Gode råd mot solbrent hud
De aller fleste av oss opplever å bli solbrent i løpet av livet. Ofte handler det om at vi ikke har smurt oss godt nok, og ikke tatt nok pauser fra solen. Her får du noen gode råd og tips om hva du kan gjøre hvis uhellet først er ute.
Hvorfor blir man solbrent?
Solbrent hud er hud som har fått mer sol enn den tåler. Melaninet i huden vår gir en viss beskyttelse mot UV-stråler, men på langt nær nok når solen er sterk. Både UVA- og UVB-stråler er skadelige for huden, men man tror at det er UVB-strålingen som er verstingen når det gjelder solbrenthet. Hvor sterk strålingen er avhenger av flere ting;
- Hvor nærme ekvator man befinner seg
- Hvor mye klokken er; den er nemlig sterkest mellom kl.12 og 15
- Høydemeter; solen er sterkere jo høyere vi er
- Skylaget
- Om man er i nærheten av vann eller snø, som reflekterer strålingen og gjør den sterkere
Norge på verdenstoppen
Så mye som 9 av 10 tilfeller av hudkreft skyldes for mye sol og solarium. I Norge er vi i verdenstoppen når det gjelder hudkrefttypen Melanom (også kalt føflekkreft). Dette skyldes i hovedsak for mye intens sol og solarium, som er årsaker til hudkreft, også om man ikke blir solbrent. Både solforbrenning eller store mengder soleksponering over tid kan nemlig på sikt øke faren for hudkreft.
Sol og hudtyper
En lys hud er mer utsatt for å bli solbrent enn en mørk hud. Melaninet i huden vår gir beskyttelse mot sol, noe det finnes langt mer av i mørk hud, enn i lys. Men siden det å bli utsatt for intens solstråling generelt påvirker risikoen for hudkreft er det også viktig at de med mørkere hudtoner beskytter seg mot solen. Helt klart er det riktignok at lys hud er ekstra utsatt for å bli solbrent. Vær derfor bevisst på hudtypen din og sikre at huden får den beskyttelsen den trenger.
Gode solvaner
Gode solvaner og bruk av solkrem er viktig, og bør etableres så tidlig som mulig. Selv om det aller beste er å holde seg helt borte fra sol, så er jo det noen ganger vanskelig, og ikke minst kjedelig. De aller fleste av oss nyter jo følelsen av sol på kroppen, og det skal vi fortsatt gjøre. Men, det er viktig å nyte solen med måte. Her er noen gode huskeregler:
- Ta pauser i skyggen med jevne mellomrom
- Unngå soling når solen er sterkest, mellom kl. 12 og 15.
- Bruk solfaktor 30 eller høyere
- Smør deg i god tid før du går ut i solen så solkremen får tid til å trekke inn
- Bruk nok solkrem. Smør godt inn, og sikre at du har kommet godt til
- Gjenta smøring hver 2.-3.time, og oftere hvis du bader eller bruker håndkle
- Bruk klær, hodeplagg og solbriller som beskyttelse
- Vær forsiktig med barna i solen. De har en mer ømfintlig hud, og trenger ekstra beskyttelse
Gode råd når uhellet er ute
Selv om de fleste forsøker å være forsiktige i solen hender det at man allikevel blir solbrent. Man har kanskje glemt tiden, og smurt for sjeldent, smurt for tynt lag, eller brukt for lav solfaktor. Å bli solbrent kan som sagt være farlig på sikt, og ikke minst kan det være fryktelig vondt der og da. Her er noen råd som kan hjelpe hvis du først har blitt solbrent:
1. Fjern deg fra solen så fort du kjenner at huden er sår og irritert.
2. Ta en dusj i kaldt vann eller legg kalde omslag på områdene som er brent for å lindre ubehaget.
3. En avkjølende bodylotion, aftersun eller aloe vera kan virke lindrende. Du kan gjerne smøre deg flere ganger om dagen.
4. Unngå solen 2-3 dager etter at du har blitt solbrent.
5. En hydrokortisonsalve eller -krem kan brukes for å dempe betennelse og lindre smerte.
6. Lokalbedøvende krem, som for eksempel Xylocain kan virke dempende på smerten.
7. Smertestillende tabletter som Paracet og Ibux kan også brukes hvis man har store smerter.
Barn i solen
Barn har en tynnere og mer sensitiv hud enn voksne. Derfor er det ekstra viktig at vi smører barna godt når de oppholder seg i solen. Å unngå å bli solbrent i barneårene vil også minske faren for å få hudkreft senere i livet. Solkremer spesielt utviklet til barn har solfiltre som tar hensyn til barnas sarte hud, og har høy faktor. Husk at det i tillegg til høy solfaktor er viktig å smøre med nok krem, og gjenta smøringen ofte. Helst hver 2. time, og oftere hvis barnet bader og bruker håndkle. Det er også viktig å gi barna pauser fra solen, og kle dem med klær, solhatt og solbriller når det er behov for det.
Kilder: Kreftforeningen, NHI og HelseNorge.
Les også:
• Ting å huske på når du oppholder deg i solen
• Hva er holdbarheten til solkremen din?
• Solpleie til ansikt