Stoffbind
Stoffbind bidrar til å gjøre mensen mer miljøvennlig, siden du kan redusere avfallsforbruket betraktelig og fortsatt føle deg godt beskyttet. Les mer om stoffbind her!
Hva er stoffbind?
Hvis du ønsker å ha en mer bærekraftig menstruasjon, kan du bruke stoffbind og tamponger slik at du reduserer forbruket av avfall. Stoffbind brukes akkurat som vanlige engangsbind, men fordi de er laget av tøy, i motsetning til engangsbind, kan de brukes om og om igjen.
Du kan få stoffbind med eller uten vinger, avhengig av hva du trenger. Stoffbind med vinger har trykknapp, slik at de lett kan passe rundt trusa.
Fordeler med gjenbrukbare stoffbind
Det er mange fordeler med å bruke en stoffbind som f. eks.:
- Stoffbind er gjenbrukbare og kan brukes om og om igjen
- Du vil spare penger siden du slipper å gå ut og kjøpe nye bind og tamponger hver måned
- Du reduserer mengden avfall
- Det er ingen tilsatte kjemikalier eller andre ingredienser som du kanskje ikke tåler
- Stoffbind er myke og behagelige mot huden
- Du unngår at limet fra bindet fester seg til huden
Hvor ofte bør jeg bytte et stoffbind?
Stoffbind, som alle andre typer bind, må skiftes i løpet av dagen. Men hvor ofte du må bytte stoffbind avhenger av flowen din, dvs. hvor mye du blør og hvor høy absorberingsevne du har valgt.
Stoff bør skiftes før de er ferdig mettet med blod, slik at du unngår å blø gjennom. Når du har blitt vant til å bruke stoffbind vil du bli kjent med flowen din, og vil derfor vite når det er på tide å bytte bindet, men som utgangspunkt vil et sted mellom 4-6 timer typisk være passende. Du bør imidlertid la stoffbindet være på i maksimalt 8 timer.
Hvordan bruker jeg stoffbind?
Når du kjøper et stoffbind, akkurat som med klær, bør du alltid vaske det før du bruker det. Hvis stoffbindet ditt har vinger med trykknapper, må bindet snus slik at vingene brettes ned rundt trusen og trykknappene kneppes sammen. Stoffbind er ofte litt ru på på baksiden, noe som sammen med knappene er med på å holde bindet på plass. Du kan imidlertid alltid flytte bindet litt frem og tilbake hvis du får det plassert feil.
Når du vil bytte stoffbind, åpner du bare trykknappene, tar den ut av trusen og bretter den med den våte siden innover. Hvis du ikke trenger å vaske det umiddelbart, kan du oppbevare stoffbindet ditt i en wetbag, og deretter følge vaskeanvisningen på det aktuelle stoffbindet.
Hvor mange stoffbind bør jeg ha?
Hvor mange stoffbind du bør ha avhenger av om du har tilpasset stoffbindene dine til flowen din. For hvis du blør mye, men bare har stoffbind med lav absorberingsevne, er det klart at du blir nødt til å skifte dem oftere.
Dette kan være individuelt, men som hovedregel bruker en kvinne ca. 2-4 stoffbind per dag og 1 nattbind. I begynnelsen og slutten av mensen kan det være lurt å ha et par truseinnlegg av stoff, når blødningene ikke er så store. Du må da gange dette med antall dager du har mensen, og det kan være veldig individuelt hvor mange dager du blør.
Gjenbrukbare stofftamponger
Funksjonelt er det ikke stor forskjell på stofftamponger og vanlige tamponger. Den største forskjellen er at stofftamponger er mye mer miljøvennlige enn engangstamponger, da de er vaskbare og derfor kan brukes igjen og igjen. Stofftamponger er skånsomme mot hud og slimhinner, da de er laget av 100 % økologisk bomull, bortsett fra snoren.
Akkurat som vanlige tamponger eller menskopper er det ikke alle som kan bruke stofftamponger, men det handler om å eksperimentere og finne ut hva du er mest komfortabel med.