Manuka Honning - Les om de mange helsefordelene
Manukahonning stammer fra den ville manukabusken som vokser på New Zealand og inneholder stoffet metheylglyoksal, kalt MGO. Det er nettopp innholdet av MGO som skiller Manukahonning fra vanlig honning.
Hva er Manukahonning?
Manukahonning er produsert i New Zealand av bier som bestøver den medisinske Manukaplanten.
MGO Manukahonning er 100% naturlig og er kjent for sine antimikrobielle egenskaper grunnet innholdet av metylglyoksal (MGO). MGO er laget av nektar fra Manukaplaten. Det er innholdet av MGO i Manukahonning som skiller den fra vanlig honning.
Metylglyoksal finnes i all honning i en veldig liten konsentrasjon. I Manukahonning er det 100-1000 mg/kg MGO. Forskning kan tyde på at høyere MGO-verdier gir sterkere antibakterielle egenskaper.
MGO funnet i Manukahonning er resistent overfor varme, lys, kroppsvæsker og enzymatisk aktivitet.
Manukahonning tåler derfor oppvarming i motsetning til vanlig honning. Velg dog ikke å blande Manukahonning i kokende vann, men 70-80 grader varm te tåler den fint uten at det går utover de antimikrobielle egenskapene.
Hvorfor bruke Manukahonning?
Enkelte produkter som inneholder Manukahonning er godkjent til bruk som medisinsk utstyr grunnet honningens medisinske egenskaper.
Manukahonning brukes blant annet til:
- Å bekjemper bakterier
- Raskere sårtilheling
- Soppinfeksjoner
- Akne
- Eksem
Forebygg vinterens snue ved å innta 3 skjeer Manukahonning utover dagen
Anvend Manukahonning både innvortes og utvortes
Anvend Manuk honning innvortes, du kan f.eks. spise den direkte fra glasset, smøre på brødskrive, i te eller smoothies mm.
På grunn av den antimikrobielle effekten har Manukahonning vist seg å være god til:
Sår som heler dårlig (husk å rådføre deg med legen først) samt rifter og myggstikk.
Manukahonning kan hjelpe med en hurtigere sårheling, da det gir en god beskyttelse.
Kløestillende og god til eksem
Smør et tynt lag Manukahonning på det eksemplagede området.
Akne og uren hud (bruk det som ansiktsmaske)
Smør et tynt lag Manukahonning på huden og la sitte i 5 min.
Vondt i halsen
Bruk Manukahonning i varm te når du er forkjølet eller har vondt i halsen og få glede av den antibakterielle effekten som honningen gir deg. Liker du ikke te kan honningen spises direkte fra glasset eller i annen matlaging.
Måleenheten UMF og MGO
Konsentrasjonen av MGO i manukahonning fra New Zealand utrykkes gjerne som en faktor - enten MGO eller UMF.
Begge garanterer for ekte Manukahonning og avspeiler honningens direkte innhold av MGO.
Her kan du sammenligne de to faktorene:
MGO | UMF |
---|---|
MGO 83+ | UMF 5+ |
MGO 100+ | UMF 6+ |
MGO 250+ | UMF 10+ |
MGO 400+ | UMF 13+ |
MGO 550+ | UMF 16+ |
MGO 700+ | UMF 18+ |
MGO 850+ | UMF 20+ |
Vanlig honning vs. Manukahonning
Når du sammenligner vanlig honning og manukahonning vil du oppdage at manukahonning har en mørkere farge samt en tykkere konsistens. Den viktigste forskjellen er innholdet av MGO, og at det er MGO som gir Manukahonning antimikrobielle egenskaper.
Flere spør om ikke vanlig honning har den samme effekten som Manukahonning. Svaret er nei da den lave konsentrasjon av MGO i vanlig honning ikke er tilstrekkelig til at honningen får de antimikrobielle egenskapene.
- I Manukahonning finnes det fra 100-1000 MGO.
- Methylglyoksal (MGO) finnes også i vanlig honning, men i en svært lav kosentrasjon.
- Manukahonning tåler oppvarming og er derfor velegnet i te og andre varme drikker.
- Manukahonning har mer smak enn vanlig honning.
Manuka honning anvendes i mange andre produkter som:
Hud og hårpleie produkter fra Dr. organic manuka honey
Te med smak av kamille, vanilje og Manuka honning
Sårpleiende gel fra Klinion L-Mesitran