Alt du bør vite om røykeslutt
I Norge dør om lag 6000 mennesker hvert år som følge av røyking. Røyking er ikke bare dokumentert helseskadelig for røykere, men også for andre rundt som eksponeres for passiv røyking. Å stumpe røyken for godt har mange helsefordeler, men det kan ofte være lettere sagt enn gjort. Det finnes heldigvis mange gode råd for deg som ønsker en røykfri hverdag og en rekke hjelpemidler som kan hjelpe deg på veien mot en bedre helse.
Hvorfor slutte å røyke?
Røyking er helseskadelig og gir en høyere risiko for en rekke sykdommer og tilstander som kan redusere livskvaliteten og har basert på forskning vist å gi kortere levetid. Risikoen for kroniske hjerte-, kar- og lungesykdommer, hjerteinfarkt og hjerneslag øker ved røyking. Røykere har en høyere risiko for å få flere kreftformer, spesielt lungekreft. Ved røyking puster du inn tjære og kjemikalier som gjør at du over tid blir tungpusten og hoster mer. Dette øker risikoen for luftveisinfeksjoner.
Røyking under svangerskap kan gi fosterskader. Ammende som røyker kan få problemer knyttet til amming, som redusert melkeproduksjon, smak i melken og svakere utdrivningsrefleks. Barn som dier kan også oppleve plager som følge av røyking hos mor.
Passiv røyking er helsefarlig for alle som eksponeres for det, men spesielt for barn. Barn som eksponeres for røyk har høyere risiko for luftveisplager og utvikler derfor lettere luftveisinfeksjoner.
Helsegevinster ved røykeslutt
Å stumpe røyken for godt er uten tvil det beste du kan gjøre for din helse. Uansett alder vil røykeslutt ha en positiv helseeffekt på deg og de rundt deg. Ved røykeslutt vil kroppen nærmest umiddelbart gå i gang med reparasjonsprosessen og kvitte seg med giftstoffene. Du vil etter kort tid merke at du blant annet føler deg mindre trøtt, har bedre smaks- og luktesans og det blir lettere å puste. Temperaturen i hender og føtter normaliserer seg og energinivået øker.
På sikt vil risikoen for død knyttet til røyking reduseres. Røykeslutt kan til og med være livsforlengende for de over 65 år som slutter å røyke.
Det er ikke uvanlig å oppleve vektoppgang etter røykeslutt. Dette kan forhindres ved regelmessig fysisk aktivitet og et sunt og variert kosthold bestående av grønnsaker, fisk og magert kjøtt.
Hvorfor er det vanskelig å slutte og røyke?
Tobakk og tobakksrøyk inneholder nikotin, som er et svært vanedannende stoff. Når du røyker og puster inn nikotin trekkes stoffet inn i lungene og i løpet av få sekunder har stoffet nådd hjernen. Når nikotin binder seg i hjernen frigjøres signalstoffet dopamin, som gir en følelse av tilfredshet. Nikotin gir også økt puls og videre økt blodtrykk. Røyking over lenger tid gjør at kroppen venner seg til nikotinstimuli. Kroppen vil i tillegg utvikle toleranse hvilket betyr at høyere nikotindoser blir nødvendig for å oppnå den samme stimulerende effekten. Ved brå røykeslutt reagerer kroppen og ubehagelige abstinenssymptomer kan gjøre det vanskelig å slutte.
Veien til en vellykket røykeslutt
Det aller viktigste for å lykkes med røykeslutt er å finne motivasjonen som skal drive deg til suksess. Du må være bestemt og streng med deg selv. Hjelp og forståelse fra de du omgir deg med er viktig, så informer familie, venner og arbeidskollegaer om beslutningen du har tatt.
Se også våre 10 gode råd ved røykeslutt.
Behandling
Hjelpemidler
Det finnes flere typer rådgivning og terapi som kan hjelpe deg på veien mot ditt mål. Forskning viser at sannsynligheten for å lykkes med røykeslutt er større når man oppsøker profesjonell hjelp. Noen eksempler er:
- Fastlege – få råd, informasjonsmateriell og kontaktinformasjon som kan være til hjelp i røykesluttprosessen.
- Gruppeterapi – gruppesamtaler med en terapeut til stede hvor erfaringer deles mellom flere i samme situasjon.
- Konsultasjoner hos spesialist på røykeslutt (enten en psykolog, lege, sykepleier).
- Frisklivssentralen – et tilbud i kommunen med individuell veiledning og kurs holdt av et kvalifisert helsepersonell.
- Slutta – en gratis app for hjelp og motivasjon til røykeslutt, utviklet av Helsedirektoratet.
Behandling med nikotinlegemidler
Det finnes legemidler som kan gjøre røykeavvenningen lettere og dermed øker sannsynligheten for vellykket røykeslutt, for eksempel nikotinlegemidler. Nikotinlegemidler er reseptfrie legemidler som tilfører kroppen en passelig mengde nikotin for å dempe ubehagelige abstinenser og kontrollere røyksuget. Nikotinlegemidler tilfører kroppen mindre mengder nikotin og inneholder ikke de helsefarlige giftstoffene kroppen får tilført ved røyking. Over tid vil du gradvis kunne redusere nikotininntaket helt til du blir kvitt røyksuget og avhengigheten. Studier viser at behandling med nikotinlegemidler eller andre legemidler gir høyere sannsynligheten for vellykket røykeslutt enn å ikke bruke slike legemidler.
Ved bruk av nikotinlegemidler er det viktig å bruke en tilstrekkelig høy nok dose over en lang nok periode slik at røyksuget ikke tar overhånd og du får tilbakefall. Det vil si at antallet sigaretter du røyker per dag er avgjørende ved valg av dose på nikotinlegemidlet. Produsentene anbefaler behandling i minst 3 måneder og opptil 6-12 måneder. Kontakt lege ved behov for lenger behandlingstid.
Det er anbefalt å kombinere to nikotinlegemidler dersom du røyker mer enn 20 sigaretter daglig eller du har opplevd tilbakefall etter bruk av kun ett legemiddel.
I tillegg til riktig dose er det svært viktig at nikotinlegemidlene brukes riktig for best effekt. Nikotinlegemidler gir generelt få bivirkninger og disse kan du unngå ved å bruke legemidlene riktig.
Nikotinlegemidler kan ikke brukes samtidig med enkelte andre legemidler. Snakk med din lege før bruk av nikotinlegemidler dersom du bruker andre legemidler.
Se vårt utvalg av nikotinlegemidler her.
Velg det røykesluttproduktet som passer for deg
Nikotin kan tilføres kroppen på ulike måter og hvilke som passer deg avhenger av din situasjon. Nikotinlegemidler kan fås i følgende former:
- Depotplaster.
- Tyggegummi.
- Inhalator.
- Sugetabletter.
- Munnspray.
- Porsjonspulver med munnpulver.
Depotplaster
Plaster frigjør en jevn og vedvarende dose av nikotin og opptaket gjennom huden skjer sakte og kontinuerlig. Det er to typer nikotinplastre på markedet og forskjellen på disse er hvor lang tid det tar å frigjøre nikotinet. Nicorette har en varighet på 16 timer og er ment til bruk i den våkne delen av døgnet. Nicotinell har en varighet på opptil 24 timer, som er en fordel for de som våkner opp om morgen med et røyksug og/eller har en ujevn døgnrytme. Plaster er en enkel og diskré behandlingsform, og passer for deg som røyker jevnt utover dagen. Les pakningsvedlegget før bruk.
Du kan se hele utvalget av depotplastere her!
Tyggegummi og sugetabletter
Tyggegummi og sugetabletter gir rask lindring av røyksuget og nikotinopptaket skjer via slimhinnene i munnen. Begge behandlingsformene passer for deg som kjenner et røyksug med visse mellomrom utover dagen. Tyggegummi og sugetabletter finnes i ulike smaker. For best effekt er det viktig med riktig tygge- og sugeteknikk. Les pakningsvedlegget før bruk.
Sugetabletten gir en mer diskré lindring av røyksuget. Sugetabletten skal verken knuses, tygges eller svelges.
Du kan se hele utvalget vårt av tyggegummi og sugetabletter her.
Munnpulver
Små porsjonsposer med munnpulver passer deg som ønsker å legge noe under overleppen. Gir effekt etter få minutter og har smak av mild og frisk mint. Les pakningsvedlegget før bruk.
Munnspray
Munnspray gir effekt etter 60 sekunder og passer til deg som ønsker rask kontroll og lindring av røyksuget. Les pakningsvedlegget før bruk.
Du kan se hele utvalget av munnspray her!
Inhalator
En inhalator passer for deg som fysisk ønsker å holde og ta et drag av en sigarett og etterligne røyking. Inhalatoren frigir små mengder nikotin som gir lindring av røyksuget og har smak av mentol. Les pakningsvedlegget før bruk.
Reseptbelagte legemidler ved røykeslutt
Det finnes legemidler på resept som kan brukes ved røykeslutt. Snakk med din fastlege hvis dette er noe som kan være aktuelt for deg.
Elektroniske sigaretter
Elektroniske sigaretter inneholder damp som inhaleres og for noen kan denne erstatte sigaretten. Mangel på vitenskapelige studier gjør at vi ikke vet langtidseffektene ved bruk av elektroniske sigaretter.
Har du spørsmål eller trenger veiledning? Snakk med våre farmasøyter - vi hjelper deg!
Kilder: Helsebiblioteket, Folkehelseinstituttet, NHI, Helse Norge.