4 oppskrifter med Chiafrø
Hva er chiafrø?
Chiafrø er en fantastisk kilde til sunne Omega-3 fettsyrer. Hele 20% av det bitte litte frøet består av omega-3 fettsyrer. 2 spiseskjeer chiafrø inneholder mere omega-3 enn en laksefilet, mere kalium enn et glass melk og 30% flere antioksidanter enn blåbær. I tillegg er chiafrø en god kilde til både protein og kostfiber.
Chiafrø absorberes raskt og fordøyes hurtig i kroppen. De små og sunne frøene kan hjelpe til med å balansere elektrolyttbalansen og holde kroppen hydrert siden de små vindunderfrøene kan absorbere sin egen vekt opp til 12 ganger.
Chiafrø smaker stort sett ingenting og kan derfor brukes i mange av dages måltider. Det er ikke uten grunn at Chiafrø nevnes når det snakkes om superfood.
Les mer om chiafrø her.
4 oppskrifter med chiafrø:
- Chiafrø som sunn frokost
- Chiaboller
- Muslibar/snack med Chiafrø
- Chiapudding
Chiagrøt som sunn frokost
- 2 spiseskjeer chiafrø
- 75 g skyr/surmelk/yoghurt
- 75 g mandelmelk/kokosmelk/skummetmelk
- 15 g havregryn
Bland sammen alle ingrediensene og still det i kjøleskapet natten over.
Serveres gjerne med friske bær, en topping og musli.
Oppskriften kan varieres i det uendelige, basert on hva slags melk du liker, hva slags yoghurt du bruker, og om du tilsetter friske bær, syltetøy eller nøtter.
Chiaboller - 12 stk
- ½ pakke gjær
- 5 dl lunkent vann
- 1 dl chiafrø
- 1 teskje salt
- ½ dl sesamfrø
- ½ dl solsikkekjerner
- 2 egg
- 2,5 dl mandelmel
- 5 dl fullkornsmel
- 50 g hakkede mandler
Rør gjæren ut i det lunkne vannet.
Tilsett chiafrø og salt.
La blandingen stå en time slik at chiafrøene kan absorbere væsken.
Tilsett sesamfrø, solsikkekjerner, egg, mandelmel og hadde mandler og rør godt.
Ta i fullkornsmelet litt etter litt mens du rører rundt.
Deigen skal være klissete.
La deigen heve i 20 minutter på et lunt sted.
Form 12 boller med fuktige skjeer og dryss med chiafrø.
Bakes ved 175C varmluft i ca 20-25 minutter.
Muslibar/snack med Chiafrø
- 125 g dadler
- 40 g grovvalsede havregryn
- 50 g hakkede mandler eller andre nøtter
- 2 spiseskjeer chiafrø
- 1-2 spiseskjeer olje
- Tilsett eventuelt tørket frukt eller nøtter for mere smak og variasjon
Fjerne stenene fra dadlene og kjør dem i en minihakker eller foodprocessor.
Bland i resten av ingrediensene og hell massen i en liten form.
Still formen på kjøl.
Skjær ut barer i ønsket størrelse når massen har blitt stiv.
Pynt eventuelt med smeltet mørk sjokolade.
Chiapudding
- 2½ dl kokosmelk eller annen melk
- 2 spiseskjeer chiafrø
- 1 teskje honning
Bland ingrediensene sammen minst 1 time før det skal spises. De små chiafrøene skal nå å suge til seg all den væsken de kan.
Toppes gjerne med friske bær, kokoschips og hakkede mandler.