Julebakst i en sunnere utgave
Julen står for døren, og nå starter julebaksten!
Her hos Med24 har vi funnet noen av våre favorittoppskrifter frem for julekaker som er akkurat litt sunnere enn de tradisjonelle. Så hvis du ønsker å enten spare på sukkeret, eller bake uten mel og korn, så har vi testen disse oppskriftene og kan fortelle deg at de er både smakfulle og julete.
Vaniljekranser med marsipan
Vaniljekranser er en av julens klassiske småkaker. De er enkle å lage, smaker godt av marsipan og vanilje, og kan serveres til det meste.
Ingredienser:
85 g plantemargarin
300 g EASIS marsipan (2 ruller)
2 egg
120 g EASIS Perfect Fit
1/2 tsk. Urtekram Vaniljepulver
1/2 tsk. hjortetakkssalt
180 g hvetemel
Et par dråper mandel essens
Fremgangsmåte:
Smelt margarinen og kjør den i en foodprocessor sammen med EASIS marsipan og eggene til det blir en jevn masse. Tilsett eventuelt litt mandelessens. Rør inn EASIS Perfect Fit, vanilje, mel og hjortetakksalt. Ha deien i en sprøyte med stjernehull og la den hvile ca. 1 time på kjøl. Lag så små kranser på en bageplate med bagepapir og bak dem i ca 7 minutter ved 200 grader. Avkjøl kransene på en rist.
Brunkaker uten hvetemel
Brunkaker kan varieres i det uendelige, f.eks. kan pistasjenøttene byttes ut med pinjekjerner, man kan tilsette kandiserte appelsinskall eller korinter og finne akkurat den varianten familien liker best.
Ingredienser:
150 g mandelmel
4 tsk Brunkake krydder fra Mill & Mortar
1 eggehvite
1 dl grovt hakkede mandler
2 spsk pistasjnøtter
30 g kokosolje
20 g sirup eller sukker, eller tilsvarende søtningsmiddel
Fremgangsmåte:
Bland alle de tørre ingredienser sammen. Bland i eggehvite og kokosolje og elt deigen til en ensartet masse. Form deigen til en litt firkantet pøse, pakk i plast og legg i fryseren. Når den er nesten frossen skal du skjøre den i tynne skiver som legges på en bakeplade. Bakes i ovnen ved 175 grader i 7-9 minutter.
Ingefærkaker uten sukker og hvetemel
Friske og deilige ingefærkjeks uten hverken sukker eller hvetemel
Ingredienser:
2,5 dl Cashewnøtter
2 tsk Kokosmel
2,5 dl dadler, uten sten og fint hakket
1 spsk Superfruit Kokosolje
1 spsk ingefærpulver
Fremgangsmåte:
Forvarm ovnen til 180 grader.
Bland alle ingredienser i en kraftig blender. Etter 1-3 minutter, form massen til små, flate kaker i passende størrelse. Bak i ca 10 minutter til kakene har fått en gylden farge. La kakene avkjøle og pynt dem gjerne med smeltet mørk sjokolade.
Havregrynkuler uten sukker
Disse havrekulene kan fort bli hele familiens favoritt. De er enkle å lage, til og med for barna, og er like enkle å spise.
Ingredienser:
20 utstenede dadler
1-2 dl havregryn
30 g ristede hasselnøtter
30 g mørk sjokolade
2 spsk rent kakaopulver
20 g kokos
Litt vann
Fremgangsmåte:
Hell ristede hasselnøtter i en minihakker eller foodprocessor og hakk dem fint. Smelt sjokoladen, fjern steinene fra dadlene og tilsett alle ingrediensene til hasselnøttene. Kjør i foodprocessoren til du får en ensartet masse. Tilsett litt vann etter behov til du kan forme massen til kuler. Hvis det blir for vått, har du litt mer havregryn i.
Trill kulene og rull dem i for eksempel sjokolade, kakaopulver, kokos, hakkede nøtter el.l. Oppbevares i kjøleskap.