Hva er migrene?
Lurer du på hva som forårsaker migrene? De som har hatt migrene kjenner til de ubehagelige og noen ganger voldsomme symptomene som kan oppstå. Det finnes mange forskjellige migreneformer og symptomene kan variere fra person til person. Det er ikke alltid lett å forstå migrene. Få mer informasjon om den nevrologiske tilstanden her!
Hva er migrene?
Mange tror at migrene bare er en kraftig hodepine, men migrene, og symptomene på migrene, er faktisk mer enn det. Migrene er en nevrovaskulær sykdom som antas å være forårsaket av endringer i nerveimpulser, som igjen fører til endringer i blodomløpet. Det som skjer i hjernen er at blodårene endrer størrelse, noe som påvirker smertefibrene i blodårene, samt de omkringliggende nervene som sender signaler til hjernen om smerte.
Migrenetyper
Migrene er vanskelig å forstå, noe som også understrekes av at det finnes mange forskjellige migreneformer. De mest kjente typene er migrene uten aura, migrene uten hodepine og migrene med aura.
Men faktisk er det mange andre typer migrene som kan være greit å vite om:
- Kronisk migrene - migrenevarighet i opptil +2 uker per måned
- Vestibulær migrene - opplever symptomer som svimmelhet
- Okulær migrene/retinal migrene - opplever synsforstyrrelser
- Hemiplegisk migrene - sjelden type migrene som kan forårsake midlertidig lammelse
- Abdominal migrene - migrene med magesmerter
- Menstruell migrene - migrene forbundet med menstruasjon
Å vite hvilken type du har kan hjelpe med behandling av migrene. Listen ovenfor er bare noen av de forskjellige typene migrene som finnes.
Hvor mange lider av migrene?
Å ha migrene er ganske vanlig, og hele 20% av nordmenn opplever et eller flere migreneanfall i løpet av livet. Det er flere kvinner som lider av migrene enn menn, og migreneanfall starter oftest mellom puberteten og opptil 35-årsalderen, men alle mennesker i alle aldre kan lide av migrene.
Hva utløser migrene?
Det finnes ikke noe konkret svar på hva årsaken til migrene er og hva som utløser migrenesymptomer. Det er utført mange studier for å finne svaret på årsaken til migrene, men studiene har ennå ikke resultert i en forklaring på migreneanfall.
Oftest utløses migrene av noen triggere/faktorer som kan være forskjellige fra person til person. Noen opplever migrene i forbindelse med stress, mens det for andre kan være et bestemt kosthold som trigger migrenene. Kanskje du har hørt om sammenhengen mellom migrene og sjokolade, eller at du kan få migrene av rødvin? Sjokolade og rødvin er noen av matvarene som antas å forårsake migrene.
Andre årsaker til migrene kan være:
- Søvn - endringer i søvnmønster eller avbrutt søvn
- Påvirkning av sansene dine – lyder, lys og lukt
- Angst, uro og depresjon – når du presser kroppen
Hormonell migrene
I tillegg kan hormonelle endringer også være årsak til migreneanfall hos jenter og kvinner. Mange kvinner kan oppleve en sammenheng mellom p-piller og migrene, samt hormonspiral og migrene, da disse inneholder hormonet østrogen som påvirker hormonbalansen. Noen opplever at denne effekten kan forbedre migrene, mens hos andre gir p-pillene økte symptomer på migrene. Samtidig opplever noen også en sammenheng mellom menstruasjon og migrene, som også skyldes de hormonelle endringene i kroppen – denne typen migrene kalles også menstruasjonsmigrene eller hormonell migrene.
Hvordan føles migrene?
Akkurat som hvorfor du får migrene, er migrenesymptomer og hvordan migrene føles også veldig varierende fra person til person. Oftest opplever personer med migreneanfall følgende symptomer:
- Bankende hodepine
- Sensorisk følsomhet for lyder og lys
- Kvalme
- Oppkast
- Tretthet
- Magesmerter
- Svimmelhet
Noen kan også oppleve migrene uten hodepine, som oftest skyldes den type migrene som kalles migrene med aura.
Hvor lenge varer migrene?
Et migreneanfall kan vare noen timer for noen mennesker, mens andre kan ha migrene i flere dager. Migreneanfallene varierer også i alvorlighetsgrad; ved lette anfall kan noen takle hverdagslige gjøremål, men ved alvorlige anfall er det ofte vanskelig selv å bevege seg ut i sollyset. Det er altså veldig forskjellig hvor lenge man kan ha migrene og hvordan migrenen rammer.
Hva er migrene med aura?
Migrene med aura er en av de mest kjente typene migrene. Ved migrene uten aura får man en sterk og bankende hodepine, men ved migrene med aura opplever man først en aurafase før hodepinen slår inn – faktisk er det også noen som opplever auramigrene uten hodepine.
Symptomer på migrene med aura
Aura-migrene oppstår på grunn av endringer i hjernebarken - det ytterste laget av hjernen. Disse endringene forårsaker nevrologiske symptomer som kan vare alt fra noen få minutter til en time. Symptomene utvikler seg gradvis, og de hyppigste symptomene på migrene med aura er:
- Synsforstyrrelser
- Plutselig muskelsvakhet i armer/bein
- Følelsesforstyrrelser i ansiktet
- Svimmelhet
- Talevansker (afasi)
Første gang du opplever aurasymptomer kan det virke veldig skummelt. Men det er viktig å minne deg selv på at synsforstyrrelsene, sanseforstyrrelsene og svimmelheten er forbigående.
Hva hjelper mot migrene?
De virkelig store spørsmålene er, hva kan man gjøre med migrene, og hvordan blir man kvitt migrene igjen? Når hodepinen inntreffer eller synsfeltet begynner å endre seg, vil man gjerne gjøre alt man kan for å få migrenesymptomene til å forsvinne. Dessverre er det i utgangspunktet ingen migrenemedisiner som kan behandle årsaken til migrene foreløpig. Heldigvis finnes det midler mot migrene som kan bidra til å lindre noen av de ubehagelige symptomene.
Medisiner til hjelp mot migrenesymptomer
Når det gjelder migrenebehandling med medisiner er det to forskjellige typer medisiner: forebyggende migrenemedisin og akuttmedisin.
Akuttmedisin er for når migreneanfallet først rammer, i forsøk på å lindre hodepine eller andre plagsomme symptomer, som f.eks. kvalme. I dette tilfellet vil det være lurt med smertestillende samt en god kvalmestillende medisin, enten det er reseptfrie eller reseptbelagte medisiner du har fått av legen. Under finner du noen reseptfrie legemidler våre farmasøyter anbefaler til behandling av migrenesymptomer:
Forebyggende medisin mot migrene skal, i motsetning til den akutte medisinen, hindre at et migreneanfall oppstår. Det er legen din som må vurdere hvilken migrenebehandling du bør ha. Flertallet av forebyggende migrenemedisiner tilgjengelig i dag ble ikke opprinnelig utviklet som migrenemedisiner. Det har vist seg at for eksempel depresjonsmedisiner og blodtrykkssenkende medisiner kan bidra til å forebygge migrene. I tillegg er det også et legemiddel som er utviklet spesielt for å forebygge migreneanfall.
Alternativ behandling av migrene
Det finnes også alternative måter å behandle migrene på, uten å bruke medikamenter. Du kan prøve de alternative behandlingsmetodene og finne ut om en alternativ behandling er det beste midlet mot migrene for deg.
Noen av de alternative behandlingene for migrene er:
- Akupunktur for migrene
- Soneterapi mot migrene
- Kosttilskudd mot migrene
Migrene-piercing
Hvis ingen av de ovennevnte behandlingene for migrene hjelper på migreneanfallene dine, og du stadig lurer på: hva hjelper mot migrene? Da bør du kanskje vite om piercing mot migrene, som har blitt en populær alternativ behandling. Piercingen kalles daith-piercing, og den legges inne i øret, hvor den trykker på samme punkt som trykkes under akupunktur for migrene. En daith-piercing for migrene kan være smertefullt å få og det er viktig å holde den ren for å unngå infeksjon, men hvis det er effektivt mot migreneanfall, er det kanskje verdt det likevel?
For å understreke, er dette igjen en alternativ behandling som kan fungere for noen mennesker, men ikke for andre. Det er ingen dokumentert effekt på at en daith-piercing kan behandle migrene – akkurat som de andre behandlingsmetodene mot migrene heller ikke er 100 % effektive.
Migrenedagbok
Et lite tips ved migrene er å føre en migrenedagbok der du kan holde styr på:
- Hvor migrenen sitter
- Hvor lang tid anfallet varer
- Hvordan migrenen føles
- Hvor ofte det forekommer
- Hva som forårsaker migrenen (hvis du vet hva)
Med en migrenedagbok kan du prøve å forstå anfallene dine, og samtidig gjøre det lettere for deg og legen din å finne ut hva slags behandling du bør ha.
Vil du lære mer om ulike helseproblemer? I vårt artikkelunivers finner du akkurat det du vil vite mer om! Les for eksempel om søvnproblemer eller leddsmerter.
Les også:
• Sliter du med å sove?
• Muskelsmerter – Slik lindrer du muskelsmerter!
• Blodtrykk – Dette sier blodtrykket om din helse