Legemidler til barn – hva bør du vite?

Skrevet av

Mange barn trenger legemidler for å lindre akutte plager, som feber og infeksjoner. Samtidig er det barn som har behov for livsviktige legemidler over lenger tid for å behandle kroniske eller alvorlige tilstander.

Her gir vi deg nyttige tips og veiledning for å håndtere medisinering på en sikker og tålmodig måte, slik at det blir enklere, tryggere og en hyggeligere opplevelse for barnet ditt.

Legemidler til barn - hva bør du vite?

Når legemidler gis til barn, er det viktig å ta hensyn til at barn er fysiologisk forskjellige fra voksne. Valg av legemiddelform og dosering må tilpasses barnets alder og vekt. Ikke alle legemidler egner seg for barn, og mange kan være sensitive for smak og lukt, som kan gjøre det utfordrende å få dem til å ta legemidler. I tillegg kan det være vanskelig å få barnet til å samarbeide, da barn ofte kan motsette seg legemidler hvis de ikke forstår hvorfor de er nødvendige. Barn kan også reagere annerledes på legemidler, og det er viktig å være ekstra oppmerksom på dosering og bivirkninger. Med god veiledning og tilpasning kan legemidler gis trygt og effektivt til barn.



Enkle tips for bedre samarbeid med barn

• Vær ærlig: Forklar alltid barnet hvorfor legemiddelet er nødvendig og unngå å lure det, da det kan skape mistillit.

• Involver barnet: La barnet få bestemme små ting, som hva det vil drikke til legemiddelet eller hvor det vil sitte.

• Motiver barnet med en medisinkalender: Lag en medisinkalender hvor barnet kan få et klistremerke for hver dose som tas.

• Lag faste rutiner: Gi legemiddelet til samme tid hver dag og unngå å gi den når barnet er overtrøtt.

• Bruk lek: Gjør medisineringen til en del av leken, for eksempel ved å late som at bamsen også tar medisin.

• Ros og belønning: Gi barnet ros eller en liten belønning etterpå, som et klistremerke eller en hyggelig aktivitet.



Praktiske tips for å gi legemidler til barn

• Spedbarn: Spedbarn bør sitte halvt oppreist når de får legemiddelet for å lette svelgingen og redusere risikoen for at de hoster eller spytter ut.

• Måleredskap: Bruk alltid egnede måleredskaper som medisinbeger, målesprøyte eller -skje fra apoteket for å sikre riktig dosering. Husholdningsskjeer kan variere i størrelse og gi unøyaktig dosering.

• Flytende legemidler: For å redusere smaken kan miksturer oppbevares i kjøleskap, men kun dersom apoteket ikke har gitt beskjed om noe annet. Kald mikstur smaker ofte mindre enn romtemperert, og større barn kan gjerne suge på en isbit før de tar legemiddelet for å dempe smaksopplevelsen.
For de yngste barna anbefales det å bruke en doseringssprøyte for å gi legemiddelet i små mengder langs innsiden av kinnet og litt bak i munnen, slik at smaksløkene på tungen unngås. Etterpå kan barnet få noe godt å drikke for å skylle bort eventuelle rester.

• Legemidler i mat og drikke: Hvis det er mulig bør man unngå å blande legemidler i mat eller drikke, da barnet kanskje ikke får i seg hele dosen. Legemidler bør ikke blandes i essensielle matvarer, som melk, da barnet kan få avsmak for maten senere. Legemidler bør heller ikke gis i tåteflaske.
Syke barn har ofte nedsatt appetitt, så bland legemidler i små mengder mat eller drikke, og velg gjerne noe søtt som barnet liker. Mange legemidler har også en sterk smak som kan være vanskelig å maskere. Det kan derfor være lurt å gi barnet noe godt å drikke etterpå for å redusere bismak.



Gode råd til trygg legemiddelbruk hos barn

• Les pakningsvedlegget: Les alltid pakningsvedlegget nøye før legemidler gis til barn, inkludert for reseptfrie legemidler.

• Sjekk resepten: Kontroller alltid styrke og dose på legemiddelet, da dette kan være annerledes enn ved tidligere resepter.

• Følg legens anvisning: Sørg for å gi legemiddelet som foreskrevet. Hvis flere personer deler ansvaret, kan det være lurt å skrive ned tidspunkt og dose for å unngå forvekslinger. En dosett gjør det enklere å holde oversikt over dosene og tidspunktet for medisinen.

• Følg anbefalt dosering: Hvis et reseptfritt legemiddel skal gis til et barn uten å ha vært hos lege først, er det viktig å følge den anbefalte doseringen for preparatet nøye, for å sikre trygg og riktig bruk. Doseringen er ofte basert på barnets alder eller vekt, og det er viktig å ikke overskride denne. Ved usikkerhet om legemidlet, for eksempel angående riktig dose eller om det er egnet for barnet ditt, bør lege eller apotek kontaktes for veiledning før legemiddelet gis.
Spør gjerne våre farmasøyter om råd!

• Tilpasset dosering: Legemiddeldoser til barn beregnes ut fra vekt, og det er viktig å justere dem etter hvert som barnet vokser.

• Oppkast etter inntak av legemidler: Ved kraftig oppkast rett etter inntak, kan en ny dose vurderes. Er oppkastet lite eller har det gått over 30 minutter, er ny dose som regel unødvendig.

• Glemt dose: Gi neste dose som vanlig ved neste planlagte tidspunkt. Unngå å doble dosen for å kompensere. Kontakt lege ved spesielle tilfeller, som etter organtransplantasjon.

• Feilmedisinering: Hvis barnet har fått for mye eller feil legemiddel, kontakt lege eller Giftinformasjonen på 22 59 13 00. Ring 113 ved alvorlige symptomer.

• Legemidler på reise: Ta med tilstrekkelig medisin på reise, da styrke, smak og utseende kan variere i andre land.

• Flyreiser: Oppbevar alltid legemidler i håndbagasjen for å unngå tap ved forsinket eller mistet bagasje.

• Oppbevaring: Oppbevar legemidler utilgjengelig for barn, i original emballasje, og beskyttet mot sollys og varme. Helst i et låst og tørt medisinskap. Tabletter skal holdes tørt ved romtemperatur, mens noen miksturer må oppbevares i kjøleskap. Spør oss gjerne om hvordan ditt legemiddel skal oppbevares.

• Holdbarhet: Sjekk utløpsdato på pakningen, og ikke bruk legemidler etter denne datoen. Følg instruksjoner for eventuell omrysting av miksturer før bruk.

• Opplys om legemidler: Sørg for at helsepersonell kjenner til alle legemidlene barnet bruker, også reseptfrie og kosttilskudd, for trygg behandling.

• Ansvarlig legemiddelbruk: Følg bruksanvisningen nøye, meld fra om bivirkninger, og lær barnet gode vaner for trygg bruk av legemidler.

• Tilpasning av legemiddeldoser: Miksturer og dråper gjør det lettere å justere dosen etter barnets behov, men noen legemidler finnes kun som tabletter eller kapsler. Siden disse ikke alltid passer for barn, kan det være utfordrende å gi riktig dose. Noen tabletter kan deles, knuses eller løses i vann – spør oss gjerne om råd for hva som er trygt for ditt barn.



Valg av riktig legemiddelform

Å velge en passende legemiddelform er avgjørende for effektiv behandling av barn, da den må tilpasses barnets alder, vekt, evne til å ta legemiddelet og preferanser for å sikre riktig dosering og etterlevelse. Les alltid pakningsvedlegget nøye før legemidler gis til barn.


Stikkpiller

Stikkpiller kan være en praktisk og effektiv legemiddelform for barn, spesielt når de er for små til å svelge tabletter eller er plaget med kvalme og oppkast. En stikkpille føres inn i endetarmen med den butte enden først, og for å sikre at den blir værende, er det lurt å holde barnets rumpeballer sammen en kort stund etterpå.

Selv om absorpsjonen av legemidlet via endetarmen kan være mer usikker og forsinket sammenlignet med legemidler som tas gjennom munnen, er stikkpiller likevel et godt alternativ, for eksempel ved behandling mot feber med paracetamol.



Miksturer

Mikstur er en flytende legemiddelform som ofte brukes til barn under 5 år, da det er enklere å svelge enn tabletter og ofte har en bedre smak. Mikstur gir en mer nøyaktig dosering og er et godt alternativ til knuste tabletter blandet i mat. Likevel er det viktig å være oppmerksom på at holdbarheten til miksturer generelt er kortere enn for tabletter, og noen varianter kan inneholde sukker, som kan øke risikoen for tannråte. Enkelte miksturer inneholder også søtstoffet aspartam og bør unngås av barn med fenylketonuri. Det er viktig å oppbevare miksturer riktig, da noen typer må oppbevares i kjøleskap for å sikre god kvalitet og effekt.



Brusetabletter

Brusetabletter løses raskt opp i vann og drikkes. Barnet må drikke opp hele innholdet for å få i seg riktig dose. Brusetabletter kan være et godt alternativ for barn som har vansker med å svelge vanlige tabletter.


Smeltetabletter

Smeltetabletter er et godt alternativ for barn som har vansker med å svelge vanlige tabletter. De løses raskt opp på tungen og blir en væske som er lett å svelge, selv uten drikke. Dette gjør det enklere å sikre at barnet får i seg riktig dose. Smeltetabletter kan også tas når barnet ligger, som er praktisk ved sykdom.

De er ofte tilsatt smaksstoffer for å maskere bitter smak og gjøre dem lettere å ta. For eksempel finnes Paracet som smeltetabletter med en mild smak tilpasset barn.

God smak kan imidlertid være en ulempe, da barnet kan oppfatte legemiddelet som godteri, som øker risikoen for overforbruk. Det er derfor viktig å oppbevare dem utilgjengelig for barnet.

Ikke alle legemidler finnes som smeltetabletter, så rådfør deg med apoteket for å finne det beste alternativet.
Spør gjerne våre farmasøyter om råd! 



Tabletter og kapsler

Små barn har ofte vansker med å svelge tabletter og kapsler, og det kan i verste fall føre til at de setter seg fast i halsen. I noen tilfeller kan tabletter knuses og blandes i små mengder mat barnet liker, som syltetøy, most frukt eller yoghurt. Enkelte kapsler kan også åpnes og innholdet blandes i mat. Det er viktig å høre med apoteket eller lese pakningsvedlegget nøye før knusing eller åpning, da noen legemidler mister effekten eller blir skadelige dersom de ikke inntas hele.
Spør gjerne våre farmasøyter om råd!

For å sikre at barnet får i seg hele dosen, bør legemiddelet blandes i små mengder mat, siden nedsatt matlyst kan føre til at barnet ikke spiser opp alt.

Hjelpemidler som tablettdeler eller -overtrekk kan brukes for å gjøre inntaket av tabletter enklere.


Øyedråper

Drypping av øyedråper til barn kan være utfordrende. Det er viktig å være tålmodig og forklare hvorfor det er nødvendig, og unngå tvang hvis mulig.

Før drypping av øyedråper - fjern eventuell puss med en ren og myk vaskeklut eller kompress fuktet med lunkent vann eller sterilt saltvann. Da kommer øyedråpene lettere til der de skal virke.

For å lette drypping kan du starte med å trekke ned det nederste øyelokket og dryppe langs kanten av øyelokket. Alternativt kan du la barnet ligge på ryggen med øynene lukket, og deretter dryppe i øyekroken. Når barnet åpner øynene, vil dråpene renne inn på øyet.



Nesedråper

Puss barnets nese før bruk av nesedråper. Ved tett nese kan saltvann benyttes for å rensen nesen før bruk av nesedråper.

For best effekt, la barnet ligge på ryggen med hodet lett bakover, eller på fanget for små barn. Etter drypping kan du forsiktig bevege hodet til sidene for å spre dråpene. Voksne bør alltid hjelpe med å dryppe.



Nesespray

Ved tett nese kan saltvann benyttes for å rense nesen bør bruk av nesespray. 

La barnet sitte med hodet lett bøyd fremover og spray direkte i nesen. Eldre barn kan puste lett inn gjennom nesen mens sprayen pumpes. Voksne bør alltid hjelpe barna med nesespray. 



Inhalasjonsmidler

Små barn som bruker inhalasjonsmidler, skal i tillegg bruke inhalasjonskammer. Sykehus, lege eller apotek kan gi opplæring i riktig bruk. Det finnes forskjellige typer, men de fungerer på samme måte. Husk å følge bruksanvisningen og rengjør kammeret etter bruk.

Barn under 4 år bør bruke kammer med maske, der man kobler inhalatoren til kammeret og setter masken tett over nesen og munnen. 

Barn fra 4-6 år kan bruke kammer med munnstykke hvis de får det til. Sørg for at munnstykket er tett i munnen før barnet puster inn.

Fra 5 år kan barn begynne å ta inhalasjonsmiddelet selv, med tilsyn.

Det kan være lurt å la barnet se og røre på kammeret slik at det blir mindre skummelt å ta inhalasjonsmidlene.




Hvor lenge skal barn holdes hjemme fra barnehagen?

Når barnet har vært syk, er det viktig å kontakte barnehagen for å høre om når barnet kan komme tilbake. Dette er for å sikre at barnet er friskt nok til å være i barnehagen og forhindre smitte til andre barn og voksne. 

Generelle retningslinjer ved de vanligste sykdommene hos barn: 

Feber: Barn med feber bør være hjemme til de har vært feberfrie i minst 24 timer uten febernedsettende legemidler.

Forkjølelse og hoste: Barn kan gå tilbake til barnehagen når de føler seg bedre. Dersom barnet har kraftig hoste eller nesetetthet, kan det være lurt å vente til symptomene er mindre uttalte.

• Diaré og oppkast: Barn bør være hjemme i minst 24 timer etter siste episode med oppkast eller diaré for å hindre smitte.

• Halsbetennelse: Hvis barnet har halsbetennelse og bruker antibiotika, kan de komme tilbake til barnehagen etter minst 24 timer med antibiotikabehandling, og når de føler seg bedre. 5. Øyekatarr (konjunktivitt): Barn med øyekatarr bør være hjemme til de har vært behandlet i minst 24 timer eller symptomene er borte, for å unngå smitte. 6. Hodelus: Barn med hodelus kan komme tilbake til barnehagen etter behandling, men det anbefales å sjekke håret for lus først.

• Øyekatarr (konjunktivitt): Barn med øyekatarr bør være hjemme til de har vært behandlet i minst 24 timer eller symptomene er borte, for å unngå smitte.

• Hodelus: Barn med hodelus kan komme tilbake til barnehagen etter behandling, men det anbefales å sjekke håret for lus først.



Når bør du kontakte lege?

  • Hvis du har prøvd alle rådene, men fortsatt ikke klarer å få barnet til å ta legemidlet.
  • Hvis barnet får en reaksjon på legemidlet, for eksempel utslett eller annen allergisk reaksjon.
  • Hvis du ikke ser bedring hos barnet etter den forventede behandlingstiden.
  • Hvis barnets tilstand forverres, til tross for at du følger behandlingen.


Spør våre farmasøyter om legemidler til barn – vi er her for å hjelpe!

Har du spørsmål om legemidler til barn? Hos Med24 Apotek er våre erfarne farmasøyter alltid klare til å gi deg råd og veiledning. Enten det gjelder dosering, legemiddelformer eller andre spørsmål, er vi her for å hjelpe. Ta kontakt med oss – vi besvarer gjerne alle dine spørsmål. Les mer og kom i kontakt med våre farmasøyter her.


Kilde: NHI, Helse Norge, Farmatid, Nasjonalt kompetansenettverk for legemidler til barn, Norsk legemiddelhåndbok, Sykehusapotekene, Helsedirektoratet, Apokus

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

30 dagers returrett

30 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.