Røykeslutt - 10 gode råd
Mange nordmenn er røykere, men et stadig voksende fokus på de mange skadelige effektene ved røyking, har fått flere og flere til å vurdere å stumpe røyken for godt. Å slutte å røyke er likevel ikke bare enkelt for de fleste. Selv om mange drømmer om en brå slutt, kan røyketrangen være sterk. Faktisk undervurderer mange hvor avhengige de har blitt av nikotin. Men, hvis du har bestemt deg for å slutte å røyke, er du allerede langt på vei! Her får du noen gode råd du kan ta med deg videre på veien mot en røykfri hverdag.
Se alle våre reseptfrie legemidler for hjelp til røykeslutt her!
1. Planlegg godt
En god idé ved røykeslutt er å langsomt kutte ned på antallet sigaretter. På den måten kan du både venne deg av med selve aktiviteten å røyke, samtidig som inntaket ditt av nikotin langsomt reduseres. Velg en dato litt frem i tid hvor du vil røyke din siste sigarett, og bruk dagene fram til da til å trappe ned på forbruket. På den måten kan du skape en mer glidende overgang, og du vil forhåpentligvis oppleve mildere og færre abstinenser.
2. Forbered omgivelsene
Har du røyket i mange år, vil det kanskje også prege hjemmet ditt ved at du har askebegre og lightere liggende fremme, og det er lukt av sigarettrøyk i tekstiler. Før du begynner på prosjektet ditt, kan det være lurt å rydde bort askebegre og lightere, samt gjerne gjøre rent og fjerne lukten av røyk. Vask eller rens alle tekstiler, tepper og puter, så blir det mindre fristende å røyke inne.
3. Liste med alternativer
Lag en liste over forskjellige alternative gjøremål som du kan ta deg til når røyketrangen melder seg. Det kan for eksempel være å gå eller løpe en tur, drikke en kopp te, pusse tenner, eller gå i gang med huslige sysler. Noen ganger er det nok å skape en distraksjon som får tankene og oppmerksomheten bort fra røyksuget.
4. Få hjelp fra nikotinprodukter
Når du skal venne deg av med nikotinavhengigheten, har du trolig mange tanker om hvordan det skal foregå. Noen synes det føles mest riktig med en brå slutt, og synes det fungerer best, mens andre da raskt faller tilbake i gamle vaner. Heldigvis finnes det i dag mange reseptfie legemidler for røykeslutt. Det finnes både nikotintyggegummi, depotplastre, nikotin sugetabletter, munnspray og munnpulver som kan forsøkes. Røykesluttproduktene kan lindre røyketrang og abstinenser, så sjansen for å lykkes økes.
5. Slutt å røyke med en venn
Gode vaner er enklest å holde hvis du deler dem med noen. Inviter derfor en venn eller partner med på røykestoppet, så dere sammen kan ta de sunne valgene. Det er godt å kunne støtte seg til en annen person som er i samme situasjon som deg. Motivasjonen stiger dessuten når du har gjort en avtale med noen andre.
6. Husk hvorfor du sluttet
Før røykeslutten er det lurt at du spør deg selv hva motivasjonen din er. Uansett om det er for din egen helses skyld, på grunn av økonomi eller av hensynet til dine nærmeste, kan det være godt å kunne minne seg selv på denne motivasjonen hvis man opplever motgang og problemer med å gjennomføre. Ved å minne seg selv på hvorfor man egentlig sluttet å røyke, kan man enklere klare å motstå trangen når den melder seg.
7. La venner og familie støtte deg
Når du slutter å røyke, vil kroppen din reagere - ofte med uro og ubehag. Selv om røykeslutt alltid er det sunneste valget, kan du oppleve å få kortere lunte enn normalt en periode. Mange opplever også hodepine, rastløshet og generell irritasjon, som er symptomer på abstinenser ved nikotinavhengighet. Snakk med familie og venner om at du er i en prosess med å slutte og røyke, og at det kan gjøre noe med humøret ditt. Det er ok å ha mindre overskudd og ha behov for at familie og venner gir rom til dine abstinenser i en periode.
8. Skriv ned de gode opplevelsene
Etter at du har sluttet å røyke vil du høyst sannsynlig oppleve forbedringer, både i kroppen og i livet for øvrig. For eksempel merker du kanskje at det er litt mer penger til overs i budsjettet, eller at du får bedre smak- og luktesans. Et godt tips er å notere alle disse gode opplevelsene ned, så du kan ha et konkret sted å ty til, for positive tanker, hvis det skulle komme dager som er tøffere enn andre.
9. Tren uroen ut av kroppen
Røykeslutt er sunt for kroppen din. Selv om abstinensene føles ubehagelige, er kroppen din i en prosess med å gi slipp på dårlige vaner. Rastløsheten og uroen som mangelen på nikotin kan medføre, kan du også forsøke å trene vekk. Trening er et fantastisk hjelpemiddel både fysisk og psykisk. Er du ikke vant til å trene fra før, er det lurt å ikke gå for hardt ut. Begynn på ditt nivå. En gåtur er også god og effektiv mosjon. Det viktigste er å komme i gang!
10. Ikke vær redd for belønninger
Å slutte og røyke er en stor endring av vaner i hverdagen, og det har som regel også stor betydning for de nærmeste rundt deg. Det kan kreve stor vilje å endre vaner, og derfor kan man godt tillate seg en belønning, både for seg selv til sine støttespillere, når man opplever små seire, eller gjennomfører delmål. Du kan for eksempel bruke noen av de pengene du sparer ved å slutte å røyke på en hyggelig opplevelse, for eksempel en tur på kino, en konsert, eller en god middag ute. Det kan også gi god motivasjon å ha belønninger å glede seg til.