Rørsukker

Rørsukker brukes i en rekke desserter og har en fantastisk smak og konsistens. Se hele utvalget av økologisk rørsukker og muscovadosukker her.

Hva er rørsukker? | Raffinert eller uraffinert sukker? | Muscovadosukker | Bruk | Kroppskrubb med rørsukker

7 Produkt(er)

Hva er rørsukker?

Rørsukker er et sukkerprodukt som kommer fra sukkerrør. Stenglene på planten knuses i en sukkermølle, og saften presses ut flere ganger. Saften kokes ned til en brun, klebrig masse som selges som melasse. Ved å fortsette å bearbeide saften krystalliseres sukkeret, og sluttproduktet selges som malt eller knust rørsukker.

Rørsukker kommer ofte fra Cuba og India, som er blant de største eksportørene av rørsukker i verden. Rørsukker produseres imidlertid også i mange andre tropiske og subtropiske land.

Er brunt sukker sunnere enn hvitt sukker?

Kanskje er du en av mange som feilaktig tror at brunt rørsukker er sunnere enn hvitt sukker. Det er en god grunn til denne forvirringen, for vi er vant til at jo mørkere noe er, desto sunnere er det i forhold til mange andre matvarer.

Sukkerkrystallene i sukkerroer og sukkerrør er begge naturlig hvite og har samme sødme. Forskjellen mellom dem ligger i fargen. Rørsukker er brunt fordi det er en blanding av sukkerkrystaller og sirupsrester. Sirupsrestene i rørsukkeret gir det den aromatiske smaken som mange elsker. Når man produserer sukker fra sukkerroer, må man fjerne sirupen, noe som gir en bitter smak.


Raffinert eller uraffinert sukker?

Det kan være forvirrende å finne ut hvilket sukker som er raffinert og uraffinert. Raffinert sukker er mer bearbeidet og er sukker i sin reneste form. Det er her sukkeret er renset for alt, og det er derfor det har en så hvit og delikat farge.

Uraffinert sukker, derimot, er nærmere den opprinnelige kilden og vil ofte smake annerledes og ha mer smak. I uraffinert rørsukker er det sirupsrestene som gir smak. Jo mindre bearbeiding maten har gjennomgått, desto flere antioksidanter og mineraler er bevart. Hvis du vil spise mat som er så fersk og naturlig som mulig, bør du gå for uraffinert sukker.

Hvis du for eksempel skal bruke sukker i et syltetøy der du ønsker at bærsmaken skal tre frem, er det en god idé å bruke raffinert sukker. Her tilfører sukkeret kun sødme og stjeler ikke fokus med en sterk smak.


Muscovadosukker

Muscovadosukker er uraffinert rørsukker og ligner på brunt sukker. Muscovadosukker er imidlertid mørkere og har mindre sukkerkrystaller. Du kan bruke denne sukkertypen i alle oppskrifter i stedet for brunt sukker, men muscovadosukker har en mer kompleks og spennende smak. Det er bare et pluss, for det gir liv og nyanser til all mat. Sukkeret passer for eksempel utmerket til fisk og rotgrønnsaker, samtidig som det fremhever smaken i brød, sauser, gryteretter og desserter.


Hvordan bruke rørsukker

Rørsukker kan erstatte en lang rekke andre sukkerarter og produkter. Fordi det har samme sødme som roesukker, trenger du samme mengde som du ville brukt med hvitt sukker. Melis kan erstatte rørsukker, da de opprinnelig har de samme sukkerkrystallene. Forskjellen er at melis er raffinert. Det samme gjelder for eksempel kokossukker/palmesukker, som kommer fra kokosnøttpalmens blomster og ikke fra sukkerrør.

Lag din egen kroppsskrubb med rørsukker

Rørsukker er ikke bare til ristede mandler eller desserter. Du kan også bruke det til å lage din egen deilige kroppsskrubb med for eksempel vanilje, mandelolje og honning. 

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

30 dagers returrett

30 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.