Honning
Honning smaker godt og er en naturlig kilde til sukker. Se hele utvalget av honning, fra Manuka-honning fra New Zealand til økologisk villblomsthonning fra Danmark.
Hva er honning? | Er honning sunt? | Hvordan velge honning | Manukahonning
Hva er honning?
Honning er sluttproduktet av en lengre prosess, som for bienes del egentlig handler om å finne nok mat til overvintringen. Honningbiene overvintrer i kolonier der de samler seg rundt dronningen for å holde varmen.
Etter at biene har samlet nektar fra en blomst, lagrer honningbien den i den såkalte honningmagen. Dette er egentlig mer en beholder i kroppen for nektaren, der den tilsettes enzymer før den overføres til biene i kuben. Her tilsettes det enda flere enzymer før det legges i voksstaven. Honningbiene flytter ofte rundt på den innkommende honningen for å minimere vanninnholdet. Etter hvert som vannet fordamper, arbeider enzymene og danner flere ulike sukkerarter. Selv om honning nesten ikke kan bli dårlig, kan vann få den til å gjære, og for mye oksygen kan føre til krystallisering.
Når birøkterne høster honningen, tilsettes erstatningsfôr slik at biene kan overleve vinteren. Bienes pollinering er viktig for en lang rekke planter som er avhengige av biene for å overleve.
Er honning sunt?
Ønsker du å redusere kaloriinntaket ditt, eller er du alltid på jakt etter det sunneste alternativet? Det kan være forvirrende å finne ut hva som er "sunt", og honning er en av de tingene du kanskje er forvirret over. Mange tror at honning er sunnere enn sukker fordi det er et naturlig produkt.
Hvordan honning påvirker blodsukkeret ditt
Kjemisk sett er de to produktene nesten identiske, selv om det er en liten forskjell i næringsinnholdet. Honning inneholder 75 % karbohydrater, mens sukker består av 100 % karbohydrater. Forskjellen er at honning også inneholder vann. Hvis vi måler helse ved å se på næringsinnholdet, er honning litt sunnere enn sukker. Ser vi i stedet på honningens effekt på blodsukkeret, er det ingen forskjell. Sukker er bare sukker, og uansett om du spiser honning eller hvitt sukker, vil det stige.
Honning er imidlertid søtere i smaken enn sukker, og det er her den virkelige fordelen med honning ligger. Fordi den søte smaken er mer fremtredende i honning, kan du bruke mindre av den enn hvis du hadde brukt sukker. Det er altså kalorier å spare i det lange løp.
Hvis du vil eksperimentere med andre typer kalorifattige søtningsmidler, kan du se dem alle på siden vår om sukker og søtningsmidler.
Er honning vegansk?
Prøver du å leve, eller lever du allerede, et liv uten animalske produkter? Da har du sikkert støtt på diskusjonen om hvorvidt veganere kan spise honning. Alle har ulike grenser, og det kan være svært delte meninger om temaet. Men hvis du prøver å leve helt vegansk, vil du vanligvis velge å ikke spise honning, ettersom honning er produsert av dyr. Derfor er det fortsatt ditt valg om du vil spise honning eller ikke. Hvis du ønsker å spise så nær 100 % vegansk som mulig, kan du prøve en vegansk sirup i stedet.
Hvilken honning bør jeg velge?
Det finnes mange forskjellige typer honning i Danmark. Det finnes oppvarmet og uoppvarmet, fast og flytende, lys og mørk. Noen kan du se forskjell på bare ved å se eller smake på den, andre må du undersøke pollenkornene for å finne ut hvilken type det er. Heldigvis kan produsenten selv fortelle deg hva slags honning det er.
I Danmark produseres det honning av raps, lind, kløver og lyng. Flere av dem er sesongavhengige, ettersom de avhenger av når plantene blomstrer.
Manukahonning
Blant de mest populære honningtypene er New Zealands manukahonning, som kommer fra den ville manukabusken. Denne typen honning anses av mange for å være den beste fordi den tåler høy varme og er motstandsdyktig mot lys, varme, kroppsvæsker og enzymatisk aktivitet på grunn av sitt innhold av metylglyoksal, eller MGO.
Akasiehonning
En av de mest kjente honningtypene er den fine akasiehonningen. Denne deilige honningen er lett å kjenne igjen med sin lyse farge og milde smak. Honningen er flytende, noe som gjør den velegnet til topping av ulike desserter og retter.
Oppskrifter med honning
Honning har du sikkert brukt mest i bakverk - spesielt til jul. De klassiske honninghjertene er nesten nostalgiske å spise. Honning kan faktisk brukes til mye mer enn bare til jul eller i de kalde månedene når du har vondt i halsen.
Manukahonning er spesielt godt egnet til hudpleie, for eksempel som ansiktsmaske. Du kan også se hvordan du kan bruke den som eksfoliering i vår guide til hjemmelaget kroppsskrubb.
I tillegg kan honning erstatte sukker i en lang rekke tilfeller. Bruk honning i bakverk og gi det litt kant med sin særegne smak, eller lag en deilig kaldskål med honning og skyr. Honning er også deilig som "lim" i de hjemmelagde müslibarene dine. Det er faktisk bare fantasien som setter grenser, og du kan eksperimentere så mye du vil.