15 tips til veganere
Overveier du å bli veganer, eller kanskje lever du allerede vegansk, men er alltid på utkikk etter tips og gode råd? Vi har samlet en rekke tips og viktige punkter til veganere.
1. Spis rikelig med mat!
I starten kan det virke overveldende å skulle spise større porsjoner av måltidene, men husk at de fleste grønnsaksbaserte retter som regel er mer kalorielette enn allminnelige hverdagsretter med kjøtt. For å få nok energi og næring kan det derfor være nødvendig å skru opp mengden av mat.
2. Bruk internettet!
Hvis du har problemer med å finne inspirasjon, bugner nettet etterhvert med blogger, oppskrifter og artikler om veganske valg og retter. Hvis du er redd for ikke og ikke lengre kunne servere livretter som burgere, lasagne og pizza eller nyte is og kake til dessert, så prøv bare å søke på retten med “vegansk” foran, og det vil høyst sannsynlig dukke opp minst én oppskrift.
3. Sjekk om det er vegansk!
Vær oppmerksom på de produktene hvor du i utgangspunktet ikke forstiller deg at det har vært innblandet dyr i produksjonen. Dette gjelder f.eks. hudpleieprodukter, medisinske produkter og vaskemiddel, hvor du hos Med24.no kan finne sertifiserte veganske utgaver av f.eks. solkrem, vaske- og skyllemiddel.
4. Prøv retter som ikke er sentrert rundt kjøtt
I starten kan det være vanskelig å komme opp med retter der kjøtt ikke er måltidets hovedperson, men det finnes heldigvis mange gode veganske kjøtterstatningsprodukter, som kan brukes i stedet. Vær ikke redd for å prøve retter helt uten kjøtt eller erstatningsprodukter - det smaker som regel fantastisk, og man vil ikke føle at det mangler noe når der er godt med forskjellige konsistenser og smaker tilstede.
5. Forbered restaurantbesøk!
Har du planlagt et restaurantbesøk? Så undersøk alltid på forhånd stedets muligheter for å servere vegansk. Hvis ikke du kan finne informasjon på hjemmesiden, kan du ringe restauranten på forhånd, og de vil som regel kunne fortelle deg om det kan finnes en løsning. Hvis det overhodet ikke kan la seg gjøre å få et vegansk måltid, og du kommer med en gruppe som har besluttet restauranten, kan du ha spist godt hjemmefra og så nyte tilbehøret på restauranten, som oftest er vegansk. Ellers kan du kanskje overtale dem som du følges med, til å finne et mer veganer-vennlig sted, og dere vil fortsatt kunne nyte hverandres selskap som vel egentlig er det viktigste.
6. Veganer på budsjett
Å spise vegansk behøver ikke være dyrt! Man kan finne mange budsjett-vennlige løsninger, og de lokalt produserte grønnsaker som er i sesong, kan som regel finnes billigere enn grønnsaker som ikke er i sesong. Spis asparges, purre, spinat, tomater, gressløk og friske grønne salathoder om våren, og mesk deg med bjørnebær, løk, epler, gresskar, blomkål, sopp og brokkoli om høsten.
7. Lag en matplan!
Hvis du planlegger dine måltider en uke eller to frem, kan du selv ha større overblikk over om du over lengre perioder får nok vitaminer, mineraler og næringsstoffer. Det vil også spare deg for stressende siste-minutts turer til dagligvarebutikken og impulskjøp, hvis du på forhånd har en plan for dine måltider og for hvilke ingredienser som skal brukes.
8. Samle deg et lite lager
Ha alltid litt ekstra av dine oftest brukte ingredienser på lager, så du alltid har mulighet for å lage litt ekstra retter hvis du får besøk eller får lyst til å lage litt søtt. Dette kan f.eks. være kikerter, chiafrø, dadler, mandler og kokosolje. Du kan også lage ekstra store porsjoner falafel eller bønnebiffer og –boller og fryse dem ned til de dager, hvor du ikke orker eller har tid til den helt store og kompliserte veganske middager.
9. Din kost kan suppleres med tilskudd
Får du nok B12? Riktig mange veganere er i risiko for og ikke få nok vitamin B12, fordi dette hovedsaklig finnes i animalske produkter. Hvis du er i tvil om hvorvidt du får nok B12 vitamin eller andre vitaminer og mineraler som jern, kalsium eller D-vitamin, kan du supplere din kost med et av våre veganske kosttilskudd. Du kan med fordel lese denne artikkelen om kosttilskudd til veganere, hvor du kan bli klokere på de forskjellige vitaminer og mineraler, man som veganer kan være i fare for å mangle.
10. Kok ekstra bønner, linser og korn!
Når du allikevel har grytene på kok, kan du med fordel koke ekstra store porsjoner av basisingrediensene som bønner og linser, som uten problemer kan fryses. På den måten sparer du tid og energi i hverdagen, hvor du bare kan ta en passende porsjonsstørrelse opp før matlagingen.
11. Vær oppmerksom på ditt blodsukker!
Som veganer kan det virke lett å spise mye frukt og andre sukkerholdige, men veganske varer, men det er best å holde et lavt og stabilt blodsukker. Du kan lese denne artikkelen om gode råd til et stabilt blodsukker, da det spesielt som ny veganer er viktig å være oppmerksom på endringene i kostens betydning for blodsukkeret.
12. Ha snacks med på farten!
Hvis du reiser mye eller bruker lang tid hjemmefra, er det en god idé og alltid ha pakket litt snacks til den lille sulten. Som veganer kan du ikke være sikker på og kunne kjøpe noe på veien, og ved å medbringe dine egne snacks, behøver du aldri bekymre deg om hvorvidt det kan la seg gjøre å finne et sted, hvor man kan få fingrene i noe vegansk. Se vårt store utvalg av veganske snacks, hvor du blant annet kan få fingrene i vegansk godteri, tyggegummi, tørket frukt, barer og sjokolade.
13. Det finnes vegansk junkfood!
På dager hvor du har lyst til noe fettet, salt, snasket eller bare rask vegansk mat, kan det virke umulig å finne vegansk junkfood. Men fortvil ikke! I de større byer dukker flere og flere veganske fastfood restauranter opp, og hvis det ikke finnes en i nærheten av deg, kan du bare lage lekker vegansk junkfood selv. Med litt tofubacon og vegansk ost har du snart en lekker pizza, og mange kjenner allerede til bønne- og linsebiffer, som kan brukes til burgere. Hos Med24.no kan du finne et utvalg av veganske ferdigretter, som lynhurtig kan varmes opp og nytes.
14. Veganske desserter er fantastiske
Hvis du elsker lekre desserter og bakverk, kan du glede deg over de uendelige muligheter, som finnes i det veganske kjøkken. Det finnes et utall av oppskrifter på lekker vegansk kake med f.eks. banan, sjokolade og dadler. Du kan lett lage vegansk julebakst, f.eks. kan mye konfekt lages vegansk - mulighetene er mange.
15. Finn et fellesskap
For pårørende og utenforstående kan det være vanskelig å forstå at man har valgt å skifte diett og livsstil. Heldigvis finnes det riktig mange fellesskaper online, hvor veganere – nye som gamle – deler erfaringer og tips med hverandre. Her kan man også gå på jakt etter inspirasjon, eller bare høre hvordan andre har befunnet seg i vanskelige situasjoner på bakgrunn av deres livsstil, og hvordan de har taklet dem.
Hvis du er erfaren veganer, har du kanskje allerede hørt mange av disse tipsene før, eller har funnet frem til dem selv. Som ny veganer kan listen her forhåpentligvis være til hjelp og inspirasjon, og forberede deg litt på de situasjoner som man kan komme ut for som veganer.