Forkjølelsessår – les om å unngå utbrudd og infeksjon
Hva er forkjølelsessår?
De fleste kjenner til de irriterende, tilbakevendende forkjølelsessårene som skyldes en infeksjon med et av de vanligste virusene i Norge – herpes. Faktisk har 70-90 % av den norske befolkningen antistoffer mot HSV-1, noe som betyr at de på et eller annet tidspunkt i livet har hatt en infeksjon med HSV (Herpes simplex-virus), selv om de ikke har hatt symptomer.
Forkjølelsessår har ulike stadier og starter som en kløende, prikkende eller brennende følelse. Snart dukker det opp små blemmer, som deretter kan utvikle seg til ubehagelige sår. Forkjølelsessår oppstår vanligvis på leppene eller i munnviken, men de kan også oppstå andre steder på kroppen og i ansiktet.
Er blemmer forkjølelsessår?
Mange har opplevd å få en smertefull blemme i munnen, enten på tungen, tannkjøttet, innsiden av leppen eller ganen. Blemmer må ikke forveksles med munnsår, da de ikke skyldes samme årsak, behandles på samme måte eller har samme infeksjonsforhold. Du kan lese mer om blemmer i munnen her!
Hvorfor får du forkjølelsessår?
Hvis du har blitt smittet med herpesviruset på et eller annet tidspunkt i livet, ligger det i dvale gjennom hele livet og kan blusse opp til ulike tider. Omtrent 40 % av alle som har antistoffer mot herpes simplex-infeksjon, opplever tilbakevendende utbrudd gjennom hele livet, i gjennomsnitt to ganger i året. Det finnes derfor ikke én enkelt inkubasjonstid å ta utgangspunkt i, ettersom herpesutbrudd kan fremprovoseres av ulike belastninger. For eksempel kan et herpesutbrudd oppstå hvis du er forkjølet og har et svekket immunforsvar i en periode. Du kan lese mer om forkjølelse eller lære om hvordan du kan forebygge forkjølelse her.
En annen faktor som kan utløse et utbrudd er stress, som dessverre kan være vanskelig å unngå. Mange kvinner er ekstra utsatt for å få utbrudd i forbindelse med menstruasjon, da menstruasjon er kjent for å bidra til å fremprovosere utbrudd. Det er selvfølgelig ikke mulig å oppleve et herpesutbrudd utløst av de ovennevnte faktorene hvis du ikke har blitt smittet med viruset.
Pass deg for solens skadelige stråler!
Du kan også prøve å unngå å utsette leppene for sterkt sollys, da ultrafiolett lys kan bidra til å fremprovosere et utbrudd. Prøv derfor alltid å beskytte leppene dine mot solen med en leppepomade med solfaktor, som Labello Sun Lip Balm. Generelt er det en god idé å pleie leppene med leppepomade og andre produkter, da sprukne eller tørre lepper gir lettere tilgang til forkjølelsessår. Du kan lese mer om tørre lepper her.
Hvordan smitter munnsår?
HSV-1 smitter veldig lett, spesielt under utbrudd der det åpne såret lett kan komme i kontakt med annen hud. Dette kan skje gjennom kyssing eller berøring, men heldigvis er smitterisikoen svært lav mellom utbruddene eller ved deling av glass, vannflasker eller lignende.
Under et utbrudd kan du faktisk også risikere å spre viruset til andre deler av kroppen din, så det er viktig å opprettholde god hygiene.
Unngå å smitte andre!
For å unngå å smitte andre rundt deg som ikke har hatt en herpesinfeksjon, bør du forsøke å holde god håndhygiene og unngå å berøre forkjølelsessåret. Du kan bruke et Compeed Total Care Invisible-plaster til å dekke såret for å minimere risikoen for infeksjon. Plasteret behandler forkjølelsessåret på samme måte som tradisjonell krem og har et diskret utseende.
Behandling av forkjølelsessår
Når det gjelder behandling av forkjølelsessår, er det mange som lurer på om det finnes en smart måte å få forkjølelsessår til å forsvinne raskt. Dessverre finnes det ingen direkte kur mot forkjølelsessår eller HPS-1, og behandlingen er vanligvis rettet mot å lindre symptomene og ubehaget ved såret. Det finnes ennå ingen vaksine mot herpes, så den beste måten å unngå smitte på er å unngå kontakt med HSV under et utbrudd. Forkjølelsessåret kan vanligvis gro av seg selv i løpet av 7-10 dager.
Er forkjølelsessår farlig?
Forkjølelsessår er vanligvis ikke farlig, det er bare hvis det oppstår en infeksjon i såret at du bør kontakte lege. Dette kan skyldes bakterier som stafylokokker, eller du kan risikere at tilstanden sprer seg til huden rundt eller forårsaker utslett.
Et vanlig herpesutbrudd har ganske kort varighet, og hvis du ikke ser at såret gror etter 10 dager, bør du oppsøke lege. Ved vanlige utbrudd trenger du ikke å ta piller eller antibiotika, ettersom virus ikke kan behandles på samme måte som bakterier.
Barn
Mange barn blir smittet med herpes i løpet av de første 5-10 leveårene, og det verste med forkjølelsessår hos barn er at mange barn har vanskelig for å slutte å pille på sårene, noe som øker risikoen for at de opplever ubehag eller smitter andre. Forkjølelsessår hos barn er, i likhet med forkjølelsessår hos voksne, ikke farlige med mindre såret blir ytterligere infisert eller det er andre hudlidelser forbundet med utbruddet. Det er imidlertid lurt å kontakte legen din ved første utbrudd av forkjølelsessår.
Les også:
• 7 kjappe om forkjølelse
• Halsbrann og sure oppstøt
• 10 råd til en god intimhygiene