Sesamolje
Sesamolje er en svært velsmakende og allsidig olje som utvinnes fra sesamfrø. Oljen bidrar godt både innvendig og utvendig, derfor brukes den både til kosmetikk og matlaging. Oljen kan brukes i baking, steking og salater. Les mer om sesamolje her!
Om sesamolje
De små lyse sesamfrøene er ikke bare gode til matlaging og baking, men også rike på en olje som ofte brukes i asiatisk mat. Sesamolje har vært kjent i årtusener på grunn av bruken i India – her ble oljen tidligere verdsatt i forbindelse med helbredelse og de antatte anti-inflammatoriske egenskapene.
Sesamoljen finnes både i en lett form av ubrente sesamfrø samt en mørkere olje av brente sesamfrø. Stekeprosessen foregår før pressing og utvinning av den delikate oljen. Forskjellen er å finne i smaken av oljene. Den lyse sesamolje har en mild smak av sesam, mens den mørkere versjonen har en mer uttalt og brent nøtteaktig smak.
Næringsinnhold
Mange gode egenskaper er assosiert med sesamolje – blant annet på grunn av dets gunstige innhold av:
- Antioksidanter
- Vitamin E
- Vitamin B
- Kalsium
- Magnesium
- Omega-3 fettsyrer
- Omega-6 fettsyrer
- Protein
Fettsyrefordelingen er som følger:
Mettede fettsyrer: 14 %
Enumettede fettsyrer: 42 %
Flerumettede fettsyrer: 44 %
Sesamolje til matlaging
Enten du velger en lys eller mørk variant, er sesamolje en av de mest karakteristiske, velduftende og smakfulle oljene. Oljen er både stabil og motstandsdyktig mot harskning.
Sesamolje brukes i alt fra steking til baking. Mange heller også den smakfulle oljen i ulike salater, dressinger og marinader. I europeisk mat er den lette sesamoljen mest brukt, mens den aromatiske mørke sesamoljen er foretrukket i asiatiske retter som en smaksforsterker.
Vær oppmerksom på at den brente sesamoljen (mørk) ofte bare må tilsettes i små dråper, da den kan ha en penetrerende effekt i likhet med krydder. I det asiatiske kjøkkenet tilsettes det ofte etter at maten er tilberedt.
Prøv for eksempel Urtekram Cold Pressed Sesam Oil eller Clearspring Organic Sesam Oil på toppen av stekte grønnsaker, i nudler eller marinader, hvor det vil etterlate en herlig, nøtteaktig smak og samtidig berike retten med noe sunt og næringsrikt.
Oppbevaring
Olje bør unngå direkte sollys, men også kjøleskapstemperaturer. Den bør oppbevares tørt, men gjerne kjølig i et kjøkkenskap, for å unngå at den blir tykk eller grumsete. Sesamolje vil harskne over tid og utvikle en bismak.
Sesamolje til hudpleie
I flere hudpleieprodukter kan du finne den pleiende sesamoljen. Den trenger godt inn i huden og har en mykgjørende, beskyttende og forebyggende effekt. I flere hårprodukter virker den nærende og styrkende.