Energi Gels
Energi Gels er til deg som trener aktivt og alltid er på farten. Energi Gel er brukt mye i forbindelse med løping, sykling, langrenn, triatlon og lignende utholdenhetssporter. Energi gels inneholder enkle karbohydrater som opptas raskt i kroppen. Med energi gels kan man få energidepotene fylt opp raskt og vedlikeholde energien og utholdenheten. Les vår guide til valg av energi gels her.
Din guide til valg av energi gels
Energi gels er en enkel og effektiv måte å få i seg karbohydrater i forbindelse med trening og konkurranse. Energi Gels kan med fordel brukes av triatleter, syklister, løpere, skiløpere eller andre sportsfolk som trener typisk lengre enn 1 time. Gels er både egnede og brukte som energikilde under konkurranser som maraton og ironman, hvor kropp og muskler skal prestere og arbeide over lengre tid. Spesielt for deg som løper er det praktisk med energigels siden de er små og lette og enkle og innta.
Nedenfor kan du lese om ulike typer energy gels, deres typiske innhold og hvordan du best kan bruke energigels for å forbedre din prestasjon.
Hva er energi gels laget av?
Energi gels består hovedsakelig av karbohydrater. De vanligste karbohydrattypene i energi gels er maltodekstrin, fruktose og glukose. Alle er lettopptakelige former for karbohydrater.
I tillegg til karbohydrater har flere av de større produsentene varianter av gels med f.eks. koffein, proteiner eller elektrolytter.
Koffein er påvist til å forbedre yteevnen gjennom å gi både et fysisk og et mentalt boost.
Elektrolytter hjelper med å vedlikeholde væskebalansen fordi de tilfører salter man ellers mister når man er fysisk aktiv.
Uansett effekten av disse tilsetningene, er det viktig å huske på at det er lettopptakelige karbohydrater som er det absolutt viktigste ved nytteverdien av energi gels.
Hva er forskjellen på ISO gels og andre energi gels?
Generelt finnes det to former for gels på markedet - vanlige gels og ISO gels. ISO gels skiller seg fra vanglige gels gjennom å ha et høyere innhold av vannog typisk mindre innhold av enkle sukkerarter (maltodekstrin) enn andre gels. Dette gjør at ISO gels, i teorien, skal være lettere å oppta enn vanlige gels.
ISO gel har spesielt sin fordel når man løper og ikke har adgang til vann, eller ikke vil avbryte treningen. Den kan også med fordel prøves hvis man har opplevd mageproblemer med alminnelige energi gels. Hvis du har mulighet til å drikke vann sammen med energi gels, så kan man diskutere om ISO gels har en fordel framfor en normal gel.
ISO gels er både større og veier mer enn vanlige gels av den simple årsak at den inneholder mer vann.
Konsistensen på energi gels
ISO gels inneholder mer vann enn vanlige gels og er tynnere og lettere å innta, men også med andre gels vil du oppleve at det er forskjeller på konsistensen fra merke til merke. Generelt er de tykkere gels mest egnet når man har mulighet til å skylle etter med vann, f.eks. på syklen. På en løpetur kan det være en fordel å bruke ISO gels eller gels med tynnere konsistens. Det er viktig å teste ulike typer og finne ut av hvilken man selv foretrekker.
Hvilken smak energi gels skal man velge?
Smak har ingen betydning for effekten, så her skal du bare gå etter den smaksvarianten du liker. Det er mange valgmuligheter på markedet, fra de søte med sjokolade og karamell, til de friskere med vannmelon og sitrus. Du må rett og slett bare prøve deg frem og finne en smak og konsistens du liker.
Det kan også være fint å vite at gels med koffein ofte har en bitter bismak som ikke alle liker.
Plan for inntakelse av gels - hvor mange gels skal jeg ta?
Hvor mange energi gels du bør innta avhenger både av varigheten av økten og din kropps evne til å oppta karbohydrater. Sistnevne er individuelt, men som tommelfingerregel kan man oppta 60-70 g karbohydrater i timen. For best mulig prestasjon skal du ramme et karbohydratinntak som er så tett som mulig på det du kan innta, men uten å innta for mye.
En gel inneholder normalt 20 g karbohydrater, og hvis gels er den eneste planlagte energikilden i løpet av en konkurranse eller treningsøkt, så er 3 gels i timen en god tommelfingerregel. Ta gjerne gelen rett før et stopp eller depot, slik at du kan skylle etter med vann. Dette er både for å gjøre den enklere å innta, men også for at gelen skal kunne opptas optimalt.
Hvis du inntar med karbohydrater enn du kan oppta, så vil du mest sannsynlig oppleve mageproblemer. Dette er bl.a. fordi det ikke-utnyttede sukkeret vil binde væske og salt i mavesekken og deretter gi oppblåst mage og følelse av ubehag. Derfor er det veldig viktig at du doserer inntaket av karbohydrater riktig. Dette er en av fordelene med gels, siden de er enkle å dosere. Motsatt f.eks. energidrikker, hvor man ikke kan være sikker på blandingsforholdet eller at innholdet alltid havner i maven når det skal inntas på farten.
Gels kan inngå i energiplanen din både helt og delvist. Under f.eks. lange sykkelløp eller langrenn kan det være fint å også få energi fra en energibar eller noe annet mer "fast" føde. Derimot er gels ypperlig som eneste energikilde til f.eks et maratonløp hvor den hoppende bevegelsen gjør magen mere sårbar enn på ski eller sykkel.
Test alltid valget av energi gels under trening
Uansett hva kroppen din teoretisk sett kan oppta og forbrenne, er det viktig at du tester din energiplan under trening, før du bruker den til en konkurranse. Noen personer har ingen problemer med å innta energi gels og karbohydrater generelt, men for mange er det noe man skal trene seg selv og sin mage til. Test derfor alltid din energiplan før konkurransedagen, og gjerne flere ganger. Dette innebærer ikke bare hva du inntar under selve treningsøkten, men også hva du inntar i dagene opp til og på selve dagen, også i forhold til når på dagen konkurransen starter.