Allergi & høysnue - forebygging og behandling
Allergi og høysnue (allergisk rhinitt) kan være en stor plage for mange. Uansett om du har lett eller alvorlig høysnue og allergier, kan du her få gode råd om forebygging, egenomsorg og behandling.
Hva skjer i kroppen under en allergisk reaksjon?
Når en allergisk reaksjon oppstår, er det fordi kroppen overreagerer på stoffer som normalt ikke gir problemer. Dette er fordi immunsystemet begynner å oppføre seg annerledes enn vanlig og danner antistoffer mot disse normalt, ufarlige stoffene. På den måten oppstår en allergisk reaksjon. Allergener som skaper reaksjon kan f.eks. være pollen eller husstøvmidd.
Når et allergen kommer inn i kroppen (f.eks. ved å legge seg på slimhinnen i øynene eller nesen), vil kroppen reagere som om det var et sykdomsfremkallende stoff. Allergenene møtes av en rekke ulike celler som er en del av immunsystemet vårt. De vil gjøre alt for å forsvare kroppen mot "angrep".
For eksempel møter de «spisecellene» makrofager, som absorberer allergenet og dermed sender videre beskjeden til lymfocytter om å produsere antistoffer. Disse allergiantistoffene kalles IgE-antistoffer.
En del av denne prosessen er frigjøring av stoffet histamin fra mastcellene, som f.eks. finnes i luftveiene, nesen og øynene. Når histamin frigjøres oppstår det betennelse og det er dette vi opplever som den allergiske reaksjonen.
Hva er høysnue?
Høysnue kalles også allergisk nesetetthet – eller allergisk rhinitt. Sykdommen er ofte sesongbetont, men kan være tilstede hele året. Selv om høysnue er ufarlig, kan symptomene være ekstremt plagsomme og føre til redusert livskvalitet.
Har du kun problemer med høysnue på enkelte tider av året, skyldes symptomene ofte allergi mot bjørkepollen eller trepollen i vårmånedene, mens gresspollen kan gi allergi om sommeren.
Forekomst av allergi – hvor vanlig er allergi?
Allergier forekommer dessverre svært ofte. Det kan dukke opp i barndommen, men de fleste opplever først symptomer i tenårene. Høysnue er generelt mest utbredt blant 15-30-åringer. Ofte endrer symptomene seg med alderen – både til det verre og til det bedre.
Folk i alle aldre kan utvikle allergier. Noen mennesker er imidlertid mer disponert dersom det er en arvelig risiko. Hvis en eller begge foreldrene har allergier, har du spesielt høy risiko. Derved arver man evnen til å utvikle allergi, men ikke nødvendigvis samme type allergi. Personer med astma, matallergi fra barndommen eller barneeksem har også spesielt høy risiko.
Allergi utløst av pollen forekommer hos:
- 2% av 6-8 åringer
- 7-8% hos barn i skolealder
- 15-20% hos unge
For mange er det svært vanskelig å skille mellom forkjølelse og høysnue. Symptomene på høysnue kan være svært lik en god forkjølelse. Vanligvis opplever du symptomene i mer enn to uker og helst på bestemte tider av året. Symptomer kan også vises hvis du kommer i kontakt med husstøvmidd eller pelsdyr.
Forkjølelse eller allergi?
Har du problemer med å skille mellom symptomer på forkjølelse og allergi? Tilstandene kan være svært like hverandre, og det er derfor noen mennesker har allergier i årevis uten å være klar over det.
For mange er det svært vanskelig å skille mellom forkjølelse og høysnue. Symptomene på høysnue kan være svært lik en god forkjølelse. Vanligvis opplever du symptomene i mer enn to uker og helst på bestemte tider av året. Symptomer kan også vises hvis du kommer i kontakt med husstøvmidd eller pelsdyr.
Symptomer på forkjølelse:
- Nesen renner med vannaktig snørr, som fort blir tykk, grumsete eller gul.
- En forkjølelse varer sjelden mer enn en uke.
- Nysing oppleves ofte.
- Feber kan forekomme.
Symptomer på en allergisk reaksjon:
- Nesen renner med tynt, vassent og klart snørr og hyppig nysing.
- Nesen kan også virke tett.
- Øynene kan bli røde, kløende, rennende og hovne.
- Disse symptomene kan være konstante eller komme i plutselige, alvorlige anfall. Symptomene viser seg når du utsettes for eller inhalerer stoffer du er allergisk mot, f.eks. pollen eller allergener fra dyr.
- Noen med pollenallergi får også kløe i halsen i perioden det er mye pollen i luften. Andre kan oppleve en kløende munn og svelg når de spiser visse matvarer på grunn av kryssreaksjoner, også kalt kryssallergier.
- Du blir skikkelig sliten, utmattet og veldig plaget av høysnuesymptomer. Noen beskriver det nesten som å ha influensa når høysnue er på topp.
Alle disse symptomene på høysnue oppstår ikke nødvendigvis samtidig. Det er heller ikke nødvendig å vise symptomer fra både øyne og nese.
Hvordan vet jeg om jeg har allergi?
Dersom du opplever allergiske symptomer er det viktig å få en diagnose fra egen lege, da allergi ofte er knyttet til andre sykdommer, f.eks astma og eksem. Irritasjon i øyne eller nese kan også komme av andre ting enn pollen. F.eks. pelsdyr eller husstøvmidd kan gi lignende symptomer.
Legen kan stille riktig diagnose og anbefale den medisinen som er best egnet for dine symptomer. Du vil sannsynligvis også bli spurt om symptomer. Ut fra dette vil legen din foreta undersøkelser og vurdere om det skal gjennomføres en allergitest. Denne testen er enten en prikktest eller en blodprøve.
Prikktest
I en prikketest påfører legen eller sykepleieren en nummerert etikett på pasientens underarm og de valgte allergenene påføres huden ved siden av tallene. En liten prikk lages så over dråpen og inn i huden. Dersom det oppstår en eller flere allergiske reaksjoner vil dette være synlig etter ca. 15 minutter. Huden vil hovne opp og bli rød. Reaksjonen avtar vanligvis innen en time. Vær oppmerksom på at du ikke må ta antihistaminer når testen utføres.
Dette tester man oftest for:
- Bjørk
- Gress
- Hest
- Hund
- Katt
- Husstøvmidd
- Muggsopp
- Burot
Blodprøve
Allergi kan også vises ved en blodprøve, som kan tas av egen lege eller i et laboratorium. Blodprøven sendes til et laboratorium hvis egen lege har utført testen. Der testes blodet for antistoffer mot allergener.
Legen kan også velge å teste for en rekke andre allergener. Dette vurderes ut fra sykehistorien.
Behandling av allergi og høysnue med medisiner
Det finnes flere typer medisiner som kan lindre symptomene forårsaket av høysnue:
Reseptfrie legemidler
De fleste med allergier foretrekker å behandle det med antihistaminer. Førstevalget for behandling av allergi/høysnue er lokal behandling, slik at du behandler symptomene der de oppstår og unngår unødvendige bivirkninger andre steder. Øyedråper og nesespray med antihistamin brukes til lokal behandling. Antihistamin reduserer eller fjerner effektivt kløe og irritasjon fra både øyne og nese.
Antihistaminer finnes også som tabletter, som er å foretrekke dersom du opplever flere symptomer på en gang eller hvis lokal behandling ikke er tilstrekkelig. Tablettene kan brukes alene eller i kombinasjon med øyedråper eller nesespray. Tablettene behandler systemisk og vil derved lindre alle allergiske symptomer i kroppen. Er det barn eller voksne med svelgeproblemer som må bruke et antihistamin med systemisk effekt, finnes dette også som en oppløsning.
Medisin på resept
Kortisonpreparater brukes også mot allergisymptomer, og anvendes som en nesespray. Disse virker på nesekløe, tett og rennende nese, men har ikke like stor effekt på øyesymptomene. Kortisonpreparater virker dempende på immunforsvaret og motvirker den allergiske reaksjonen. Kortisonpreparater anbefales brukt forebyggende gjennom hele pollensesongen, for å gi best effekt. Dersom du opplever svært alvorlige symptomer, kan det være svært effektivt å få en kur på noen dager med kortison i tablettform.
Kryssallergi
I noen tilfeller kan du oppleve allergiske reaksjoner når du spiser visse matvarer. Dette er fordi kroppen kan ha vanskeligheter med å skille mellom stoffene fra allergenene og stoffene i disse matvarene. Det kan kalles kryssallergi eller kryssreaksjoner.
Noen kjenner kun på kryssallergien i pollensesongen, mens andre er plaget hele året. Listen over matvarer som kan kryssreagere er lang, men noen eksempler kan være:
Gresspollen
- Frukt: melon, appelsin
- Grønnsaker: erter, tomat
- Nøtter: peanøtter
Bjørkepollen
- Frukt: aprikos, plomme, fersken, nektarin, kirsebær, eple, pære, kiwi
- Grønnsaker: potet, gulrot, selleri, tomat, paprika
- Nøtter: mandler, hasselnøtter, peanøtter, valnøtter, paranøtter
Burotpollen
- Frukt: melon, solsikkefrø
- Grønnsaker: gulrot, selleri, paprika, pastinakk, persillerot
Les også:
• Høysnue: 10 gode tips for egenomsorg & forebygging
• Histaminintoleranse - symptomer og behandling
• Forkjølelse - les alt om symptomer og behandling her