Ghee
Ghee er for mange kjent som klarnet smør. Det brukes til både bruning og steking, og er spesielt populært fordi det tåler høye temperaturer uten å brenne seg fast. Ghee kan til og med gi matlagingen et deilig, karamellisert preg i tillegg til den smøraktige smaken. Les mer om ghee...
Hva er ghee?
"Ghee-smør" kommer opprinnelig fra Asia og er et tradisjonelt indisk produkt. Ghee kan kategoriseres som perfekt renset smør. Ved romtemperatur har ghee en halvmyk og kremaktig konsistens. Når den smelter, er den deilig flytende. Fargen kan variere fra gyllengul til svært lys gul, avhengig av karoteninnholdet og melken som har levert smøret.
Ghee lages av usaltet smør, som klarnes ved at det varmes opp over kokepunktet til vannet i smøret har fordampet og melkeproteinene er brunet. Melkeproteinene filtreres ut etter bruningen, slik at ghee tåler høye temperaturer
Smøroljen har en smak som omfavner den velkjente smørsmaken, karamell og ristede nøtter. Produktet kan holde seg lenge, ettersom melkefettet er mettet og derfor ikke så lett oksideres av luft. Vanninnholdet i ghee hindrer også bakterievekst.
Slik bruker du ghee
Ghee har lenge vært et yndet fett i klassiske retter. Den fantastiske smaken gjør smøroljen uunnværlig til blant annet
- Kakerøre
- Steking
- Bakte grønnsaker
- Saus
- Suppe
Tåler høye temperaturer
I motsetning til smør tåler ghee å bli varmet opp til steketemperatur uten å brenne seg. Den kan også oppbevares i romtemperatur i ca. 6 måneder. Hvis du vil steke ved høye temperaturer uten å gå på bekostning av den fantastiske smaken av smør, er ghee en god erstatning for vanlig matolje.
Ghee kan brukes til sautering, steking i panne og frityrsteking ved temperaturer helt opp til 120° til 190°C.
Kaloriinnhold
Kaloriinnholdet i ghee avhenger av det enkelte produkt. I likhet med andre oljer og fettstoffer inneholder ghee mye kalorier. Hvor mye du kan spise, avhenger av alder, vekt og aktivitetsnivå
En fordel med smørolje er imidlertid at ren ghee verken inneholder laktose eller oksidert kolesterol.
Næringsinnhold per 100 g. Cosmeveda Ghee Ø
Energi: 3693/898 kcal
Fett: 99,8 g
- hvorav mettede fettsyrer: 64,9 g
Karbohydrater: 0 g
- hvorav sukkerarter: 0 g
Protein: 0 g
Salt: 0 g
Kjøp ghee på Med24.no
På Med24.no finner du Cosmoveda Ghee Ø, som er en økologisk ghee som tåler høye temperaturer uten å bli til transfettsyre. Cosmoveda Coconut Ghee Ø er dessuten et klart, økologisk smør med kokosolje. Som vanlig ghee kan det brukes til steking, baking og i retter.