Gode råd mot magetrøbbel på ferie

Skrevet av

Se for deg at du reiser på en etterlengtet utenlandsferie, etter en lang og kald vinter. Du opplever ny kultur, nye steder og omgivelser, og sist, men ikke minst, spiser ny og spennende mat! Du kjøper en lokal matrett fra en gateselger, og ender opp med å holde sengen i siste del av ferien. Mageplagene er uutholdelige, og ferien oppleves som ødelagt. Ved å ta noen forholdsregler og sikre en god fordøyelse ferien igjennom, kan du faktisk unngå lignende scenarioer. Her gir vi deg våre beste råd og produkter mot magetrøbbel på ferie!

Hva kan forårsake magetrøbbel?

Magetrøbbel kan ramme hvem, hvor og når som helst, men man er ekstra utsatt på ferie, spesielt i utlandet. Vanskelige toalettforhold gjør at mange utsetter toalettbesøket, og kan bidra til treg fordøyelse. Drikke- og matvarer kan inneholde ukjente bakteriestammer for tarmens bakterieflora, og dermed skape ubalanse. Typiske ferieplager er oppblåst mage, diaré, treg mage, halsbrann og sure oppstøt. Virus og parasitter kan også være en årsak til magetrøbbel. 

Turistdiaré

Turistdiaré er en samlebetegnelse på alle former for akutt diaré i forbindelse med utenlandsreiser, og er den vanligste sykdommen blant reisende nordmenn. Sykdommen skyldes som oftest bakterier, virus eller parasitter fra forurenset mat og drikke, som er tilberedt under dårlige hygieniske forhold. Vanlige symptomer på turistdiaré er 4-5 løse avføringer daglig, mageknip, kvalme og feber, og symptomene forsvinner som regel av seg selv innen 5 døgn. 



Det er ingen garantier for å slippe magetrøbbel på ferie, men det er flere ting du kan gjøre for å minimere smitterisikoen, og sikre en god fordøyelse ferien igjennom. 

1. Vær nøye med håndhygiene

En enkel, men viktig, forholdregel, er grundig håndvask før ethvert måltid. Dersom du ikke har tilgang til rent vann og såpe, er hånddesinfeksjon et alternativ. Bakterien ETEC, er den hyppigste årsaken til turistdiaré, og smitter gjennom munnen, fra forurenset mat og drikke. 


2. Drikk rent og nok vann

Drikkevannet er en viktig smittekilde. Det er trygt å drikke flaskevann med intakt forsegling og kork. Har du ikke tilgang til flaskevann, kan du fint koke opp vann for å rense det. Det er også viktig med regelmessig og tilstrekkelige mengder med vann i løpet av dagen, spesielt i sydligere strøk. Dehydrering kan blant annet føre til treg mage og forstoppelse.


3. Vær bevisst på hva du spiser og drikker

 «Stek det, kok det, skrell det, eller glem det» er et forebyggende og viktig tiltak når det gjelder mat og drikke på ferie. Det er i tillegg enkelte ting du bør tenke på:

  • Spis gjennomstekt eller kokt kjøtt, fisk og sjømat
  • Drikk flaskevann, med intakt forsegling og kork
  • Unngå springvann og isbiter
  • Unngå upasteuriserte melkeprodukter.
  • Unngå ukokte egg og eggeretter
  • Unngå mat fra gateselgere
  • Unngå buffé hvis mulig – spesielt salatbarene
  • Grønnsaker og frukt må skrelles dersom det ikke er tilgang på rent vann
  • Unngå ukokte grønnsaker

4. Beveg deg

Mye sittestilling og lite bevegelse kan fort gi treg mage og forstoppelse. Er du mye plaget med treg mage, er det lurt å prøve og være fysisk aktiv i løpet av dagen, slik at magen holdes i gang. 


5. Gå på toalettet når du har mulighet

Jevnlige toalettbesøk kan forebygge treg mage. Spesielt på ferie bør du unngå å utsette toalettbesøket.


6. Vær føre var

Magetrøbbel kan ramme alle, selv dem som har tatt alle mulige forholdsregler. Det er lurt å handle inn midler du kjenner til, før avreise. Da har du én ting mindre å tenke på, når mageplagene plutselig slår til og du ikke har et lokalt apotek i umiddelbar nærhet.


7. Start egenbehandling når behovet melder seg

Ved å behandle plagene tidlig, kan du mildne og forkorte symptomforløpet.

Halsbrann og sure oppstøt

Det er ikke uvanlig med halsbrann og sure oppstøt på ferie. Heldigvis kan det forebygges med enkle råd, og behandles med legemidler. Les vår artikkel om halsbrann og sure oppstøt for gode råd og produkter mot plagene.


Oppblåst mage

Oppblåst mage er ofte et resultat av et endret og ukjent kosthold. Sørg for å få i deg rikelig med vann, og unngå kullsyreholdig drikke og bruk av sugerør. Luft i magen kan behandles med reseptfrie legemidler, som Imogas og Minifom, som virker ved å bryte ned skum og luftbobler. Effekten inntrer etter 2-3 dager. Kombinasjonsmidler, som Redugas, inneholder silikon og melkesyrebakterier. Melkesyrebakterier kan bidra til normal tarmflora, og kombinasjonsmidler kan av den grunn forebygge ny gassdannelse. 


Diaré

Den viktigste behandlingen ved diaré er tilførsel av væske og elektrolytter. Det er svært viktig å hindre uttørring, spesielt hos små barn og eldre.

Ved mild/moderat løs avføring er det som regel tilstrekkelig med væsketilførsel. Drikk væske med et balansert innhold av sukker og salt. Tynn saft, eller en blanding av like deler Farris og eplemost, er ofte tilstrekkelig. Unngå å drikke all type melk (unntatt morsmelk) og appelsinjuice.

Ved mer uttalt løs avføring kan en blanding med 1 liter vann, 6 teskjeer sukker og ½ teskje salt benyttes, eller væskeerstatning, som GEM og Resorb.

Ved væsketilførsel er det anbefalt med hyppige og små mengder, samt mat i form av for eksempel ristet brød, etter 24 timer. Videre en gradvis overgang til fast føde over et par dager.

Reseptfrie legemidler mot diaré, som Imodium og Loperamid, virker stoppende på den løse avføringen, men gjør ikke noe med selve årsaken. Bruk av legemidler kan også forsinke toksiner/mikrobers passasje gjennom tarmen. Det er en av grunnen til at det anbefales å la diaréen gå over av seg selv, uten bruk av legemidler. I noen tilfeller kan det likevel være behov for legemidler, som på reise, ved kraftig løs avføring eller vanskelige toalettforhold.  


Forstoppelse

I de fleste tilfeller kan fysisk aktivitet, jevnlig vanninntak og fiberrik mat, hjelpe mot forstoppelse. Reseptfrie legemidler, som Vi-Siblin og Movicol, kan benyttes forebyggende mot forstoppelse. De fås i små doseposer, og er praktiske på ferie. Dersom du allerede er forstoppet kan du forsøke reseptfrie avføringsmidler, som hjelper magen i gang. Les vår artikkel om forstoppelse for mer informasjon. 



Når bør du oppsøke lege?

Vær spesielt oppmerksom på diaré hos små barn, eldre og syke, da det kan være mer alvorlig i disse gruppene. 
Opplever du magetrøbbel samt følgende, bør lege oppsøkes umiddelbart:

  • Blod i avføring
  • Kraftige smerter
  • Generelt dårlig allmenntilstand og feber
  • Diaré utover en uke
  • Dersom du ikke får i deg mat og drikke

Kilde: Legemiddelhåndboken, NHI, Helse Bergen, Felleskatalogen 

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

30 dagers returrett

30 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.