Behandling og fjerning av hodelus
De aller fleste foreldre har opplevd lusesmitte i barnas klasse, barnehage, SFO eller tilsvarende. Absolutt alle kan få hodelus uavhengig av personlig hygiene og hårtype, og da er det fint at det finnes råd og produkter som kan forebygge og behandle lus.
Hva er hodelus?
Hodelus (Pediculus capitis) er parasitter som lever helt nede ved hårrøttene og som livnærer seg ved å suge blod. Lusene er harmløse, men lusebitt kan gi plager som irritasjon og kløe i hodebunnen. Klør du på lusebittene kan du få sår og infeksjon.
Hodelus beveger seg raskt rundt i hodebunnen, og både lus og luseegg kan være vanskelig å få øye på. Lusene overlever ikke lenger enn 1-2 døgn borte fra hodet og beveger seg derfor sjeldent lenger ut i håret.
Hvordan ser hodelus og luseegg ut?
Hodelus utvikler seg i tre stadier; egg, nymfe og lus. Som voksen er en lus ca. 2-3 mm lang. Hunnene er ofte større enn hannene, og lever også lenger. Nyklekkede lus, kalt nymfer, kan være mindre enn 1 mm lange, og kan være vanskelig å se med det blotte øye. Lus har seks ben, tre på hver side av kroppen. De har ikke vinger, og kan verken fly eller hoppe. Lus kan ta farge etter håret de lever i, og kan derfor variere veldig i fargen. De kan være veldig mørke, som typisk betyr at de akkurat har sugd i seg blod, eller ganske lyse og nærmest gjennomsiktige.
Luseegg er ca. 0,8 mm lange og sitter fast på hårstrå helt oppe i hodebunnen. De nylagte og levende luseeggene sitter ofte helt inntil hårrøttene, mens de døde og tomme luseeggene ofte sitter litt lenger ut på hårstrået. Tomme luseegg er hvite og flate, mens nylagte egg er lysegule. Hvis du finner sorte luseegg betyr det at lusene inne i eggene er døde.
Hvordan smitter hodelus?
Mennesker er hodelusens eneste vert og de lever kun i håret på hodet hos mennesker. Hodelus smitter ved at lus kryper fra en persons hårstrå til en annen når hodene går sammen, for eksempel ved klemming. Lusesmitte opptrer spesielt blant barn i 3-10 årsalderen i barnehage og skole. Lus kan også smitte ved deling av hårbørster, kammer og lignende.
Det er liten sannsynlighet for å bli smittet av lus som kommer bort fra håret, for eksempel lus som sitter fast i en lue, madrass eller teppe, da lusene fort blir svekket som følge av uttørking og mangel på blod. De lever opptil 1-2 døgn uten en vert. Det er derfor ikke nødvendig med rengjøring om noen i hustanden har hodelus.
Alle kan få hodelus, uavhengig av hårtype, alder, personlig hygiene og hvor ofte håret vaskes.
Funn av hodelus og luseegg
Hodelusens spytt inneholder stoffer som utløser kløe når de kommer inn i huden. Mange kan likevel gå rundt med hodelus uten å klø. Kløe kan også komme flere uker etter at du er blitt smittet og du kan rekke å smitte mange andre i den perioden. Kløe alene er derfor ikke et sikkert tegn på pågående lusesmitte. Det sikreste er å regelmessig bruke en finkam i fuktig hår til å lete etter lus, uavhengig om du klør eller ikke. Lusene beveger seg nemlig ikke like godt i fuktig hår og vil lettere feste seg til lusekammen. Det er kun funn av levende lus som gir en sikker diagnose, fordi luseegg kan være klekte eller døde.
Oppdager du levende lus på deg selv eller andre bør behandlingen starte så raskt som mulig, og omgangskretsen og skole/barnehage bør informeres. På den måten begrenses smitten og sannsynligheten for å bli smittet igjen blir mindre.
Er det lus i omgangskretsen eller mistanke om smitte kan Linicin Prevent Spray brukes i tillegg til regelmessig lusesjekk med kam. Linicin Prevent Spray er enkel i bruk og forebygger lus.
Det er ikke nødvendig å holde seg hjemme på grunn av lus, og barn kan gå i barnehage og skole som normalt.
Hvor ofte og hvordan utføre lusesjekk?
Det er anbefalt å sjekke alle i husstanden for hodelus minst én gang i måneden.
Lusesjekk bør utføres med en finkammet lusekam i fuktig hår, og gjerne med litt balsam i håret. Det er viktig å gre håret systematisk og nøye fra hodebunn til hårspiss. Etter bruk må lusekammen vaskes godt ved 60 ºC eller fryses i minst 4 timer for å hindre smitte.
Fuktig hår
Et hvitt håndkle legges over skuldrene. Både lusekam og håndkle sjekkes for lus, og forstørrelsesglass kan være nyttig å bruke. Bruk tørkepapir for å regelmessig tørke av kammen mens du kjemmer for å se etter lus. Lusene vil bevege seg på papiret når de tørker i løpet av få minutter.
Tørt hår
Når håret er tørt beveger lusene seg og det kan være lettere å se dem med det blotte øye. Ulempen med å gre lusekam i tørt hår er at kammen kan bli statisk elektrisk slik at lus på kammen kan fyke tilbake i håret. Ved å stå over et stort hvitt ark kan det være lettere å oppdage eventuelle lus.
Slik blir du kvitt lusene
Hvis du finner hodelus skal du starte behandling så raskt som mulig, og helst samme dag for å redusere smitterisiko.
Hodelus kan bekjempes ved hjelp av lusemiddel, kjemming med lusekam eller barbering. I de fleste tilfeller er kombinasjonen av lusemiddel og kjemming det enkleste, da våtekjemming alene kan være tidkrevende om barbering ikke et alternativ. Etter endt behandling, uavhengig av behandlingsmetode, skal håret lusesjekkes med kam ukentlig i tre uker etter siste behandling for å sikre at man er kvitt hodelusene.
Lusemiddel
Lusemidler skal kun benyttes ved påvist levende lus.
Det er først og fremst lusemidler som inneholder dimetikon (Paranix) som anbefales ved påvist hodelus. Dimetikon tar livet av lusene ved å kvele og tørke dem ut, men har ikke like god effekt på luseegg. Av den grunn bør behandling med lusemidler gjentas etter 8-10 dager avhengig av lusemiddel som brukes. Luseegg som har overlevd første behandling med lusemiddel vil i mellomtiden klekke, men nye lus rekker ikke å bli kjønnsmodne og legge nye egg før ny behandling med lusemiddel.
Kjemming
Bruk av lusekam alene kan bekjempe hodelus. Denne behandlingsmetoden er mer tidkrevende da kjemmingen må utføres enten hver dag eller annenhver dag i 12-14 dager. I tillegg er det viktig at kjemmingen skjer systematisk og nøye i fuktig hår for best effekt.
Barbering
Barbering er en svært effektiv behandlingsmetode fordi lusene ikke overlever ved hårlengde under 0,5 cm. Lusene kan imidlertid holde seg fast til hårstubber etter barbering og da kan en lusekam brukes for å fjerne disse.
Se vårt store utvalg av produkter til bekjempelse av lus!
Kilde: FHI, Helse Norge, Felleskatalogen
Les også:
• Slik unngår du myggstikk!
• Alt du trenger til hjemmeapoteket
• Bitt, stikk og andre sommerskader