Gode råd til daglig stell av baby

Skrevet av
Stort bilde: Baby med bleie, stell og pleie Med24.no

Stell og pleie av de minste er en del av den daglige rutinen, og skal være en hyggelig stund for både baby og foreldre. Vi har samlet noen gode råd og trygge produkter, som kan gjøre babystell til en lek – og ikke minst gjøre det enklere for deg som forelder å ta gode og bevisste valg på vegne av barnet ditt!


Stell og pleie av babyen

Når det kommer til babypleie gjelder det å være godt forberedt og ta det med ro. Legg frem alle produktene du trenger på forhånd og ta deg god tid. Ha det du trenger i nærheten og gå aldri fra babyen på stellebordet eller i badebaljen/-karet. Hold alltid et øye med hva barnet ditt gjør for å unngå uhell. Generelt sett gjelder det å ha som baktanke at babyer er avhengige av hjelpen din til det meste, samtidig som de er skjøre skapninger som trenger mye stell. Det kan kanskje høres overveldende ut å ha ansvar for en liten og skjør skapning, men med litt veiledning blir ikke jobben like stressende og styrete.

For å gjøre babystellet litt mer oversiktlig har vi oppsummert noe av det som er viktigst å vite for å gi babyen riktig pleie. Hvordan skal du for eksempel bade babyen din? Eller vet du hvilke produkter du bør ha tilgjengelig for de minstes ekstra sensitive hud? Babyer har nemlig spesielle behov både når det gjelder hud, hår, negler og mye mer.


Bleieskift

Det er viktig å skifte bleie når den blir veldig våt og så fort det kommer avføring. Dette er fordi huden i bleieområdet fort kan bli rødt og sårt i kontakt med urin og avføring. Hyppig bleieskift gjør at barnets hud holdes tørr, som gir mindre sannsynlighet for plager i bleieområdet. Legg frem alt du trenger til bleieskiftet før du går i gang, slik at du kan ha fullt fokus på barnet ditt når det ligger på stellebordet. Ha alltid en hvilende hånd på babyen dersom du må løfte blikket bort fra stellebordet, så du kan passe på hvis babyen spreller mye. For de litt større og utålmodige kan en leke eller to gjøre det overkommelig å ligge i ro en stund.

Vasking av bleieområdet

Vask av bleieområdet bør skje ved skift av bæsjebleier og ellers kun to ganger om dagen, ved morgen- og kveldsstellet. Til vask er myke kluter fuktet med lunkent vann tilstrekkelig. Tørre engangskompresser er både praktiske og skånsomme mot huden, og kan brukes til vask og til å klappe huden tørr. Bruk tørre kompresser for fjerning av avføring før vask. Vask og tørk alltid huden forfra og bakover, for å unngå urinveisinfeksjon forårsaket av tarmbakterier. Husk også å vaske under forhuden på guttebabyer.

Å sprelle uten bleie kan være både spennende og deilig for barnet, men gir også lufting av stumpen. Det kan forebygge og lindre sår og irritert hud. La derfor bleiestumpen få lufttørke før du tar på ny bleie.

Har du ikke tilgang på vann, er våtservietter tilpasset baby perfekt ved bleieskift! For bleieskift på farten er det også fint å ha engangsunderlag i stellevesken. 

Pleie ved hudirritasjon

Dersom huden er rød og sår, og barnet kanskje også støtt og stadig er plaget, er salver som forebygger og/eller lindrer irritert hud fine produkter. Bepanthen er en salve til forebyggende bruk, og kan påføres ren hud ved hvert bleieskift. Nappy Change Cream inneholder sink og andre milde og naturlige ingredienser, som beskytter og beroliger huden, og kan brukes forebyggende samt lindrende. 


Bading

Bading er ofte en kosestund for de minste, og noe mange babyer nyter. Spedbarn trenger vanligvis ikke å bade oftere enn hver andre eller tredje dag, og barn med tendenser til tørr hud bør ikke bade fullt så ofte. Badevannet skal være lunkent, ca. 37 grader, men har du ikke et termometer kan du fint bruke albuen – kjennes vannet behagelig er vannet varmt nok. I badebaljen er det viktig å gi god støtte til babyens nakke ved å holde rundt overarmen slik at nakken får hvile på armen din. La babyen få venne seg til vannet ved å sakte føre babyen ned i vannet. 

Er det nødvendig med såpe/sjampo?

Det anbefales å bruke rent vann eller vann tilsatt noen dråper mild babyolje, som smører og gir fukt til huden. Vask ansikt og hår først. I ansiktet kan det være fint å bruke en fuktig klut eller kompress til å forsiktig tørke rundt øyne, nese og resten av ansiktet. Dersom babyen har mye hår kan en mild babysjampo benyttes, men det er ikke nødvendig med sjamponering hver gang håret vaskes. Mustela Gentle Shampoo er en mild og skånsom sjampo som forebygger floker og kan brukes av nyfødte. Når håret er vasket står kroppen for tur, og her er det viktig å vaske alle hudfolder grundig. Vask nedentil til slutt, alltid forfra og bakover. 

Tørking og hudpleie

For skånsom tørking etter bad bør babyens hud, inkludert alle hudfolder, forsiktig klappes tørr med et mykt håndkle. Etter badet kan du gjerne massere babyen med litt babyolje eller lotion, som kan være godt og avslappende for den lille. 


Nese, øyne & ører

Saltvannsdråper og morsmelk kan benyttes som nesedråper ved rensing av nesen hos spedbarn. Romtempererte nesedråper gjør opplevelsen mer behagelig for barnet. Det er ingen begrensninger for hvor ofte saltvann og morsmelk kan benyttes, men det er lurt å dryppe noen nesedråper før mat og søvn ved behov slik at det blir lettere å puste. Bruk bomullspinner til å fjerne buser som har kommet nesten helt ut. 

Babyens øyne kan være irriterte og væske, og det kan samle seg mye puss på kort tid. Vask forsiktig rundt øynene når babyen har sovet og etter en lang dag, gjerne ved morgen- og kveldsstellet. Bruk en fuktet klut eller kompress med sterilt vann, og vask alltid utenifra og innover mot nesen, hvor det samler seg mest puss. 

Bruk en fuktet klut eller kompress til å lett tørke i og rundt babyens ører, gjerne ved morgen og kveldsstellet. Fuktede bomullspinner kan også benyttes, men ikke stikk bomullspinner inn i ørene da det kan forårsake vokspropper.


Navlepleie

Babyens navlestump faller vanligvis av 3-10 dager etter fødsel. Det er viktig at navlen holdes ren, ved å dynke en bomullspinne i saltvann og tørke i navlen og rundt navlestumpen. Tørk med en tørr bomullspinne for å sikre at området ikke forblir fuktig. Babyer kan fint bade med navlestump, men det er viktig at navlen tørkes ekstra godt etter badet. 

Etter navlestumpen har falt av

Navlen kan væske litt og avgi lett lukt, og/eller huden kan se rød og irritert ut etter at navlestumpen har falt av. Dette går vanligvis over etter noen dager, men ta kontakt med helsestasjonen dersom det vedvarer. Det kan henge igjen en liten rød væskende kul på navlen etter at stumpen har falt av, kalt villkjøtt. Dette er kroppens måte å reparere såret etter at navlestumpen har falt av. Noen ganger kan det være nødvendig å behandle med Lapis-oppløsning på helsestasjonen.

Neglestell

Neglene til de minste kan ofte være lange og skarpe, og med ukontrollerte armbevegelser er det lett å få kloremerker i ansiktet. Unngå kloremerker ved å holde neglene korte. Nyfødte har myke negler som kan klippes med negleklipper eller neglesaks, files ned eller rives forsiktig av på tuppen. Ta gjerne neglestellet når barnet sover. Tynne bomullsvanter kan forsøkes dersom korte negler ikke hjelper mot kloremerker. 


Kilde: HelseNorge, Babyverden, Libero.


Les også:

10 tips til en god start på ammingen
Hvor mange uker er man gravid?
Tips: Slik lindrer du mensensmerter


Pil til toppen Med24.no

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

30 dagers returrett

30 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.