Ergonomi
Med ergonomiske hjelpemidler kan du ta godt vare på kroppen gjennom lange arbeidsdager. Du kan lære mer om ergonomi, ergonomisk riktige arbeidsstillinger og se utvalget av ergonomiske produkter nedenfor.
Hva er ergonomi? | Kontor- og skjermarbeid | 6 gode tips | Konsekvenser av dårlig ergonomi
Hva er ergonomi?
Ergonomi er et meget bredt felt som ofte handler om hvordan man ut fra arbeidsforhold, arbeid og verktøy kan innrette seg mest mulig hensiktsmessig. Måten du innretter deg på har stor betydning for helsen din, da dårlige arbeidsstillinger kan forårsake langvarig skade på kroppen din.
De ergonomiske prinsippene kan brukes til å designe et skrivebord eller et arbeidsområde. Her kan du sørge for at de ulike elementene på arbeidsplassen kan justeres slik at de blir ergonomisk riktige. Dette kan for eksempel være et bord som kan heves og senkes, et mykt underlag å stå på, riktig bevegelse og arbeidsteknikk, samt maskiner som kan hjelpe til med spesielle tunge løft.
De grunnleggende ergonomiske prinsippene gjelder for alle, uavhengig av jobbtype, men ulike yrker har ulike spesifikke arbeidsstillinger. Det er stor forskjell på om du jobber med undervisning, renhold, kjøkken, servicearbeid eller kontorarbeid.
I faggrupper med praktisk arbeid kan tunge løft, arbeidsulykker og unaturlige arbeidsstillinger bidra til varig skade. Mange blir utslitte av denne typen arbeid og opplever muskel- og skjelettplager som arbeidsrelaterte plager.
Dette er bare eksempler på noen av ulempene som ulike jobbtyper kan føre med seg.
Ergonomi på arbeidsplassen: Kontor- og skjermarbeid
Mange arbeidsplasser har en ensidig og repeterende måte å jobbe på, noe som er dårlig for kroppen din. En variasjon mellom stående og sittende arbeid er bra, men på mange arbeidsplasser blir det til at omtrent alle enten står oppreist eller holder seg sittende hele tiden. Dette er med på å skape en dårligere arbeidsplass fra et ergonomisk synspunkt. Variasjon og fleksibilitet er viktig i veldig ensformig arbeid.
Du kan selv bidra til å innlemme mer variasjon ved å endre arbeidsstilling, spre oppgaver som ikke krever skjerm gjennom dagen og ta mikropauser for å strekke bena. Du kan også involvere ledelsen og arbeidsmiljøorganisasjonen for å forebygge slitasje og smerter ved skjermarbeid.
Her kan de bidra til å spre skjermarbeidet utover dagen, slik at man gjennom organisering av arbeidsdagen kan minimere antall sammenhengende timer foran skjermen. De kan også bidra til å skape en kultur der små pauser fra datamaskinen er akseptert og en naturlig del av dagen.
Hva er en ergonomisk riktig sittestilling?
For å sitte ergonomisk riktig på en kontorstol foran et skrivebord, må du:
- Ha føttene flatt på bakken
- Ha armer og ben i en 90-graders vinkel
- Pass på at bordet er noen centimeter høyere enn albuen
- Unngå å sitte med bena i kors
- Sørg for at det er plass til en hånd mellom baksiden av knærne og kanten av stolen
- Ikke bruk armlenet med mindre armene er plassert i en 90-graders vinkel
- Sørg for variasjon – stå opp, gå en tur, strekk ut kroppen
Konkrete endringer med tanke på ergonomi
Er det vanskelig for deg å oppnå riktig ergonomisk arbeidsstilling? Produktene på denne siden kan hjelpe deg som har stillesittende og ensformig arbeid på kontorer og andre skjermarbeidsplasser. Heldigvis kan også arbeidsplassen din hjelpe deg mye. En av de viktigste endringene og justeringene du kan gjøre er en ergonomisk riktig skrivebordshøyde.
Sitter du ved et skrivebord som er for høyt, vil føttene enten ikke nå gulvet eller du vil sitte med hevede skuldre og anstrenge deg. Er skrivebordet derimot for lavt, risikerer du å sitte og henge over det, noe som resulterer i dårlig holdning.
En skrivebordsstol i ergonomisk design kan også hjelpe deg med å oppnå riktig holdning. Ideelt sett bør du kunne justere høyde, rygg og sete slik at stolen støtter kroppen din og hjelper deg med å rette ryggen.
Et trådløst tastatur som gir avstand fra skjermen og kan flyttes nærmere er også en enkel måte å opprettholde en god, ergonomisk sittestilling. Jobber du derimot ved en bærbar PC, er det lettere for deg å henge fra skuldrene og falle sammen i ryggen på en skadelig måte.
6 gode tips til deg som jobber foran skjerm
Du kan gjøre mye selv både på jobb og fritid for å forebygge skader. Generelt vil trening 2-3 ganger i uken bidra til å minimere risikoen for skader fra stillesittende arbeid. Det er enkelt å gjøre dagen litt mer aktiv:
- Vær fysisk aktiv på fritiden
- Begrens skjermtid på fritiden
- Hold walk-and-talk-møter
- Ta trappene i stedet for heisen
- Varier arbeidsstillingen din
- Ta sykkelen til møter utenfor huset
Konsekvenser av dårlige arbeidsstillinger
Selv om du i ny og ne kan oppleve dårlige arbeidsstillinger som en plagsom spenning i nakken eller som en lett hodepine som går over igjen, kan du etter lang tids belastning få varige smerter.
Myose i nakken
Nakkesmerter kan skyldes mange ting, men det er påvist en sammenheng mellom arbeid med foroverbøyd nakke og myose i nakken. Myoser er smerter og ubehag som ofte sitter i øvre del av rygg og nakke. Du kan få myoser i både skulder, nakke, rygg og korsrygg.
Myoser kan oppstå som følge av statisk muskelarbeid, hvor en person sitter i samme stilling i mange timer av gangen. I statisk arbeidsstilling bruker du hele tiden de samme musklene, som blir anspente. Du kan derfor ikke slappe av i musklene, noe som bidrar til muskeltretthet.
Opptil 50 % av den voksne befolkningen opplever nakkesmerter i løpet av livet. Mange opplever ikke at det begrenser livet deres, men 3% av befolkningen søker behandling eller opplever kortere eller lengre sykemeldinger.
Museskader
Du har sikkert hørt om museskader som kan oppleves i forbindelse med kontorarbeid. Denne typen skader kan oppleves i fingre, hender, håndledd, skulder og albue – sistnevnte kalles også tennisalbue. Museskader kan forebygges med en ergonomisk riktig arbeidsstilling.
Ergonomiske produkter
Produktene på denne siden kan som sagt hjelpe deg med å skape en bedre og mer ergonomisk riktig arbeidsplass – spesielt for kontorarbeid. Vi har et bredt utvalg av sitteputer og kiler fra TOGU, som også har laget en rekke Powerballs som erstatning for stoler. Både sitteputer og powerballs er ergonomiske hjelpemidler som gjør det lettere å få en god holdning.
Ønsker du å bli flinkere til å stå ved skrivebordet er en komfortabel ståmatte eller et balansebrett fra blant annet Steppie og JobOut et godt sted å starte. Med et balansebrett får du dynamisk bevegelse i kroppen, slik at du kan stå lenger og holde blodsirkulasjonen i gang. En stående matte gir deg en myk overflate slik at du avlaster kroppen ved å fordele belastningen.
Du kan se mye mer utstyr for bevegelse i Treningsutstyr.