4 fysiske tegn på at du har eggløsning
Hva er eggløsning?
Både eggløsning og menstruasjon er en del av kvinnens syklus, og er tegn på at man er kjønnsmoden og kan bli gravid.
Mange kvinner har ikke den nødvendige kunnskapen om eggløsning, og derfor går de ofte glipp av sjansen til å bli gravid. For mange kan det være en kamp å bli gravid, så det er ikke rart at «graviditet» er et av de mest søkte temaene på nettet, og f.eks. ordet «eggløsning» googles mer enn 8000 ganger i måneden i gjennomsnitt.
Eggløsning er avgjørende for å bli gravid, så det er en veldig god idé å ha oversikt over hva eggløsning er og når du selv har eggløsning hvis du ønsker å bli gravid.
Eggløsning og menstruasjonssyklus
Eggløsning er perioden i kvinnens menstruasjonssyklus når det ubefruktede egget frigjøres fra eggstokken og beveger seg ned til livmoren. I livmoren kan egget enten befruktes av en sædcelle, eller skilles ut under menstruasjonen dersom egget ikke er befruktet. Skal du bli gravid må du derfor ha sex samtidig med eggløsningen, slik at egget ditt kan bli befruktet. Siden en sædcelle kan forbli levende i kvinnens kropp i opptil 6 dager etter samleie, kan kvinnen bli befruktet i løpet av denne tiden etter samleiet dersom hun har eggløsning. Egget derimot lever kun i 12-24 timer i kvinnens kropp, og det er derfor viktig å time samleiet for å optimere sjansen for å bli gravid.
Det tar typisk 6-12 måneder å bli gravid, og det lønner seg derfor å sette seg inn i de ulike faktorene for å øke sjansen for å bli gravid. F.eks. overvekt, stress og alder har stor innflytelse på muligheten for graviditet.
Eggløsning - symptomer
I forbindelse med eggløsning er det flere symptomer som kan fortelle deg når du har størst sannsynlighet for å bli gravid. Det er forskjellig fra kvinne til kvinne hvilke symptomer hun merker eller gjenkjenner.
- Ømme bryster
- Kramper, magesmerter
- Økt utflod
- Økt kroppstemperatur
Det er selvsagt lettest å være oppmerksom på de tre første tegnene, men kroppstemperaturen er også verdt å være oppmerksom på dersom du prøver å bli gravid og vil vite når du har eggløsning.
Utflod i forbindelse med eggløsning
Utflod brukes av kvinnens kropp til å transportere sæd til egget under samleie. Derfor endrer kroppen konsistensen på utfloden i forbindelse med eggløsning. Andre ganger i menstruasjonssyklusen vil utfloden være tynnere i konsistensen, mens konsistensen blir fastere og slankere ved eggløsning, da kroppen er mer forberedt på å transportere sædcellene til eggene i denne perioden. På den måten kan du bruke konsistensen til utfloden for å se om du har eggløsning.
Når har du eggløsning?
Eggløsning skjer vanligvis halvveis i menstruasjonssyklusen. Siden en menstruasjonssyklus vanligvis tar 28 dager, vil eggløsningen skje på den 14. dagen i menstruasjonssyklusen. Dette betyr at hvis mensen f.eks. starter 10. april, vil eggløsningen skje 24. april. Ettersom mannens sædceller kan forbli levende i kvinnens kropp, kan du i dette eksemplet ha samleie mellom 22. april og 25. april. Bruk vår eggløsningsberegner her.
Jenter begynner å få eggløsning på et tidspunkt i puberteten. Den første eggløsningen skjer før den første mensen - derfor kan en jente bli gravid før den første mensen hvis hun har ubeskyttet samleie. Når en kvinne kommer i overgangsalderen i en alder av rundt 45-55 år, stopper eggløsningen og dermed også mensen.
Når har du eggløsning på p-piller?
Når du bruker p-piller vil du ikke ha eggløsning slik du vanligvis ville gjort hvis du ikke gikk på p-piller.
Forsinket eller fraværende menstruasjon - graviditet
Det kan være mange ulike forklaringer på en forsinket eller uteblitt menstruasjon – blant annet at du er gravid. Andre forklaringer kan imidlertid være stress, for mye trening, mangel på ernæring eller sykdom. Det tar typisk en uke fra befruktningen av egget til kroppen oppdager at du er gravid, og mensen dermed uteblir. Hvis du er seksuelt aktiv og har forsinket menstruasjon, er det lurt å kjøpe en graviditetstest for å se om den manglende menstruasjonen skyldes at du er gravid.
Les også:
• Eggløsningsberegner
• Hvilken type eggløsningstest skal man velge?
• Slik bruker og avleser du en eggløsningstest