Gode råd mot halsbrann og sure oppstøt
De fleste opplever å få halsbrann og sure oppstøt fra tid til annen og noen får det oftere enn andre. Særlig gravide har en økt sannsynlighet for å bli rammet. Tilstanden er i utgangspunktet ikke farlig, men den kan være svært ubehagelig og for noen kan den redusere livskvaliteten. Heldigvis finnes det forebyggende tiltak og behandlinger som kan lindre symptomene.
Hva er halsbrann og sure oppstøt?
Magesekken inneholder sterk syre som bryter ned maten vi spiser. Refluks er når det sure mageinnholdet går fra magesekken og opp i spiserøret og da oppstår halsbrann og sure oppstøt. Slimhinnene i spiserøret er ikke ment til å være i kontakt med magesyre og refluks kan derfor gi smerter og ubehag i spiserøret. Betennelse i slimhinnen kan også oppstå ved hyppig refluks. Fra spiserøret kan syre komme videre opp i munn og svelg og forårsake irritasjoner i luftveiene.
Det sure mageinnholdet stoppes vanligvis av en ring av muskler i øvre del av magesekken. Når lukkemuskelen ikke fungerer som den skal, kan halsbrann oppstå hyppig. En annen årsak til halsbrann er spiserørsbrokk. Spiserørsbrokk vil si at den øvre delen av magesekken har gått gjennom mellomgulvet og opp i brysthulen.
Symptomer
Det typiske symptomet på halsbrann er en brennende følelse og ubehag fra brystet som forflytter seg lenger opp mot halsen. Brystsmerter, kvalme og brekninger kan også forekomme. Enkelte opplever en vond og sur smak i munnen. Mer uvanlige symptomer er dårlig ånde, heshet og tørrhoste.
Når skal du kontakte lege?
Hvis symptomene kommer ofte og/eller er kraftige kan det være tegn på alvorlig sykdom. Kontakt lege eller legevakten umiddelbart dersom du opplever å få svart avføring og/eller blodig oppkast. Dette kan skyldes blødninger i magesekk eller tarm. Brystsmerter og mageproblemer kan også være indikasjoner på underliggende sykdommer.
Hvem får halsbrann og sure oppstøt?
De fleste vil på et eller annet tidspunkt oppleve å få refluksplager. Ca. 5-10 prosent av den voksne befolkningen opplever symptomer på daglig basis og har behov for behandling. Forekomsten øker med økende alder og overvekt. Barn under ettårsalderen og oppover kan også bli rammet.
Gravide er ekstra utsatte for halsbrann og sure oppstøt. Dette kommer av hormonelle forandringer og et trykk mot magesekken som øker i takt med det voksende barnet.
Behandling
Flere livsstilstiltak kan forebygge samt lindre plagene ved halsbrann og sure oppstøt.
Kosthold:
- Spis små og hyppige måltider.
- Unngå sterkt krydrete og fete måltider.
- Unngå måltider like før sengetid.
- Begrens inntak av kaffe og alkohol.
Andre gode råd:
- Hev hodeenden av sengen.
- Unngå hard fysisk aktivitet etter måltid.
- Unngå tunge løft og fremoverbøyning.
- Unngå røyking.
- Unngå klær som strammer rundt magen.
- Vektreduksjon ved overvekt.
Forebyggende tiltak bør alltid forsøkes først og hvis disse ikke er tilstrekkelig kan de kombineres med medisinsk behandling i en kort periode.
Medisinsk behandling
Det finnes en rekke legemidler som kan brukes i behandling av halsbrann og sure oppstøt. Hvilket legemiddel som passer for den enkelte, avhenger av symptomenes hyppighet. Legemidler vil imidlertid ikke kunne helbrede sykdommen, men gir symptomlindring ved å enten redusere eller midlertidig fjerne magesyren som fremkaller symptomene. Det er viktig å følge pakningsvedlegget eller eventuelt legens forskrivning og fortsette behandlingen som anvist selv om du merker symptomlindring raskt etter behandlingsstart.
Ved behov for symptomlindring en sjelden gang
Hvis du en sjelden gang er plaget av lett halsbrann og sure oppstøt er det enten legemidler som danner skumbarriere eller virker syrenøytraliserende du skal bruke. Skumbarrieremidlene, også kalt alginater, danner et beskyttende lag som legger seg over det sure mageinnholdet og hindrer det i å komme opp i spiserøret.
De reseptfrie legemidlene Gaviscon og Galieve/Galieve Forte er eksempler på skumbarrieremidler. Eksempler på legemidler som nøytraliserer magesyre i magesekken er Novaluzid og Titralac.
Felles for syrenøytraliserende- og skumbarrieremidler er at effekten inntrer raskt og varer i noen timer. Legemidlene bør tas så fort de første reflukssymptomene oppstår og rett etter inntak av mat og drikke som erfaringsmessig gir symptomer.
Legemidlene gir generelt få bivirkninger, men kan påvirke andre legemidler. Rådfør deg med lege eller apotek dersom du bruker andre legemidler samtidig.
Ved behov for symptomlindring av og til
Ved moderate reflukssymptomer kan de reseptfrie legemidlene Pepcid og Pepcidduo brukes. Felles for disse er at de reduserer magesyreproduksjonen i magesekken. Pepcidduo inneholder også et syrenøytraliserende middel for umiddelbar symptomlindring. Effekten inntrer etter ca. 30 minutter og varer i opptil 9 timer. Rådfør deg med lege dersom du bruker andre legemidler samtidig.
Ved behov for symptomlindring ofte
Ved hyppige moderate til sterke reflukssymptomer bør du kontakte lege for å utelukke underliggende sykdommer. Somac Control er et reseptfritt legemiddel som reduserer magesyreproduksjonen og kan brukes ved behov, men ikke lenger enn 14 dager uten samråd med lege.
Effekten inntrer etter 1-2 dager og varer inntil 2 dager. Det kan derfor være nødvendig å bruke et syrenøytraliserende- eller skumbarrieremiddel i tillegg.
Kilder: Felleskatalogen, Helse Norge, Norsk legemiddelhåndbok, Norsk Helseinformatikk.
Les også:
• Hvorfor har jeg vondt i halsen når jeg svelger?
• 9 viktige tegn på graviditet
• Alt du trenger til hjemmeapoteket