Kan selen og Q10 være løsningen på aldringens gåte?
Har du hørt om antioksidantduoen selen og koenzym Q10? Den har nemlig fått mye medieoppmerksomhet etter en studie som sammenlignet tilskudd av selen og Q10 med placebo hos eldre. Det trengs mer forskning, men det blir spennende å se om resultatene kan gi oss en ledetråd til å løse aldringens gåte!
Selen og koenzym Q10
I en svensk studie, publisert i 2022, ble effekten av selen og Q10 på telomerlengde og hjertehelse hos eldre fra 70-88 år undersøkt. Telomerer er beskyttende strukturer på enden av DNA og forkortes naturlig med alderen. Det antas at jo raskere denne forkortningen skjer, desto raskere vil aldringsprosessen i cellene fremskyndes. Studien fant at gruppen som tok daglig tilskudd av selen og Q10 hadde mindre telomernedbrytning og færre dødsfall relatert til hjerte- og karsykdommer, sammenlignet med placebogruppen. Resultatene kan antyde at selen og Q10 bremser aldringsprosessen i cellene og beskytter mot hjertesykdommer.
Selv om studien viste lovende resultater med selen og Q10, er det behov for mer forskning for å bekrefte funnene. Dette skyldes blant annet at studien hadde et begrenset antall deltakere, og at resultatene må testes i større og mer varierte befolkningsgrupper. Det er også behov for å undersøke de nøyaktige mekanismene bak hvordan selen og Q10 påvirker telomerlengde og hjertehelse.
Det blir spennende å se hva fremtiden bringer med flere studier på antioksidantduoen, selen og Q10. Det er i hvert fall ingen tvil om at resultatene fra studien understreker viktigheten av selen og Q10 som en del av et balansert kosthold. Videre kan du lese mer om hvert av næringsstoffene og deres individuelle roller i kroppen.
Selen
Selen (Se) er et essensielt mineral og en kraftig antioksidant, som kroppen har behov for i små mengder. De antioksidative egenskapene til selen spiller en svært viktig rolle i kroppens immun- og antioksidantforsvar og har fått mye oppmerksomhet. De siste tiårene har det vært mye forskning på selen, blant annet på mineralets mulige beskyttende effekt mot enkelte hjerte- og karsykdommer samt visse krefttyper.
Egenskaper
De antioksidative egenskapene til selen bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, men mineralet har også andre viktige funksjoner i kroppen:
- Beskyttelse mot oksidativt stress
- Bidrar til immunsystemets normale funksjon
- Bidrar til normal funksjon av skjoldbruskkjertelen
- Bidrar til normal sæddannelse hos menn
- Bidrar til vedlikehold av normalt hår
- Bidrar til vedlikehold av normale negler
Selenkilder og anbefalt daglig inntak
Selen finnes ikke naturlig i kroppen og må tilføres gjennom kosten. Gode kilder er kjøtt, fisk, skalldyr, innmat og kornprodukter.
Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak av selen hos normalt fysisk aktive og friske personer:
- Barn 1-3 år: 20 mikrogram
- Barn 4-6 år: 25 mikrogram
- Barn 7-10 år: 40 mikrogram
- Jenter 11-14 år: 60 mikrogram
- Gutter 11-14 år: 65 mikrogram
- Jenter 15-17 år: 70 mikrogram
- Gutter 15-17 år: 85 mikrogram
- Kvinner 18-70+ år: 75 mikrogram
- Menn 18-70 år: 90 mikrogram
- Menn >70 år: 85 mikrogram
- Gravide: 90 mikrogram
- Ammende: 85 mikrogram
Selen som kosttilskudd
Et sunt og variert kosthold gir som regel den mengden selen kroppen har behov for. I noen tilfeller kan det imidlertid være nødvendig å ta et kosttilskudd med selen:
- Gravide og ammende (økt behov for selen)
- Personer med lite variert kosthold
- Personer som unngår både kornprodukter og sjømat i kostholdet
Selen finnes i de fleste multivitamin-tilskudd, men selges også i kosttilskudd alene og i kombinasjon med andre vitamin og mineraler.
Konsekvenser av for lite eller for mye selen
Selenmangel kan gi symptomer som redusert immunforsvar, og vedvarende og alvorlig mangel kan i verste fall føre til redusert funksjon i hjertemuskelen.
Selen kan være giftig i høye doser. Tegn på selenforgiftning er blant annet kvalme, magesmerter, endringer i hår og negler samt skader på nervesystemet.
Koenzym Q10
Koenzym Q10, også kalt ubikinon, er en vitaminlignende og fettløselig forbindelse som naturlig finnes i alle kroppens celler. I cellenes mitokondrier spiller Q10 en svært sentral rolle i energiproduksjonen. Q10 har også antioksidative egenskaper, som beskytter cellene mot skadelige frie radikaler. Kroppen produserer Q10 selv, i motsetning til selen, som kroppen trenger å få tilført gjennom kosten.
Helseeffekter av Q10
Effekten av Q10 på kroppen er hovedsakelig knyttet til energiomsetning og antioksidantfunksjon. Rollen til Q10 i cellenes energiproduksjon er spesielt viktig i celler med høyt energibehov, som muskel- og hjerteceller. De antioksidative egenskapene til Q10 bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, som knyttes til aldring og kroniske sykdommer.
Selv om det er gjort mange studier på mulige effekter av Q10 på ulike sykdomstilstander, er det ikke tilstrekkelig grunnlag til å verken bekrefte eller avkrefte dens effekter.
Kilder til Q10 og anbefalt daglig inntak
Gode kilder til Q10:
- Eggeplomme
- Fet fisk. Spesielt makrell, med et Q10-innhold på ca 6,75 mg/100 g
- Soyabønner
- Grønnsaker. Brokkoli er en av dem med høyest innhold av Q10, på 0,6-0,86 mg/100 g
- Nøtter og frø. Spesielt sesamfrø og pistasj- og peanøtter har et høyt innhold
- Oljer, som soya-, oliven- og rapsolje
- Kjøtt, som kylling, biff og svin samt lever og nye. Spesielt i dyreorganer er det et høyt innhold av Q10
Generelt er mengden Q10 i matvarer relativt lav og gir trolig ikke en betydelig økning i kroppens nivåer av Q10. For personer som har behov for Q10, kan det derfor være nødvendig med tilskudd for å oppnå tilstrekkelig nivåer.
I dag finnes det ingen spesifikke anbefalinger for daglig inntak av Q10. Det er imidlertid viktig å følge anbefalt dosering på kosttilskudd og gjerne kontakte lege før bruk.
Q10 som kosttilskudd
De fleste friske mennesker har tilstrekkelige nivåer av koenzym Q10 i kroppen. Kroppens produksjon av Q10 kan imidlertid være lavere hos enkelte, som for eksempel eldre, da produksjonen avtar med økende alder. Lavere Q10-nivåer er også observert hos hjertesyke og hos personer som bruker statiner, en type kolesterolsenkende legemidler.
Tilskudd med Q10 har få bivirkninger og anses som trygt å bruke så lenge de tas i anbefalte doser. Imidlertid anbefales det at tilskudd med Q10 bør tas i samråd med lege. Dette gjelder spesielt personer med alvorlige og kroniske sykdommer samt gravide og ammende. Hos gravide og ammende er sikkerheten ved inntak av Q10 i kosttilskudd ikke fullstendig klarlagt.
Q10 og selen i fremtiden
Koenzym Q10 og selen har begge viktige funksjoner i kroppen, og nyere forskning kan antyde at de sammen kan ha en enda sterkere effekt – særlig på aldringsprosesser og hjertehelse. Det blir spennende å se om denne kombinasjonen vil få en større plass innen forebyggende helse og bidra til bedre livskvalitet med alderen.
Kilder: Store medisinske leksikon, Norsk Helseinformatikk, Relis, MDPI Journals (Nutrients), Mayoclinic
Les også:
• Alt du bør vite om multivitaminer
• Kosttilskudd for veganere
• Kosttilskudd til gravide