Miljøvennlig tøyvask og rengjøring
De fleste av oss kan uten større problemer gjøre noen små endringer i hverdagen som vil gjøre våre vaner og daglige gjøremål mer bærekraftige. Dette gjelder i forhold til tøyvask og rengjøring av både kjøkken, bad og resten av huset. Du kan her finne gode råd og tips til hvordan du kan gjøre rengjøringen i hverdagen mer miljøvennlig.
Vask tøyet på den mest miljøvennlige måten
Tøyvask er et av de områder hvor du kanskje ikke har overveid at du kan spare mye på ditt energiforbruk samt skåne miljøet for unødvendige kjemikalier. Det er flere forskjellige faktorer som du kan endre på i din vaskerutine, som vil bety en stor forskjell i det samlede bilde. Dette er både valg av vaskemiddel, temperatur, hyppighet av vaskene og din metode til å tørke tøyet.
Velg vaskemiddel med omtanke
Mange typer av vaskemiddel inneholder tøffe kjemikalier som kan være skadelige for miljøet når de havner i kloakken med avløpsvannet etter en vask. Derfor bør du gå etter de vaskemidler som har færre kjemikalier på ingredienslisten, eller som er miljømerkede med f.eks. svanemerket eller økologiske sertifiseringer som Bio-Siegel og USDA Organic.
Merket Sonett har et bredt utvalg av midler til vask og rengjøring som er baserte på ren vegetabilsk såpe, og som er fremstilt naturlig og med omtanke for naturen. Det brukes økologisk dyrkede råvarer og resirkulerbar emballasje til produktene, og så er de fri for både mikroplast, parabener, silikoner, ftalater, petrokjemiske tensider og konserveringsmidler.
Vaskenøtter eller såpebær
Et nytt og meget miljøvennlig alternativ til alminnelig vaskemiddel er de såkalte vaskenøtter eller såpebær som de også kalles. Vaskenøtter er egentlig tørkede skall fra treet Sapindus mukorossi som inneholder stoffet saponin. Når saponin kommer i kontakt med vann, har det en skummende og såpelignende effekt som kan vaske vasketøyet rent for skitt og smuss.
Vaskenøttene er super drøye i bruk, for du skal kun bruke ca. 5 skall til en enkelt vask, og skallene kan normalt gjenbrukes 4-5 ganger. Du skal bare legge 5 skall i den medfølgende bomullsposen som du legger i tromlen sammen med vasketøyet. Etter vask lar du skallene tørke inntil du skal vaske et nytt lass med med klær.
Hos Med24.no har vi vaskenøtter fra Cocoon Eco Living og med 1 kg vaskenøtter har du vaskenøtter nok til mer enn 365 vasker. Du kan se vårt utvalg av vaskenøtter her, og under kategorien kan du lese mye mer om de spennende skallene og deres mange bruksmuligheter – du kan nemlig raskt og lett lage din egen grunnsåpe av en håndfull vaskenøtter og litt vann.
EcoEgg vaskeegg
En annen mer bærekraftig måte å vaske tøy på enn alminneligt vaskemiddel, er med et vaskeegg fra EcoEgg. Liksom vaskenøttene kan et vaskeegg erstatte bruk av vaskemiddel helt, og det skal bare legges direkte i tromlen sammen med det skitne vasketøyet.
Vaskeegget er laget av resirkulert plast uten BPA, og det kan holde i helt opp til 10 år før det er nødvendig å investere i et nytt vaskeegg.
Det særlige ved vaskeegget som egentlig sørger for å vaske tøyet rent, er de små mineralpiller som finnes inne i egget. Disse pillene kan med 8 kjemisk milde ingredienser vaske tøyet rent for skitt og smuss, og de inneholder hverken mikroplast, petrokjemikalier, parabener, blekemidler eller fosfater.
Du kan kjøpe et vaskeegg med perler nok til enten 144 eller 210 vasker, men etter disse mange vasker, kan du enkelt skaffe deg en eske med refill-perler, så du igjen har perler nok til 210 nye vasker.
Tenk over dine vaskevaner
Det kan være fristende å vaske tøyet hver gang du har hatt det på, så det er lekkert rent og mykt å ta på igjen. Det er dog sjelden nødvendig å vaske tøy etter én gangs bruk, medmindre det har fått flekker eller har blitt meget skittent. Det kan være en god løsning å lufte tøyet ute i et par timer, så det blir deilig friskt og føles rent igjen. Når du så skal vaske tøyet, er det verdt å sortere litt i det og skru ned for temperaturen på vannet, for faktisk er det ofte ikke nødvendig å vaske ved mer enn 30 grader for alminnelig tøy og 60 grader for undertøy, strømper, håndklær og sengetøy.
Det er også forskjell på hvor fylt vaskemaskinen skal være før den vasker tøyet optimalt, men generelt bør du unngå å vaske alt for små omganger, da du kan komme til å vaske oftere og på den måten bruke mer vaskemiddel og energi.
Slik tørker du tøyet
Når først vasketøyet har vært en tur i vaskemaskinen, skal det selvfølgelig tørkes før du kan bruke det. Det beste vil være at du tørker tøyet ute eller på tørkestativet, hvor det ikke brukes hverken energi eller kjemikalier i prosessen.
Det kan dog være vanskelig alltid å vente på den naturlige tørkingsprosess, og derfor kan tørketromlen være løsningen i noen tilfeller. For å gjøre bruken av tørketromlen mer miljøvennlig, kan du bruke tørkeballer av ull, som kan forkorte tørketiden og spare helt opp til 25-30% energi.
Tørkeballene bumper rundt mellom vasketøyet og skaper varme luftlommer og en god fordeling av varmen, så tøyet tørker raskere og mer effektivt. Dessuten har ballene av ull en fantastisk god sugeevne, så de vil også suge en stor del av fukten fra vasketøyet til seg og på den måten forkorte tørketiden. Derfor bør du også legge dine tørkeballer til tørking etter bruk, så de er klar til å suge fukt til seg igjen til neste omgang.
Oppvask og rengjøring
Til den daglige rengjøring i ditt hjem, finnes det riktig mange muligheter for å inndra mer bærekraftige og grønne løsninger som tar mer hensyn til miljøet.
Unngå en oppvaskbørste av plastikk
Hvis det er deg som tar oppvasken, vet du godt at det er alfa og omega med en solid og god oppvaskbørste, som ikke bøyer eller feller, men som derimot skrubber matrester og annet snask effektivt av. Mange oppvaskbørster er dog laget av plastikk, og når børstehårene etterhvert slites ved bruk, betyr det at det skylles små stykker plastikk ut med avløpsvannet.
Med en oppvaskbørste som Biogan oppvaskbørste av tre med børstefibre fra agave kaktus får du derimot en oppvaskbørste av 100% naturlige materialer. Børstefibrene er nærmere bestemt fremstilt av bladribbene fra agave kaktus, og de er motstandsdyktige overfor både varme, syre og base, så de har god holdbarhet og kan klare selv vanskelige rengjøringsoppgaver.
Dessuten kan børstehodet enkelt skiftes ut, så du slipper å investere i en helt ny oppvaskbørste når børstehårene engang trenger en utskiftning. Børstehodet kan du selvfølgelig kjøpe for seg selv, og det er super enkelt å få montert det nye børstehodet når du har tatt av det gamle.
Miljøvennlig oppvaskmiddel
Også valget av oppvaskmiddel kan gjøre en forskjell i forhold til miljøet. Det er nemlig stor forskjell på hvilke ekstra kjemikalier og tilsetningsstoffer som er tilsatt, samt hvordan produsenten forholder seg til emballasje.
Både Sonett, Ecooking, Klar og Ecover har oppvaskmiddel som er uten tøffe kjemikalier, og som derfor er skånsomme overfor både dine hender og miljøet.
Hos Klar er alle deres produkters emballasje laget av resirkulert plastikk, og når du har brukt ditt produkt ferdig, er emballasjen velegnet til gjenbruk. Sørg derfor for å sortere dine Klar-emballasjer som plastikkavfall, så det kan bli utnyttet best mulig. I tillegg er produktene fra Klar produsert i Danmark med vedvarende energi fra vindmøller, og det er én av grunnene til at rengjøringsmidlene fra Klar er bærere av det anerkjente svanemerket. Svanemerket gis kun til særlige miljøvennlige produkter hvor det leves opp til tøffe miljøkrav i alle relevante faser av produktets livssyklus.
Fra Klar kan du dog finne mer enn bare oppvaskmiddel, for deres brede sortiment dekker både WC-rens, kjøkkenspray, universalrengjøring, glasspray, baderomsspray og håndsåpe. Du har altså rik mulighet for å finne miljøvennlige rengjøringsmidler til hele hjemmet, så du kan få en litt grønnere hverdag.
Du har mulighet for å velge mer bærekraftige rengjøringsmidler i omtrent alle situasjoner hvor du har bruk for mer enn grønnsåpe og vann til rengjøringen. Hvis du har mot på det, kan du også fremstille dine helt egne rengjøringsmidler med vaskenøtter, for når du først har kokt en grunnsåpe av et par skall, kan du ved å tilføye forskjellige ingredienser som stivelse eller eddik fremstille både shampoo, glassrens og flekkfjerner.
Kluter og svamper uten mikroplast
Til bruk i dagligdagen kan du finne forskjellige altmuligkluter, gulvkluter, skrubber og svamper fra Maistic, som er fri for mikroplast. Altmuligklutene kan som deres navn antyder, brukes til alle mulige formål - som oppvaskkluter til å tørke støv og generell rengjøring av forskjellige overflater.
Maistic har også to skrubber som er gode alternativer til de klassiske plastsvamper. Skrubbene kan brukes flere ganger og kan vaskes i oppvaskmaskinen når de har vært i bruk. Den grove skrubben er fremstilt av ren naturlig cellulose av trefibre, samt et tørket stykke loofah-frukt som har en naturlig skrubbende effekt. Hvis du skal rengjøre mer sårbare overflater som f.eks. porselen eller metall, kan du bruke Maistic ripefri skrubber, som er en liten svamp som er pakket inn i vevet hamp.