Din guide til å bli gravid
De fleste vet at bare ett ubeskyttet samleie kan føre til graviditet, uansett om det er planlagt, ønsket eller ikke. Til tross for dette er den totale sjansen for å bli gravid i løpet av en måned bare 20 %. For mange er det derfor ikke så raskt og enkelt å bli gravid som forventet.
Heldigvis finnes det mange forslag og måter å øke sjansene for å bli gravid på. Vi har satt sammen din ultimate guide til befruktning og graviditet her!
Hvor lang tid tar det å bli gravid?
De fleste par som ønsker å bli gravide, men som ennå ikke har lykkes med det, stiller nettopp dette spørsmålet ved første legebesøk.
Spørsmålet har nesten alltid tvetydige svar - dette skyldes at forekomsten av graviditet avhenger av en rekke fysiologiske faktorer for både mannen og kvinnen. Det er derfor helt forskjellig fra par til par og fra person til person hvor lett, raskt og trygt man kan komme seg gjennom en graviditet.
Noen trenger profesjonell hjelp før en graviditet kan komme på tale, mens det for de fleste par er mulig å gå sammen og finne en naturlig vei til graviditet.
Husk at prosessen aldri må bli et prosjekt utenfor rammen av kjærlighet, glede og trygghet. Går det ikke som forventet? Er situasjonen frustrerende i stedet for spennende og gledelig? Da er det veldig viktig å ta en pust i bakken, ta en god prat med partneren din og eventuelt en fertilitetslege om mulighetene for å få barn.
Slik øker du sjansene dine for graviditet!
Det første skrittet på veien mot graviditet er selvsagt intet mindre enn å slutte å bruke prevensjon. Deretter er det en rekke områder du bør være oppmerksom på hvis du ønsker å maksimere sjansene dine for å bli gravid. Her er noen faktorer som er viktige for både kvinner og menn!
1) Alder
Alder er av stor betydning - spesielt for kvinner. Allerede i 30-årsalderen er fruktbarheten halvert og har derfor falt katastrofalt. Sannsynligheten for å bli gravid synker fra slutten av 20-årene og utover. Dette skyldes blant annet at eggkvaliteten blir dårligere.
Hvis du ønsker å bli gravid innenfor de mest sannsynlige rammene, bør du derfor velge den perioden da du er mest fruktbar, det vil si rett før 20-årene og i begynnelsen av 20-årene.
Ifølge en rekke amerikanske studier er det generelle bildet for sjansene dine for å bli gravid som følger:
Sjansen for å bli gravid i en hvilken som helst måned i forhold til alder:
- Tidlig i 20-årene: Opptil 25 % sjanse for graviditet.
- I slutten av 20-årene: Opptil 15 % sjanse for graviditet.
- Sent i 30-årene: Opptil 10 % sjanse for graviditet.
2) Eggløsning og menstruasjonssyklus
Mange er ikke klar over at det er nettopp rundt eggløsningen at det er størst sjanse for befruktning.
Hvis du har problemer med å bli gravid, er det viktig å følge nøye med på menstruasjonssyklusen din og tidspunktet for eggløsning. Du kan bestemme eggløsningen både ved hjelp av en eggløsningstest og den såkalte temperaturmetoden.
3) Sædkvalitet
Graviditet blir ofte diskutert i forhold til kvinnens fysiske helse, mens mannens helse og sædkvalitet ofte blir lagt på hylla. Men en mislykket graviditet og vanskeligheter med å bli gravid er ikke bare et tegn på at du som kvinne har problemer med å bli gravid eller trenger å endre vaner.
Det trengs to for å lage et barn, så det er like viktig at mannen er i toppform som kvinnen. Finn en sædkvalitetstest her!
4) Bevegelse
Trening er ekstremt bra for helsen vår (uansett alder og kjønn). Det har også, ifølge studier, vist seg å øke sjansene for å bli gravid.
For mye trening, der du faller inn under kategorien ekstrem fysisk aktivitet eller flere timer med hard fysisk aktivitet per uke, kan imidlertid redusere sjansene dine for å bli gravid hvis du er normalvektig. Hvis du er overvektig, har studier vist at mye mosjon øker sannsynligheten for å bli gravid betydelig.
5) Vekt
Vedvarende undervekt og anoreksi kan være ødeleggende for eggstokkene. På den annen side spiller overvekt en negativ rolle i hormonsystemet og dermed i eggstokkenes funksjon og menstruasjonssyklusen.
Overvekt er en vanlig årsak til svangerskapssvikt, og derfor anbefales mange overvektige å begynne å løpe eller gå raske turer som en del av svangerskapsreisen. Dette gjelder både kvinner og menn!
6) Mat
Uansett om du ønsker å bli gravid eller ikke, er det ikke likegyldig hva du putter i munnen. Både mat og drikke har stor innvirkning på din fysiske og psykiske helse.
7) Røyking og alkohol
Røyking og alkohol er noe det snakkes mye om under svangerskapet, og det med god grunn. Begge deler er store syndere for helsen din på flere måter. De reduserer sannsynligheten for å bli gravid betraktelig!
Røyking har også innvirkning på den voksende magen. Men også skadelige stoffer som visse parabener og miljøforurensning kan ha en negativ innvirkning.
8) P-piller
Er du en av dem som har brukt p-piller i lang tid og har fryktet prevensjonens innvirkning på graviditet? Da kan du puste lettet ut - en studie utført av Aarhus Universitetssykehus viser nemlig at bruk av p-piller ikke har noen negativ innvirkning på fruktbarheten din.
Tvert imot viser studien at fruktbarheten reduseres i de første månedene etter at du har sluttet med p-piller - uansett om du har brukt dem i en kort periode eller over flere år.
9) Tidspunkt for samleie
Tidspunktet for sex og samleie er en viktig faktor. Det er nemlig under eggløsningen at sædcellene trenger å være i kroppen - helst 2-3 dager før eggløsningstidspunktet. Sædceller kan oppholde seg og leve i kroppen i 5-6 dager, mens eggets livssyklus er på rundt 12-24 timer.
Kjønn og sjanse for graviditet
Ifølge en studie utført på kvinner mellom 20-30 år vil ubeskyttet regelmessig sex (ca. 2-3 ganger i uken) gi følgende sjanser for graviditet:
- 60 % sjanse for graviditet innen 6 måneder.
- 75 % sjanse for graviditet innen 9 måneder.
- 80 % sjanse for graviditet innen 12 måneder.
- 90 % sjanse for graviditet innen 18 måneder.
Er jeg gravid?
For å finne ut om du er gravid, kan du enten bruke en hjemmetest eller en test hos legen. Hvis en hjemmetest brukes riktig, er resultatet mer enn 99 % sikkert! I vårt fertilitetsunivers kan du lese om graviditetsbekreftelse, tegn på graviditet og hvordan du bruker og leser en graviditetstest!
Når bør jeg kontakte legen min?
Det er mange grunner til at du bør oppsøke lege i forbindelse med graviditet eller mistanke om graviditet. Det kan være uregelmessig menstruasjon, overvekt, medisinbruk, sykdom, helseproblemer og mye mer.
Hvis du er frisk, er den generelle regelen at du bør kontakte en fertilitetslege etter ett år med regelmessig ubeskyttet samleie og uten en vellykket graviditet.
Hvis du mistenker fertilitetsproblemer eller lignende, er det alltid en god idé å kontakte fastlegen din umiddelbart! Hvis du er i den lave enden av fertilitetsskalaen, bør du kontakte legen din, helst etter seks måneder med mislykkede forsøk på å bli gravid.
En hjelpende hånd
Stadig oftere trenger par en hjelpende hånd fra den vitenskapelige verden. Naturlig graviditet og et svangerskap uten komplikasjoner er ikke en selvfølge. Mange finner hjelp i kunstig befruktning og de metodene som kan gi dem en graviditet som ligger så nær en naturlig graviditet som mulig.