Soleksem
Soleksem er en allergisk betennelsesreaksjon i huden, i form av utslett. Tilstanden rammer omtrent 5-20% av Norges befolkning. Plagene kommer som oftest i vår- og sommermånedene, og mange opplever derfor tilstanden som svært plagsom. Her gir vi deg alt du trenger å vite om soleksem, og gode råd og produkter til hvordan du kan forebygge og behandle soleksem.
Hva er soleksem?
Sollys, både UVA- og UVB-stråler, kan gi utvikling av kjemiske forbindelser i huden. Disse forbindelsene kan huden reagere på, og utløse lokale betennelsesreaksjoner, kalt soleksem. I motsetning til solforbrenning, øker ikke soleksem faren for hudkreft. Tilstanden skiller seg fra solforbrenning ved at det skal mindre sollys til for at soleksem oppstår, enn det som trengs for å bli solbrent. Andelen som rammes er noe høyere blant kvinner enn menn, og opptrer ofte for første gang i yngre alder.
Sollys kan også i kombinasjon med andre faktorer, forårsake soleksem. Andre utløsende faktorer er ingredienser du inntar eller som finnes i produkter, som er i direkte kontakt med huden, som solkrem, parfyme og kosmetikk. Legemidler, som enkelte antibiotika og betennelsesdempende medikamenter, kan gjøre huden mer solømfintlig. Dette er lurt å ha i mente når det dukker opp uventede hudreaksjoner.
Symptomer på soleksem
Det er ofte den sterke vårsolen som gir de første symptomene på soleksem. Noen opplever å kun få symptomer i sydligere strøk. Hvor lenge huden må utsettes for sol for å trigge soleksem, og hvordan tilstanden utarter, varierer fra person til person. For noen kan 20 minutter i solen trigge soleksem, mens andre må utsettes for sol over lenger tid. Typiske symptomer er rødhet, irritasjon, røde prikker, hevelse og kløe. Utsatte hudområder er typisk ved t-skjorteermene, over brystpartier ved bruk av v-hals osv. Soleksem i ansiktet er uvanlig, til tross for at det er det mest solutsatte hudområdet. Det er fordi huden i ansiktet utsettes for UV-stråler hele året, og har opparbeidet en viss soltoleranse.
Det kan gå alt fra noen timer til 1-2 dager før de første symptomene på soleksem oppstår. Dersom huden ikke utsettes for sol på nytt, går det som regel 4-7 dager før tilstanden går over av seg selv. Enkelte kan utvikle kviser på hudområdet, som kan vare lenger. Soleksem er svært sjeldent kronisk.
Utover sommersesongen er de fleste som regel mindre plaget, da huden har en økt soltoleranse. Enkelte opplever at symptomene kommer igjen år etter år, men for flesteparten vil tilstanden bedre seg over tid.
Soleksem hos barn
Det er viktig å være ekstra oppmerksom på soleksem hos barn, da kløe kan gi utvikling av åpne sår og infeksjon. Sårstell og rens er viktig dersom utslettet har utviklet seg til sår. Barns sarte hud bør beskyttes mot solens stråler, ved bruk av solkrem med høy SPF og dekkende klær, som UV-drakt og solhatt.
Forebygging av soleksem
Det viktigste og mest effektive, forebyggende tiltaket er å unngå solen så langt det lar seg gjøre. Bruk solkrem og klær som dekker mest mulig av huden når du først skal ut. For enkelte tekstiler, som tynne bomullsstoffer og løs vevde tekstiler, bør solkrem påføres huden under, da mye UVA-stråling kan slippes gjennom. Solbeskyttelse, i form av solkrem og klær, vil effektivt kunne forebygge utbrudd. Solkrem bør påføres alle hudområder som utsettes for sol, og spesielt i de områdene hvor soleksem vanligvis oppstår. Bruk solbeskyttelse som beskytter mot UVA- og UVB-stråling, hver dag fra april til september, og gjerne hele året for å forebygge soleksem.
Gode råd til forebygging av soleksem:
- La huden venne seg til solen ved å gradvis utsette den for sol over lenger tid. Unngå plutselig og langvarig soleksponering tidlig på våren.
- Beskytt deg mot solen med dekkende klær.
- Bruk solkrem, med UVA- og UVB-filter.
- Solkrem kan irritere huden eller forverre soleksem. Bytt produkt i slike tilfeller.
Gode råd til bruk av solkrem:
- Påfør solkrem minst 30 min før du går ut.
- Kreftforeningen anbefaler minimum solfaktor 30.
- Smør nok solkrem. Til en voksen er det nødvendig med en håndfull solkrem til kropp og en teskje solkrem til ansikt. Dersom kun deler av kroppen skal smøres trenger hvert ben to teskjeer med solkrem. Hode og nakke, hver arm, og forside og bakside av overkropp, trenger en teskje solkrem.
- Solspray bør påføres 2 ganger
- Husk solbeskyttelse på ekstra utsatte områder som ører, nese og lepper
- Vedlikehold solbeskyttelsen ved å smøre nytt lag hver 2-3. time
- Bading svekker solbeskyttelsen i tillegg til at 50% av UVA-stråler kommer fram gjennom badevannet. Påfør derfor nytt lag både før (ca 30 min før) og etter bading (på tørket hud). Bruk gjerne solkrem som er vannresistent.
Se vårt store utvalg av solkrem til hele familien her.
Behandling av soleksem
Hensikten med å behandle soleksem er å lindre plagene og forebygge nye utbrudd.
Gode råd til behandling av soleksem:
- Skjerm deg mot solen ved utbrudd, for å unngå forverring.
- Solkrem kan forverre soleksem. Bytt solkrem i slike tilfeller.
- Påfør godt med solkrem på berørte hudområder.
- Kjølende lokalbehandling som kalde omslag og aloe vera, kan lindre soleksem.
- Mange opplever bedring når huden gradvis utsettes for sol utover sommeren slik at huden får herdet.
- I tilfeller hvor gradvis soleksponering er vanskelig, kan lysbehandling gjennomføres hos hudlege før sesongen, slik at huden herdes. Videre anbefales det å være litt ute i solen regelmessig for å holde soltoleransen på et stabilt nivå.
- Mistenker du at det er noe du har påført huden eller inntatt, som forårsaker soleksem, bør du unngå videre bruk.
- Bruker du legemidler bør du ta kontakt med lege slik at det ev. kan gjøres en vurdering om legemiddelbruken bør fortsette eller stoppe.
Behandling med legemidler:
Ved kløe kan lokalbedøvende, som Xylocain, eller kløestillende midler, som Eurax, benyttes. Xylocain kan også brukes ved lokale smerter på utslettet. Bruk av reseptfrie kortisonholdige kremer eller salver i en kort periode, som Hydrokortison, er ofte tilstrekkelig for å dempe utslettet. Påfør et tynt lag morgen og kveld i 2-3 dager. Kortisonkremer har best effekt når de påføres så raskt som mulig etter utbrudd. Ved mer uttalte plager bør du kontakte lege for resept på sterkere kortisonpreparater.
Når bør du kontakte lege?
- Ved vedvarende soleksem som ikke blir bedre over tid
- Ved kraftig kløe og utvikling av sår og infeksjon (væskende, rød og hoven)
- Ved bruk av legemidler som gjør huden solømfintlig
Kilde: eHåndbok for Oslo Universitetssykehus, Volvat og NHI.