BMI og helse - Slik regner du ut BMI
Vil du finne ut om du er undervektig, normalvektig, overvektig eller sykelig overvektig? Hos voksne kan BMI gi en indikasjon på om vekten er normal eller ikke. Her finner du vår BMI-kalkulator, BMI-klassifisering og en formel for utregning av BMI - slik at du raskt og enkelt kan få kontroll på din BMI!
Hva er BMI?
BMI er en forkortelse for Body Mass Index (kroppsmasseindeks på norsk, forkortet KMI) og er et uttrykk for vekt i forhold til høyde. Ved hjelp av en BMI-kalkulator kan du raskt og enkelt finne ut av din BMI.
Verdens helseorganisasjon (WHO) har fastsatt grenseverdier for BMI hos voksne og nedenfor kan du se hvilke verdier som klassifiseres som undervekt, normalvekt, overvekt og fedme. Grenseverdiene er ment å forene hensyn til alle typer vektrelaterte sykdommer og hensyn til individ og samfunn. Grenseverdiene blir også benyttet som en del av helseovervåkingen.
Hvordan finne ut av BMI?
Er du interessert i å finne ut hvordan du kan regne ut din BMI? Du kan enten bruke vår BMI-kalkulator som raskt og enkelt gir deg din BMI, eller så kan du selv regne ut din BMI ved hjelp av en formel.
BMI-kalkulator
Skriv inn vekten din i kilo og høyden din i centimeter, og trykk deretter "Beregn din BMI". Du kan se din BMI-verdi under "Din BMI". Verdien kan videre tolkes ved hjelp av klassifiseringen over - og gir en indikasjon på om du er undervektig, normalvektig, overvektig eller sykelig overvektig.
Slik kan du selv regne ut BMI
Hvis du vil prøve å regne ut BMI selv, kan du skrive inn vekt og høyde i følgende formel:
BMI = vekt(kg) / høyde(m)^2.
BMI-verdien kan ved hjelp av BMI-klassifiseringen over gi en indikasjon på om du er undervektig, normalvektig, overvektig eller sykelig overvektig.
Begrensninger
BMI-grensene gjelder for både kvinner og menn, men gjelder ikke for barn og unge (2- <18 år), gravide og personer med høy muskelmasse (som atleter og bodybuildere).
BMI kan gi en indikasjon på om du har en normal vekt eller ikke, og er først og fremst et mål på om du har økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Det er flere faktorer som må tas med i vurderingen, som alder, kjønn, blodtrykk, kolesterolverdier og kroppssammensetning.
BMI-verdien har svakheter, som at den ikke skiller mellom fett- og muskelmasse, gir ikke informasjon om benbygning eller hvor fettet sitter på kroppen. Fettet rundt de indre organene, kalt innvollsfett, er vurdert til å være mer helseskadelig enn underhudsfett. Det er viktig å se BMI i sammenheng med andre målinger ved vurdering av helse - som midjemål, måling av underhudsfett, midje-hofte-ratio, MR og CT.
Livviddemål
WHO har definert livviddemål (midjemål) og risikoen for vektrelaterte sykdommer.
Menn:
Over 94 cm: økt risiko
Over 102 cm: betydelig økt risiko
Kvinner:
Over 80 cm: økt risiko
Over 88 cm: betydelig økt risiko
Liv-hofte-ratio
Vet du livvidden din kan du regne ut forholdet mellom liv- og hoftevidde, ved å dele livviddemålet på hoftemålet.
WHO definerer liv-hofte-ratio som følgende:
Menn:
Over 0,9: bukfedme og økt helserisiko.
Kvinner:
Over 0,85: bukfedme og økt helserisiko.
BMI og helse
WHO har vurdert sammenhengen mellom BMI og helse for voksne, uavhengig av alder og kjønn:
Kilde: LHL, FHI, NHI
Vil du lese mer om overvekt, hvilke konsekvenser som er forbundet med overvekt, og hvordan du kan oppnå en sunn vekt? Hopp inn og les artikkelen vår om overvekt her!
Les også:
• Inspirasjon til kjøttfri dag - 10 vegetariske alternativer
• Kondisjonstrening – Få opp pulsen og styrk kroppen!
• Blodtrykk – Dette sier blodtrykket om din helse