Baby (0-3 år) Barn (3-12 år)

Kosttilskudd, Vitaminer og Fiskeolje til Barn

Vitaminer og mineraler er essensielle næringsstoffer for kroppen vår. Barn vokser og utvikler seg raskt, og derfor er riktig kosthold og ernæring nødvendig. Har barnet ditt problemer med å spise nok grønnsaker eller vil du bare sørge for at de får i seg riktig mengde vitaminer? Da kan multivitaminer til barn være en god løsning.

Kosttilskudd til barn | Overhold daglig dose | Supplement | D-vitamin til barn | Fiskeolje til barn 

66 Produkt(er)

Kosttilskudd til barn og unge

Barn har mindre kroppsvekt enn voksne og er derfor mer påvirkelige overfor kosttilskudd samt tilsetningsstoffer i kosttilskudd. Jo mindre barnet er, jo varsommere skal man derfor være med å gi kosttilskudd, og gjerne forhøre seg med lege eller helsesøster hvis man er i tvil.

Overhold anbefalt daglig dose

For alle kosttilskudd, vitaminer og fiskeoljer gjelder anbefalingen om at man ikke skal overskride den anbefalte daglige dose, og være obs hvis man tar flere kosttilskudd at disse ikke til sammen overskrider anbefalt daglig dose av enkelte vitaminer og mineraler.

Alle kosttilskudd skal oppbevares utilgjengelige for barn. Dette gjelder spesielt kosttilskudd rettet mot små barn siden disse ofte er laget slik at de skal smake godt og være attraktive å spise for barn som ikke enten har lyst til eller kan spise normale tabletter.

Kosttilskudd skal kun brukes av markerte aldersgrupper, og hvis et kosttilskudd ikke er spesifikt merket for barn eller unge, bør det ikke brukes av barn under 11 år. I tillegg finnes det regelverk som regulerer hvilke kosttilskudd som er lovlige å markedsføre til barn under 3 år, og kosttilskudd som ikke er spesielt markert som anbefalt til barn under 3 år, skal ikke brukes til barn under 3 år. Hvis du er gravid eller ammer og et kosttilskudd ikke er markert som anbefalt for gravide og ammende, skal du snakke med en lege eller helsesøster før du begynner å ta produktet. 

Kosttilskudd skal være et supplement til en variert og sunn kost og ikke i stedet for en god kost.

Barn bruker mye energi og har derfor et høyt næringsbehov. Det er derfor viktig å velge sunne matvarer, slik som grønnsaker, grove kornprodukter, fisk, kjøtt, kylling, egg, planteoljer samt meieriprodukter. Maten kan godt være krydret, og man må gjerne utfordre barns smakssanser, men man skal være varsom med å tilsette for mye salt og sukker. Salt fordi små barn enda ikke har fullt utviklet nyrefunksjon, og også fordi mange voksne allerede spiser for mye salt i forhold til hva som er godt for oss. Og fordi mange voksne allerede spiser for mye salt, kan de fleste derfor ikke bruke sin egen smak som målestokk på hvor mye salt man kan tilsette maten. De aller fleste barn i Norge får også for mye sukker i kosten og man skal prøve å begrense sukkerholdig drikke, frokostblandinger, kjeks, kaker og godteri. 

Kostholdsanbefalinger til barn:

  • Barn bør få 4 hovedmåltider om dagen
  • Frukt og grønnsaker er gode og sunne mellommåltider
  • Begrens inntaket av sukker, brus, kaker og godteri
  • Velg vann som tørstedrikk
  • Barn bør få tilskudd av D vitamin

Unngå kunstig søtningsstoffer til barn under 3 år

Regelverket for tilsetningsstoffer i mat til barn er relativt strengt, ut i fra føre-var-prinsippet. Barn har lav kropsvekt og derfor vil inntaket lett overstige de øvre grenseverdiene for inntak som de er gitt av mattilsynet. 

Alle barn bør få tilskudd av D-vitamin

Helsedirektoratet anbefaler at alle barn får tilskudd av D-vitamin fra de er 4 uker gamle. Helsedirektoratet anbefaler 10 µg vitamin D, tilsvarende 5 dråper D-vitamin eller 2,5 ml. tran fra barnet er 4 uker gammelt. 

For store doser av D-vitamin kan være giftige, siden dette er et fettoppløselig vitamin som lagres i kroppen. Vær derfor obs på at barnet ikke får for mye D vitamin, hvis man for eksempel både gir tran og en multivitamin. 

Vi trenger D vitamin sammen med kalsium for å bygge og vedlikeholde skjelettet, men vi får ikke nok D-vitamin gjennom kosten i Norge, spesielt i vinterhalvåret, når kroppen ikke selv produserer nok D-vitamin i huden. 

Fiskeolje til barn

Norske myndigheter anbefaler at man gir D vitamin i form av enten D-vitamin dråper eller tran fra et barn er 4 uker gammelt. Anbefalt mengde tran til spedbarn er 2,5 ml, og fra 6 måneder anbefales 5 ml daglig. Fordelen med tran fremfor D-vitamindråper er at man også får de sunne omega-3 fettsyrene som bidrar til normal utvikling av syn og hjerne. 

Hvis man ikke kan ta tran i flytende form, finnes det tilskudd i form av kapsler eller geletabletter. Mengden av Omega-3 fettsyrer varierer fra produkt til produkt, så det er viktig at man følger anbefalt daglig dose på hver enkelt pakke og også ser på den kombinerte mengden av f.eks. D-vitamin og A-vitamin, hvis man tar tran sammen med en multivitamin. 

Kilder: 
- Helsenorge
- Nordic Nutrition Recommendations
- Mattilsynet
- Helsedirektoratet
- Forskrift om kosttilskudd

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

30 dagers returrett

30 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.