Fiskeolje-test – Slik velger du den beste fiskeoljen
Fiskeolje er en essensiell olje som er blant de mest populære i Norge. Fiskeolje inneholder omega-3 fettsyrer som kan være vanskelig å få tak i gjennom kosten. De mange forskjellige fiskeoljeproduktene kan skape forvirring og mange spørsmål. Derfor får du en guide til fiskeolje her, slik at du lettere kan kjøpe riktig høykvalitets fiskeolje.
Hva er fiskeolje?
I denne artikkelen gir vi deg råd og veiledning om hvordan du kan gjøre din helt egen fiskeoljetest. Her finner du svar på hva du bør se etter i produktene for å finne den beste fiskeoljen for dine spesielle behov. Til slutt finner du også våre topp 5 produkter som vi anbefaler.
Fiskeolje er et av de vanligste kosttilskuddene som finnes på det norske markedet. Dette betyr også at det er et virkelig stort utvalg å velge mellom og det kan være litt forvirrende. Fiskeolje kommer fra fisk som er bearbeidet og som oljen utvinnes fra. Du kan få fiskeolje fra mange forskjellige fisker; bl.a laks, makrell, ansjos og sardiner brukes.
Hva er en god fiskeolje?
Oljens popularitet skyldes det høye innholdet av de essensielle omega-3 fettsyrene (EPA og DHA), som er nødvendige for god helse. Disse fettsyrene er vanligvis vanskelige å få tak i i anbefalte mengder gjennom kosten alene, og derfor er fiskeoljetilskudd en enkel og praktisk måte å sikre at du får i deg de nødvendige mengdene omega-3 fettsyrer. De beste kosttilskuddene med fiskeolje gir deg minst 600-1000 mg omega3-fettsyrer per daglig dose, er bærekraftig produsert, og testet og sertifisert av tredjepartslaboratorier for å sikre kvalitet, renhet og ferskhet.
Hvilken fisk er oljen laget av?
Det finnes mange forskjellige fisker og det er derfor ikke overraskende at typen fisk som brukes til oljen er avgjørende for kvaliteten på kosttilskuddet. Du må derfor være klar over hvilken type fisk som brukes i produktet ditt.
Tungmetaller i fisk
Grunnen til at det er et viktig kriterium er mengden av skadelige tungmetaller og stoffer i fisken. Det er slik at det er bedre å kjøpe fiskeolje produsert på småfisk som ansjos og sardiner enn stor fisk som laks og makrell. Jo mindre fisken er, jo kortere livssyklus. Derfor klarer de ikke å ta opp skadelige stoffer i samme mengde som den store fisken.
Innholdet av tungmetaller i fisken har innflytelse på den senere renseprosessen. Jo lavere nivå av tungmetaller, desto færre prosesser må til for å komme ned på et godkjent nivå av tungmetaller. En annen fordel med fiskeolje basert på fisk som ikke har gjennomgått en omfattende renseprosess er det forbedrede opptaket i kroppen.
Pris og kvalitet
Som utgangspunkt er de billigste kosttilskuddene i større grad produsert med restprodukter fra fiskeindustrien. Det er betydelig billigere å lage fiskeolje av rester av stor fisk enn å bruke de små. I tillegg til fiskeolje kan du kjøpe krillolje, som har de samme positive effektene på helsen vår.
Hvilken renseprosess brukes?
Mange fiskearter har som sagt et visst innhold av skadelige stoffer som tungmetaller. Dette gjelder spesielt for større fisk. Det er viktig at oljen din inneholder et lavt nivå av disse, da det ellers kan føre til sykdommer. Barn og fostre er spesielt utsatt her.
For å kunne bruke fiskeoljen til kosttilskudd benyttes en renseprosess. Her er molekylær destillasjon og filtrering det beste. Her er det mulig å redusere innholdet av skadelige stoffer til nivåer som anses som trygge for alle.
Hvilke nivåer er trygge å konsumere? Tabellen oppsummerer de vanlige standardene, men anbefalingene kan variere avhengig av hvem du spør.
* ppt = deler per billioner
* ppb = deler per milliarder
Er fiskeoljen din fersk?
En fiskeolje må være fersk for å ha en gunstig effekt på kroppen din. Jo mer umettet en fettsyre er, jo mer utsatt er den for oksidasjon og harskhet. Omega 3 fettsyrer fra fisk er noen av de mest umettede fettsyrene som finnes, og har derfor også størst risiko for å harske. Hvis en olje harskner, vil den ikke lenger ha en positiv effekt på helsen din – snarere tvert imot.
For å måle harskheten til en olje brukes TOTOX-verdien, som er en beregning av Peroxide-verdien og Anisidin-verdien. TOTOX står for Total Oxidation. I henhold til EUs mattrygghetsforskrifter skal du alltid sørge for at TOTOX-verdien på fiskeoljen din ikke overstiger 25. Dersom dette maksimum overskrides, er produktet ikke egnet til konsum i henhold til EUs regler.
Hvor mye omega 3 inneholder oljen?
Når du velger et fiskeolje-kosttilskudd er det viktig at du velger et produkt med riktige mengder omega 3-fettsyrer – spesielt EPA- og DHA-syrene. Det er disse to syrene som gir oljen sine gunstige effekter for oss. Du trenger mellom 600-1000 mg omega 3 per dag for å oppnå de gunstige effektene av oljen. Dette tilsvarer å spise fet fisk minst to ganger i uken.
Les varedeklarasjonen
Du finner innholdet av omega 3 ved å lese produktets varedeklarasjon og sjekke at den daglige dosen av omega 3, inkludert EPA og DHA, leverer de anbefalte mengdene for å oppnå oljens helsegevinster. Den forteller deg også hvor mye fiskeolje/omega3 du faktisk får per kapsel, samt hvor mye du må ta for å oppnå mengdene. Husk at det er omega 3 vi vil ha!
Konsentrasjon av omega-3
Når det kommer til konsentrasjonen av oljen, er det ikke noe som er bedre enn det andre. Det handler imidlertid om hvor mange kapsler du må innta for å oppnå anbefalt daglig dose av omega-3-fettsyrene EPA og DHA. Lavere konsentrasjon tilsvarer flere kapsler per dag og høyere konsentrasjon tilsvarer færre kapsler per dag.
Det kan som sagt være stor forskjell på de ulike produktene. Noen produkter må du ta opptil seks kapsler fordelt over dagen, mens andre bare må ta 1-2. en gang om dagen. Når du velger et fiskeolje-kosttilskudd, må du finne et produkt hvor du er komfortabel med å innta mengden kapsler per dag som er anbefalt av produktet.
Er kosttilskuddet sertifisert, kontrollert og testet?
Fiskeoljen din bør være sertifisert av uavhengige organisasjoner. Det er din garanti for at kosttilskuddet ditt er ferskt og ikke harskt, at det ikke inneholder skadelige stoffer og at det kommer fra bærekraftig fiske. De to vanligste sertifiseringene å se etter er Friend of the Sea og International Fish Oil Standards Program (IFOS). Hvis kosttilskuddet ditt har en av disse uavhengige sertifiseringene, kan du være sikker på at produsentene bak tar produksjonen på alvor og at de er forpliktet til å vise deg som forbruker at de ikke har noe å skjule.
Her kan du lese kort om de to organisasjonene og er du nysgjerrig på å lese mer kan du gjøre det på deres egne nettsider – bare klikk på logoene.
Friend of the Sea
Friend of the Sea er en uavhengig, non-profit internasjonal organisasjon som sertifiserer produkter fra bærekraftig fiskeri og havbruk.
Med det lille skipet er du derfor garantert produkter med bakgrunn i bærekraftige forhold og skånsomt fiske.
Det er et av de mest utbredte sertifikatene og er din garanti for at produktet er godkjent av tredjepartskontroll og at produktet ikke kommer fra fiskerier som skader miljøet, fiskebestanden og næringskjeden i naturen.
International Fish Oil Standards Program (IFOS)
IFOS (International Fish Oil Standards) er den eneste sertifiseringsordningen som utelukkende jobber med testing og sertifisering av fiskeoljer. Siden 2004 har IFOS vært forbrukerens garanti for god kvalitet og testing av fiskeoljer.
Testene deres analyserer blant annet produktenes aktive ingredienser, om de inneholder skadelige stoffer og friskheten til produktet. Produktene hos Med24.no med IFOS-sertifisering er derfor av høy kvalitet, da friskheten og renheten er sertifisert.
Er det en sammenheng mellom pris og kvalitet?
Når vi kjøper kosttilskudd på nett eller i fysiske butikker, er nok prisen det første mange av oss ser på. Når det gjelder kosttilskudd med omega-3 kan det være stor forskjell i prisen på de ulike produktene. Selv om du kan bli fristet til å kjøpe det produktet som ser billigst ut på prislappen, kan det hende du må tenke over den faktiske prisen.
Flere ulike faktorer er med på å avgjøre om et produkt med omega-3 faktisk er billig. Dette er blant annet:
- Antall kapsler
- Konsentrasjon av omega-3
- Anbefalt daglig dose av produktet
Et produkt med færre kapsler, lavere innhold av omega-3 og høyere daglig dose kan bli dyrere på sikt, selv om det umiddelbart er betydelig billigere enn andre produkter. Vi anbefaler derfor at du gjør din due diligence før du kjøper et kosttilskudd med omega-3.
Under ser du våre mest populære fiskeoljeprodukter i forskjellige prisklasser:
4 gode huskeregler når du kjøper fiskeolje:
For å oppsummere har du her 4 gode tips for å kjøpe fiskeolje med tanke på kvalitet og miljø.
Småfisk er best
Før du kjøper et kosttilskudd må du alltid sjekke hvilken fisk som brukes. Småfisk som ansjos og sardiner er å foretrekke fremfor stor fisk som laks og makrell. De inneholder naturlig lavere nivåer av tungmetaller, og det er derfor de ikke trenger å gå gjennom samme renseprosess.
Sjekk omega-3 i produktet
Når du sammenligner priser og kvalitet bør du alltid ha innholdet av omega-3 som hovedfokus – det er derfor du tar kosttilskuddet. Sjekk hvor mange kapsler du trenger å ta daglig for å oppnå den daglige anbefalte dosen. Selv om produkter med høye konsentrasjoner av omega-3 ofte er dyrere, får du mer for pengene i det lange løp.
Kjøp en sertifisert fiskeolje
Ta vare på fiskebestanden og miljøet når du kjøper fiskeolje. Se alltid etter sertifikater fra uavhengige tredjepartsorganisasjoner som Friend of the Sea og IFOS. På denne måten er du trygg på at fiskeoljen din er testet til de høyeste standarder og er produsert så skånsomt som mulig.
Unngå tungmetaller
Hvis oljen er sertifisert av en av de to organisasjonene ovenfor, er du sikret at oljen er renset for skadelige stoffer som tungmetaller. I tillegg vet du også med sikkerhet at oljen oppfyller alle krav til en god, sunn og bærekraftig fiskeolje.
Hvis du følger disse retningslinjene, kan du føle deg trygg ved å vite at du har kjøpt et kvalitetsprodukt som er bra for helsen din.
Med24 anbefaler:
Vi anbefaler at du snakker med din egen lege dersom du vurderer å starte med fiskeolje, men er i tvil om det er nødvendig eller en god idé. Dette er spesielt viktig hvis du allerede tar medisiner, da fiskeoljen kan ha en forstyrrende eller negativ effekt. Dette gjelder spesielt hvis du tar blodfortynnende medisiner.
Les også:
• Omega-3 - Alt du behøver å vite!
• Krillolje – Hvordan krillolje hjelper for en sunnere helse