Tang

Hvis du elsker sushi, har du sikkert blitt introdusert for tang og tare som en deilig matvare, men visste du at tang og tare kan brukes i en rekke forskjellige retter?

Spiselig tang | Hvordan smaker tang? | Hvordan kan jeg bruke tang i matlagingen? | Er tang sunt?

7 Produkt(er)

Tang er trygt å spise

Tang kan spises og brukes i matlaging - og det er fullt av vitaminer og mineraler!

Det finnes flere ulike typer tang som egner seg godt som mat, men som mange kanskje ikke vant til å se på spisebordet. Mange asiatiske land har en rik tradisjon for å bruke tang i matlagingen, men det er bare den klassiske nori-tangen (tangplater til sushi) og tangsalat som tilbehør til sushi som virkelig har slått an i norske hjem.

Tang er faktisk en makroalge og ikke en plante, slik mange tror, men de slappe tangklumpene du finner på strendene langs Danmarks kyster er langt fra de friske og deilige tangsortene som kan krydre matlagingen din.

De fleste typer tang krever litt tilberedning før de kan spises, men på denne siden kan du også finne tang som kan spises rå eller ferdig tilberedt.

Arame-tang og Sea Vegetable Salad fra Cleaspring trenger begge å ligge i vann i ca. 10 minutter, og deretter er tangen klar til å brukes til suppe, salat eller wokretter. Tangen vokser til og med mye i størrelse etter å ha ligget i vann.


Hvordan smaker tang og tare?

Tang har en mild og litt salt smak som minner om fisk, hummer og hav. I tillegg har tang og tare en lett søtlig smak, og den spesielle umamismaken gjør at tangen fremhever de mange andre smakene i maten. Når du bruker tang i matretter, vil de andre smakene i retten tre tydeligere frem og bindes sammen av umamismaken.


Hvordan kan jeg bruke tang i matlagingen?

Sukkertare kan spises og brukes i matlaging, der den har en salt og litt søtlig smak - bruk den for eksempel i desserter

Det finnes mange ulike bruksområder for tang og tare, og for eksempel er tang deilig i en frisk salat. Vær imidlertid oppmerksom på at noen typer tang krever varmebehandling før de er trygge å spise, mens andre kan spises rå uten problemer.

Tørket tang som du har lagt i bløt i vann, kan brukes til deilige supper, gryteretter, wokretter eller woksteker der tangen enten kokes sammen med de andre grønnsakene eller stekes i panne. I supper og gryteretter har tang lignende Egenskaper som boullion, da umamismaken gir retten dybde og en sterk smak.

Etter koking eller steking får taren en naturlig konsistens med litt bitt, og spesielt tare av Sawtooth-typen får en litt nøtteaktig smak. Arame-tang og sukkertang har en mer søt og delikat smak, og ved å varme sukkertang i ovnen til rundt 170 grader får tangen en lett karamellisert tekstur som passer godt i desserter.


Tangchips

Tang er perfekt for å lage sprø og smakfulle chips som kan være et raskt og godt mellommåltid. Clearspring har to varianter av tangchips laget av nori-tang fra Koreas kyst, enten med smak av salt og sesam eller chili. Du kan også lage dine egne chips av tang som blæretang, som du enkelt rister i ovnen med litt olje og flaksalt. Til tangchipsene kan du nyte en deilig dip, for eksempel rømme blandet med tangsennep eller tangsalt.


Tangsalt

Fra dansk tang kan du finne tangsalt laget av 100 % dansk havsalt, som er et deilig salt med smak av røkt tang eller langoustine og tang. Saltet er perfekt til fiskeretter, fremhever umamismaken og gir retten balanse og dybde. Du kan også bruke saltet i andre retter og dra nytte av det høye innholdet: magnesium, natrium og jod.


Andre matvarer med tang og tare

Tang tilfører smak til en rekke andre matvarer som sennep, olje og pasta, der den særegne smaken kan være et friskt pust i hverdagsmatlagingen. Fra Biogan kan du velge både spaghetti og tagliatelle, som er laget av spelt og tang, to pastatyper som passer perfekt til kremete pastaretter med fisk, sopp og sjømat. Tarepasta er en annen type tangpasta som kan erstatte de klassiske risnudlene, glassnudlene eller eggnudlene i wokretter. Tarepasta består hovedsakelig av tare og har derfor et veldig høyt Innhold:: av fiber sammenlignet med vanlige glassnudler.

Tørket tang kan knuses og lages til tangstrø som du kan bruke i matlagingen som et krydder med umamismak. Den knuste tangen kan også drysses på sjømatretter eller brukes som smaksforsterker i farser, supper, gryteretter, grøt og mye mer.


Tang til sushi

Du kjenner sikkert til tang og tangark fra sushi, der sushiris og fyll fordeles og rulles inn i tynne tangark. Neste gang du skal lage hjemmelaget sushi, kan du finne ristede nori sushiark og -strimler på denne siden, slik at du er klar til å rulle dine egne sushiruller.


Er tang og tare sunt?

Tang kan spises og brukes i matlaging - og det er fullt av vitaminer og mineraler!

Tang er en ganske næringsrik matvare og en av de rikeste kildene til jod du kan finne. Det er litt forskjell på jodinnholdet i ulike typer tang og tare, men særlig den danske sukkertangen har et høyt jodinnhold. Faktisk inneholder tang og tare mellom 1000 og 5000 mg jod per kg tørket tang og tare, så for å holde seg under det øvre tolerable inntaket av jod på 600 mikrogram per dag, bør du bare spise tang og tare én gang i uken.

Tang har også et høyt proteininnhold og er en god proteinkilde, spesielt for vegetarianere og veganere som ikke får i seg protein fra animalske kilder som kjøtt. Hvis du er ute etter en god kilde til omega-3-fettsyrer, flerumettede fettsyrer og fiber, men samtidig vil ha lite kalorier, kan tang og tare være svaret. Tang inneholder vanligvis 120-240 kalorier per 100 g tørrvekt, og den kalorifattige maten inneholder også flere viktige vitaminer.


Tang fra hele verden

I sortimentet på denne siden finner du blant annet villhøstet nori-tang fra Korea og Japan, wakame-tang fra Atlanterhavet, kombu-tang fra kysten av Storbritannia, tang fra Stykkishólmur på Island og selvfølgelig dansk blæretang, sukkertare og sagtang som er håndhøstet i Kattegat. Tang vokser i vann over hele kloden og er en allsidig matvare som du kan bruke på mange forskjellige måter i hverdagen.

Spesielt dansk og nordisk tang er i ferd med å bli en større og mer etablert del av det nordiske kjøkkenet, men det tar alltid litt tid å venne seg til nye matvarer.


Kjøp spiselig tang og tare på Med24.no

Her finner du tang og tare til bruk i matlagingen - enten det er tangark til sushi, ren tang til tangsalat, tangchips eller annen deilig mat med smak av tang og tare. Selv om tang er en litt atypisk matvare på middagsbordet, kan den fremheve de gode smakene i vanlige retter og gi et friskt pust til oppskriftene dine.

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

30 dagers returrett

30 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.