
Avkjøles på rist! Fryseegnet.
Kilde: Skærtoft Mølle
Flettebrød - Challah
Dette trenger du:
3 brød
320 g lunkent vann
30 g gjær
400 g siktet hvetemel
400 g speltmel
2 egg
80 g sukker
12 g salt
60 g solsikkeolje
1 egg
sesamfrø
valmuefrø
Du kan også bruke Nigellafrø
Slik gjør du:
Løs opp gjæren i vannet. Tilsett mel, egg, sukker, salt og olje. Elt (i kjøkkenmaskin) i ca. 4 minutter ved lav hastighet, så ingrediensene blir blandet. Elt videre ved mellomhastighet inntil deigen er elastisk, myk og glatt og slipper bollens sider. Tilsett om nødvendig litt mer mel.
Ta deigen ut på bordet og samle den til en kule.
Legg deigkulen tilbake i bollen og dekk den til med et kjøkkenhåndkle eller plastfolie. La deigen heve et lunt sted til den nesten er hevet til dobbel størrelse; ca. 40 minutter.
Del nå deigen i tre deler. Del igjen hver av de tre klumpene i tre. Rull hver lille klump ut til en pølse på ca. 25 cms lengde og flett tre brød av tre pølser.
Legg de tre brødene på en bakeplate med bakepapir. Dekk dem med et kjøkkenhåndkle og la dem heve igjen; denne gangen ca. 35 minutter. Sett ovnen på ca. 225º. Når brødene har hevet ferdig, skal de pensles med sammepisket egg og drysses med sesamfrø og valmuefrø.
Stek brødene i ca. 25 minutter til de er gyldenbrune. Kjøl brødene på en bakerist.
Knekkebrød av maismel, kjerner, hamp-protein og chiafrø
Dette trenger du:
180 g fullkorns maismel
30 g sesamfrø
40 g gresskarkjerner
40 g linfrø
40 g solsikkekjerner
10 g chia frø
1 spsk Hampprotein pulver
1 tsk. salt
2,5 dl kaldt vann
0,5 dl olivenolje
En liten håndfull valmuefrø til dryss
Slik gjør du:
Alle ingrediensene blandes sammen i en bolle. Fordel halvdelen av deigen på et stykke bakepapir, ha et nytt bakepapir ovenpå og rull deigen ut. På den måten henger deigen seg ikke fast i kjevlen.
Fjern det øverste laget med bakepapir, skjær med en kniv eller pizzahjul hvor stykkene skal være, så er det lettere å brekke dem fra hverandre når de er stekt. Dryss til slutt med valmuefrø.
Gjør det samme med den andre halvdelen av deigen.
Stek ved 155 grader varmluft i 50-60 min.