4 ting du burde vite om sult
Sult er et urinstinkt som er en beskjed fra kroppen din om at den ikke har fått nok næring. Sult er for de fleste ikke lengre ett problem, fordi vi får nok mat - mer enn nok mat - og de fleste av oss har uavbrutt tilgjengelighet til mat, i alt for store mengder og i ulik kvalitet. Men likevel kan vi føle sult, hvorfor gjør vi det, og hva kan sult være et signal på?
Vi trenger lengre ikke å bevege oss for å skaffe føden – i motsetning til tidligere hvor folk måtte gå flere kilometer – vi trenger bare å finne mobilen og få maten levert direkte til døra.
Ved å være bevisst om mønstrene våre kan vi lære å beherske appetitten. Appetitten vår er nemlig et komplisert samspill av forskjellige hormoner hvor noen av dem sender signaler om sult til hjernen og andre sørger for at du føler deg mett. Dersom du får en god balanse i disse hormonene vil du få en naturlig fornemmelse om hvor mye mat du skal spise for å opprettholde en naturlig vekt og en god energi-flow.
Stress
Stress over lengre perioder er skadelig for hormonsystemet og gjør at vi produserer flere sulthormoner når vi er stresset. Hormonene gjør at vi får en tendens til å lagre fett – spesielt i mageregionen. I tillegg påvirker stress også søvnmønsteret vårt slik at vi ender med å få enten for lite eller for dårlig søvnkvalitet. Stress påvirker humøret og gjør ofte at vi blir triste, irritable og lei av det meste og får derfor en tendens til å velge sjokolade, alkohol og sukker for å danne mer av belønnings- og gledes-hormonene serotonin og dopamin.
Søvn
Hvis du sover for lite forstyrrer du kroppens hormonsystem slik at det ikke klarer å fungere optimalt. Du produserer mindre av metthetshormonet Leptin som utskilles spesielt om natten. Søvnmangel har også vist seg å påvirke produksjonen av sulthormonet ghrelin som utskilles i opptil 20% større mengder enn normalt når du er skikkelig trøtt. Du skal ha mellom 7-9 timers dyp søvn og pauser i løpet av dagen.
Trening
Intensiv trening utløser metthetshormoner og demper appetitten. Men undersøkelser viser at vi burde velge kondisjonsfremmende treningsformer som løping, sykling, svømming osv. da styrketrening ikke øker produksjonen av disse hormonene. Protein øker det samme hormonet så det er derfor lurt å sørge for å få protein ved hvert måltid (kjøtt, fisk, fjærkre, bønner, linser, kikerter osv.).
Vekttap
Hvis du slanker deg vil kroppen oppfatte det som en sultsituasjon – igjen et gammelt og faktisk sunt instinkt som skulle sikre overlevelse. Dette kan gjøre det neste urettferdig vanskelig å holde seg til dietten. Sulthormonene vil sende signaler til hjernen om at du må skaffe deg mat og mengden med mettethetshormoner faller. Du burde derfor ikke slanke deg mer enn høyst nødvendig og i langsomt tempo slik at kroppen stresses minst mulig. Du må skaffe deg viten om hvor mye og hva slags mat du egentlig har bruk for, for så å fylle magen med gode og sunne grønnsaker – en full magesekk til nemlig utløse andre metthetshormoner.