Spelt
Selv om spelt er et gammelt korn, har det på ingen måte gått av moten. I dag er det mange som liker spelt i både matlaging og baking. Se hele utvalget av produkter med speltkorn her.
Hva er spelt? | Er det gluten i spelt? | Spelt eller hvetemel? | Inspirasjon til mat med spelt
Hva er spelt?
Spelt er en eldgammel hvetesort som tradisjonelt har vært viktig i landbruket i Midtøsten i årtusener. Siden den gang har spelt blitt allestedsnærværende, og de siste årene har den blitt så populær at den har blitt et symbol på den hjertesunne moren som ikke liker sukker. Denne litt negative konnotasjonen er helt ubegrunnet, for spelt er både sunt og smaker godt.
Er det gluten i spelt?
Spelt inneholder naturlig gluten og bør ikke spises av glutenallergikere eller personer som unngår gluten i kostholdet. Du kan erstatte spelt med bokhvete eller havre i de fleste oppskrifter hvis du er ute etter et glutenfritt alternativ. Glutenstrukturen i spelt er annerledes og mindre elastisk enn vanlig hvetemel, noe som gjør det litt annerledes å bake med. Det betyr at når du baker med speltmel, må du bruke mindre mel for at deigen ikke skal bli for kompakt.
Spelt- eller hvetemel?
Når det gjelder baking, er hvetemel fortsatt det mest populære melet på verdensbasis. Men speltmel har også mange gode egenskaper som gjør det verdt å vurdere som erstatning for hvetemel. Graden av sunnhet i speltmel kan imidlertid variere, og hvis du vil ha det sunneste alternativet, bør du unngå siktet speltmel. Speltmel finnes i både siktet og fullkornsversjon - akkurat som hvetemel. Baker du kun med siktet mel, går du glipp av skalldelene og de medfølgende næringsstoffene som du får med sammalt mel. Prøv Urtekrams økologiske parboiled og 100 % fullkornsspelt, der koketiden er forkortet. Du finner hele utvalget av speltmel her.
Spelt har også andre fordeler. Hvis vi ser på næringsinnholdet, har speltmel generelt et høyere proteininnhold, samtidig som det også inneholder flere mineraler som fosfat, magnesium, jern, sink og mangan enn hvetemel. Fosfat hjelper kroppen med å bygge benmasse, mens sink er viktig for immunforsvaret og stoffskiftet.
Inspirasjon til speltmat
Spelt egner seg spesielt godt til myke brød, da for hard elting lett kan gjøre deigen for myk og slapp. Den deilige og aromatiske smaken av spelt beskrives ofte som nøtteaktig. Denne smaken passer perfekt til både brød og boller. Prøv våre oppskrifter med spelt til disse deilige manitobabrødene eller dette vakre kurvbrødet.
Mange bruker også spelt i pizzadeig eller lager en speltpai-bunn med fyll av feta, laks, cottage cheese eller bacon. Du kan også bruke spelt i hjemmelaget müsli, der Biogans økologiske speltflak er ideelle. Den grove konsistensen passer perfekt sammen med tørket frukt og andre kornprodukter. Speltkjerner er også gode i en salat, der valnøttaromaen gir en deilig vri.