Safran
Ta en titt på utvalget av det deilige og eksklusive krydderet safran, en unik smaksgiver til risretter som paella, risotto eller fiskesuppe.
Verdens dyreste krydder | Hvordan dyrkes safran? | Hva kan jeg bruke safran til?
Verdens dyreste krydder
Safran har rykte på seg for å være verdens dyreste krydder, og det er sant at kiloprisen på safran er ekstremt høy. Dette skyldes at det er en møysommelig prosess å høste safran, og det kreves mange safrantråder for å høste bare 1 g.
Men ikke la deg avskrekke av den høye kiloprisen, for selv en liten mengde safran kan vare lenge. Safran har sterke egenskaper som krydder, så du trenger ikke å bruke store mengder av krydderet når du tilsetter det i retter. Avhengig av oppskriften og hvor mange personer du skal lage mat til, trenger du vanligvis 5-20 safrantråder til en oppskrift, og siden 1 g safran består av rundt 450 tråder, er det nok safran til mange retter bare i ett eneste gram.
Safran bør oppbevares mørkt og tørt i en lufttett beholder, og den kan faktisk beholde smaken og fargen i over ett år hvis den oppbevares riktig. Det er imidlertid ingen grunn til å oppbevare den for lenge, for hvis den oppbevares for lenge, vil safranen etter hvert miste farge og smak og bli bitter. Så når du først har fått tak i en liten mengde safran, bør du nyte den og tillate deg å bruke den, selv om du vil spare den til en spesiell anledning.
Mill & Mortar - Safran La Rosera
Mill & Mortar har nøye valgt ut sine safranprodusenter for å sikre at safranen er helt ren og av ypperste kvalitet. Safranen deres dyrkes i La Mancha-regionen i Spania og er merket B.O.B, noe som betyr at krydderet har sin opprinnelse, er produsert, bearbeidet og fremstilt i regionen. Dette gir også safranen betegnelsen "Azafrán de La Mancha", og som forbruker kan du være sikker på at safranen oppfyller strenge krav til smaks- og fargeinnhold. Bøndene sorterer safrantrådene og merker hver lille eske, slik at hvis safrantrådene ikke oppfyller standarden, kan de spores tilbake til bonden og åkeren.
Natur-Drogeriet ekte safran
Du finner også "det røde gullet" - safran - i Natur-Drogeriets sortiment av krydder. Den ekte safranen kommer i hele tråder, slik at du kan være sikker på at krydderet ikke er blandet med andre billigere alternativer. Krydderet kan brukes som smaksgiver i matlagingen, men du kan også bruke det som både krydder og fargestoff i for eksempel bakverk.
Hvordan dyrke safran
Det vi kjenner som safran, er egentlig stigmaet til krokusblomsten Crocus Sativa. Krokusen dyrkes i mange deler av verden, blant annet i Iran, Spania, Hellas, Italia og India, og den blomstrer om høsten - vanligvis over en periode på noen uker. Blomstene må deretter plukkes raskt om morgenen for å sikre at de ikke visner.
Hele blomsten høstes for hånd, og deretter fjernes støvbærerne forsiktig og legges til tørk. Det er denne arbeidskrevende prosessen som gir safranen sin høye pris, ettersom det bare er omtrent tre støvdragere i hver blomst. For å plukke nok blomster til flere kilo safran, må du plukke over hundre tusen blomster for hånd.
Hva kan jeg bruke safran til?
Selv et enkelt gram av det fine krydderet er nok til mange forskjellige retter, og safran kan krydre mange retter med sin unike smak.
Klassiske retter som paella, risotto og den franske bouillabaisse inneholder safran, men det kan også brukes til å lage en deilig krydret safransnaps. I Danmark bruker vi det typisk i den klassiske "Lussekatte" eller på dansk: Luciabrød. Her kan du bruke malt safran, men hel safran i tråder kan males sammen med sukker i en morter.