Mariatistel til avgiftning av leveren
Hva er Mariatistel?
Mariatistel (Silybum marianum), eller melketistel, er en plante som vokser vilt i den norske naturen. Den har vært brukt som naturmedisin i mange år. Det er særlig plantens frø som brukes i naturlegemidler.
Tistelen har fått sitt navn etter jomfru Maria, som ifølge myten ble skremt av en løve mens hun ammet Jesusbarnet og sølte melken på en tistel. Det er slik mariatistelen fikk sine hvite, flekkete blader, sitt navn og sine helsefremmende effekter.
Virkning
Planten er spesielt gunstig for sine egenskaper og effekter på leveren, og det er disse egenskapene som har ført til at den har blitt brukt som naturmedisin i århundrer.
Det er ennå ikke bevist at mariatistel har noen faktiske positive effekter på kroppen.
Tyske forskere påviste på 1970-tallet at stoffet silymarin, som mariatistel inneholder, kan ha gunstige effekter på leveren ved å opprettholde dens normale funksjon og beskytte den mot skadelige stoffer.
Bivirkninger av mariatistel
Melketistel gir sjelden (om noen gang) bivirkninger. Studier har vist at det er trygt å ta det i opptil 41 måneder. Skulle du likevel oppleve ubehag, er diaré en mulig bivirkning.
Kvalme, oppblåsthet og urolig mage kan også være tegn på at du har tatt for mye mariatistel. Hvis du opplever noen av disse tegnene, bør du slutte å innta planten til symptomene er borte. Deretter kan du begynne å bruke planten igjen, men i en mindre dose.
Rådfør deg med legen din hvis du er usikker på om du bør ta eller prøve mariatistel, og hvis du opplever ubehag når du bruker den.
Melketistel som kosttilskudd
Som mange andre medisinske urter og planter er også mariatistel tilgjengelig som kosttilskudd. I nettbutikken vår finner du knust mariatistel fra Natur-Drogeriet eller mariatistelkapsler fra Solaray.
Innholdet i kapslene er utvunnet fra marietistelplanten, men kan også suppleres med andre gunstige og naturlige urter eller planter. Melketistelpulveret som er gjemt i kapslene i Natur-Drogeriets kosttilskudd, kan tas ut og røres ut i en væske hvis du ønsker den bitre smaken i en drikk.
Les også:
• Nype – alt om det spennende bæret
• Hemmeligheten bak ingefær
• Chlorella – Den Grønne Perle