Dette vet vi om Omikron
Omikron er en ny mutant av koronaviruset (SARS CoV-2) og ble først oppdaget i Sør-Afrika. Mutanten ble meldt inn til WHO 24. november og har fått navnet sitt oppkalt etter det greske alfabetet, den femtende bokstaven. Den nye koronamutanten har spredd seg relativt raskt fra land til land, og ble først oppdaget i Norge 1. desember.
Det kommer stadig ny kunnskap om det nye koronviruset, men det vi foreløpig vet er at det er lite sannsynlig at Omikron vil gi mer alvorlig sykdom, men den nye varianten av koronaviruset er antagelig mer smittsom enn de tidligere variantene av korona. Det er for tidlig å si noe om hvorvidt vaksinene beskytter mot smitte av Omikron, men helsemyndighetene antar at de fremdeles gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom av koronavirus.
Omikrons egenskaper
Viruset som forårsaker koronasykdom endres kontinuerlig, men det er først når endringen blir mer omfattende og varige i virusets arvestoff (RNA) at man blir bekymret for en etablering av en mutant som vil kunne spre seg i befolkningen. Omikron har et høyt antall mutasjoner i sitt genom, hvorav så mye som 32 av endringene har skjedd i spike-proteinet (de karakteristiske piggene til korona-viruset). Ved at det nå er flere mutasjoner i spike-proteinet vil viruset klare å feste seg mer effektivt til kroppens celler, og flere vil kunne bli smittet.
Omikron sees på som en konkurrent til Delta som begge er varianter av koronaviruset. Den varianten av korona som sprer seg mest, blir den varianten som dominerer. Slik det ser ut nå, er det Omikron med sine egenskaper, som danker ut Delta av de variantene vi har av korona slik det er nå. Konsekvensen dersom Omikron blir det dominerende koronaviruset, avhenger av en rekke faktorer. Men forskere utarbeider noen foreløpige scenarioer:
1. Vaksinen er effektiv mot Omikron og mutanten gir ikke alvorlig sykdom
2. Viruset er mer smittsomt, og vaksinen har mindre virkning
3. Viruset er mer smittsomt, gir mer alvorlig sykdom og vaksineeffekten er ikke god nok.
Tiltak fremover
Det er foreløpig lite kunnskap om hvordan Omikron vil kunne påvirke pandemien i verden og i Norge. Helsemyndighetene anbefaler derfor et føre-var-prinsipp med de smittevernstiltakene som er nødvendige.
Korona hjemmetest
Det er mulig å teste seg for korona hjemme. Hjemmetester er enkle å bruke, og gir et raskt svar (ca. 15-20 min.)
Hos oss kan du kjøpe godkjente hjemmetester. Se utvalget og bruksansvisning her.
Kilde: fhi.no