Kosttilskudd til gravide
Et sunt og variert kosthold gir nødvendige næringsstoffer som bidrar til å holde kroppen sunn og frisk. For gravide er det ekstra viktig å spise sunt og variert da det er et større behov å dekke. Barnet i magen er avhengig av deg for å kunne vokse og utvikle seg. Les mer om fordelene med kosttilskudd for gravide her!
Bør jeg ta kosttilskudd før jeg blir gravid?
Alle foreldre ønsker å gi barna sine de beste forutsetningene for et sunt og friskt liv. Det du kanskje ikke tenker på er at dette oppdraget faktisk starter før du blir gravid. Helsedirektoratet anbefaler å ta et daglig tilskudd med folsyre allerede fra du planlegger å bli gravid.
Folsyre er et B-vitamin, som også går under navn som folat og vitamin B9. Anbefalt daglig dose er 400 µg folsyre fra du planlegger å bli gravid til 12. svangerskapsuke.
Hvorfor bør jeg ta folsyre før jeg er gravid?
Folsyre reduserer risikoen for å føde et barn med nevralrørsdefekter, som kan gi alvorlige utviklingsforstyrrelser. Nevralrørsdefekter skyldes forstyrrelser i lukkingen av nevralrøret omtrent 30 dager etter befruktning. Ryggmargsbrokk er den vanligste skaden, med symptomer som lammelse av muskulatur, urinblære og tarm, redusert følesans, kognitive vansker og feilstillinger i skjelettet.
Viktige vitaminer og mineraler for gravide
Et sunt og variert kosthold er et godt utgangspunkt for inntak av næringsstoffer hos gravide, men de fleste har likevel behov for ekstra tilskudd av ett eller flere vitaminer og mineraler.
En enkel og trygg måte å sikre at behovet for næringsstoffer dekkes hos gravide og barnet i magen, er å et tilskudd som inneholder anbefalt mengde av de enkelte vitaminene og mineralene. På den måten dekkes behovet for næringsstoffer som folsyre og vitamin D. Andre næringsstoffer som jern og eventuelt kalsium må tas utenom.
Bruk av kosttilskudd med høye doser av vitaminer og mineraler skal kun skje i samråd med lege.
Folsyre for gravide
Det er anbefalt å ta et daglig tilskudd på 400 µg folsyre fra du planlegger å bli gravid til og med uke 12 i svangerskapet for å forhindre nevralrørsdefekter hos barnet.
Det er mulig å kjøpe kosttilskudd som kun inneholder folsyre – her finner du folsyretilskudd. De fleste multivitaminer for gravide inneholder imidlertid blant annet folsyre i anbefalt mengde, som du trygt kan ta gjennom hele svangerskapet selv om det ikke er viktig for nevralrøret etter uke 12 i svangerskapet.
Vær oppmerksom på at dersom du eller partneren din har en nevralrørsdefekt, og/eller du tidligere har født barn med nevralrørsdefekter, bør du ta kontakt med lege før du starter prosessen med å bli gravid.
Jerntilskudd for gravide
Jern kan fås gjennom kosten og er blant annet viktig for fosterets utvikling i magen og de første leveårene. Matvarer som fullkornsprodukter, grønne grønnsaker, magert kjøtt, fugl, fisk, nøtter og frø inneholder jern.
I første trimester skal alle gravide få tilbud om å måle nivået av serumferritin, som er et mål på jernlageret. Ut ifra en måling vurderes det om det er behov for å ta jerntilskudd for å dekke det økte behovet og eventuelt hvor mye det er behov for å ta.
Helsedirektoratet har satt noen anbefalinger basert på nivået av serumferritin:
• Serumferritin > 70 µg/L
Ikke behov for jerntilskudd.
• Serumferritin = 30-70 µg/L
Ta et daglig tilskudd på 40 mg jern fra uke 18-20 og ut svangerskapet.
• Serumferritin < 30 µg/L
Ta et daglig tilskudd på 60 mg jern fra uke 18-20 og ut svangerskapet.
• Serumferritin < 12 µg/L
Start med et jerntilskudd umiddelbart.
• Dersom serumferritin ikke er målt.
Ta et tilskudd på 40 mg jern fra uke 18-20 og ut svangerskapet.
Er det behov for jerntilskudd vil ikke multivitaminer for gravide være tilstrekkelig, og da bør et jerntilskudd tas utenom. Dersom den anbefalte dosen ikke kan fås kjøpt, kan du ta flere tabletter med lav dose. Bruk av jerntilskudd på 60 mg eller høyere gir oftere bivirkninger som forstoppelse, men det finnes det preparater som ikke gir denne bivirkningen. Spør gjerne våre farmasøyter om råd og veiledning!
Jernopptaket i tarmen er høyere på tom mage. Spiser du frukt, bær og grønnsaker som er rik på C-vitaminer eller tar tilskudd av C-vitamin øker også jernopptaket.
D-vitamin til gravide
Vitamin D finnes i matvarer som fet fisk, smør og margarin, enkelte ostetyper og brød. Kroppen produserer også vitamin D når den eksponeres for sol, men i et land som Norge med lite sol er det en utfordring for mange å få i seg nok.
Vitamin D er ekstra viktig hos gravide da vitaminet bidrar til å øke opptaket av kalsium, som er nødvendig for bendannelse. Helsedirektoratet anbefaler alle, inkludert gravide, et daglig tilskudd på 10 µg vitamin D. De fleste multivitaminpreparater til gravide inneholder 10 µg vitamin D.
Kalsium til gravide
Kalsium er viktig for utvikling og vedlikehold av tenner og skjelett, og gravide anbefales et daglig inntak på 900 mg kalsium. Kumelk og produkter laget av kumelk, plantedrikker med tilsatt kalsium, ost og yoghurt er alle rike på kalsium. Dersom meieriprodukter ikke er en del av kostholdet finnes det andre kilder til kalsium, som tørket frukt, bønner, mandler, frø, sardiner, brokkoli og grønne blader. Disse matvarene har ikke et like stort innhold av kalsium og det må derfor spises mye for å dekke det daglige behovet for kalsium.
Jod til gravide
Gravide (og ammende) trenger mer jod fordi jod er nødvendig for utviklingen av barnets hjerne og nervesystem, både under svangerskapet og det første leveåret. Gravide anbefales et daglig inntak på 175 µg jod. Matvarer som hvit saltvannsfisk, melk, yoghurt og brunost inneholder jod. Dersom du spiser fisk regelmessig og de andre overnevnte matvarene på daglig basis kan behovet være dekket. Andre matvarer med varierende innhold av jod er havplanter (tang) og taremel. Unngå mer enn 600 µg jod per dag.
Vitamin B12
Helsedirektoratet anbefaler alle, inkludert gravide, et daglig inntak på 2 µg vitamin B12. Særlig gravide trenger vitamin B12 da utviklingen av barnets hjerne og nervesystem er avhengig av vitamin B12, og mangel kan føre til alvorlige forstyrrelser. Naturlige kilder til vitamin B12 er matvarer fra dyreriket, som meieriprodukter, kjøtt, fisk, fugl, skalldyr og egg. Vitamin B12 er også tilsatt i meierierstatninger og plantedrikker.
Det er viktig at gravide med et vegetarisk eller vegansk kosthold er påpasselig med å få i seg tilstrekkelig vitamin B12. Multivitaminer til gravide inneholder vitamin B12 og det finnes veganske alternativer.
Omega-3-fettsyrer
DHA (dokosaheksaensyre) er en langkjedet omega-3-fettsyre som er viktig for blant annet barnets utvikling av hjerne og nervesystem. Gravide (og ammende) anbefales et daglig inntak på minst 200 mg DHA, og fet fisk og alger er en god kilde til DHA. Kroppen kan også danne DHA fra alfalinolensyre i frø og nøtter, som valnøtter, knuste chiafrø, gresskarkjerner, linfrø og oljer fra rapsplanten, linfrø og soya. Gravide bør ta tilskudd av DHA fordi det kan være store individuelle forskjeller i omdannelsen av DHA.
DHA finnes i algeolje. Vegetabilsk omega-3 er et alternativ til gravide med vegetarisk eller vegansk kosthold, og som spiser lite fisk og sjømat.
Multivitaminer til gravide
Multivitaminer for gravide inneholder utvalgte vitaminer og mineraler i mengder som er tilpasset og spesielt egnet for gravide og barnet i magen. Multivitaminer er praktisk å ta, og sikrer et optimalt og mer oversiktlig inntak av nødvendige næringsstoffer, slik at du enkelt kan ta vare på deg og og det voksende barnet ditt.
Husk at du alltid kan kontakte våre farmasøyter for råd og veiledning!
Oversikt: Huskeliste med vitaminer til bruk før og under svangerskapet
Tar du multivitaminer for gravide får du dekket behovet for næringsstoffer hos deg og det kommende barnet. Vi har samlet alle anbefalingene her slik at du enkelt kan finne ditt multivitaminprodukt for gravide.
Før svangerskapet:
- Folsyre: 400 µg daglig frem til uke 12.
Under svangerskapet:
- Folsyre: 400 µg daglig frem til uke 12.
- Jern: 40 mg jern daglig fra uke 18-20 og ut svangerskapet dersom serumferritin ikke er målt. Dersom målingen tilsier at du trenger jerntilskudd bør du følge Helsedirektoratets anbefalinger og ta et jerntilskudd i tillegg til multivitaminer.
- Kalsium: 900 mg kalsium daglig gjennom hele svangerskapet (hvis du ikke drikker melk eller plantedrikker, og spiser melkeprodukter eller meierierstatninger).
- Vitamin D: 10 µg daglig gjennom hele svangerskapet.
- Jod: 175 µg daglig gjennom hele svangerskapet (hvis du ikke spiser hvit saltvannsfisk regelmessig, og spiser brunost, yoghurt og melk på daglig basis).
- Vitamin B12: 2 µg daglig gjennom hele svangerskapet.
- Omega-3-fettsyrer: minimum 200 mg daglig gjennom hele svangerskapet.
Kilde: Helsedirektoratet, NHI.
Les også:
• Hva er eggløsning, og når har du det?
• 9 viktige tegn på graviditet
• Gode råd til daglig stell av baby