Hirse
Hirses vakre, karakteristiske farge gjør kornsorten lett gjenkjennelig. Hirse har blitt populært igjen de siste årene, og kan brukes i nesten all matlaging. Utforsk utvalget av hirse, som både inkluderer hel hirse, hirsemel og hirseflak.
Hva er hirse? | Er hirse sunt? | Naturlig glutenfri | Hva bruker man hirse til?
Hva er hirse?
Hirse, også kjent som vanlig hirse, er, sammen med bokhvete og quinoa, et av de eldgamle kornartene, og det dyrkes rundt om i verden som både korn til fôr og mat til mennesker. Hirse har mest sannsynlig sin opprinnelse i India, og er den dag i dag en av de viktigste avlingene i store deler av Asia, Afrika og det sørlige USA. Hirse er en hardfør plante som krever svært lite vann og er motstandsdyktig mot skadedyr. I tillegg er planten hurtigvoksende og den tåler både tørke og varme. Hirse har flere ganger blitt utpekt som en av matvarene som kan bidra til å mate den voksende verdensbefolkningen av nettopp disse grunnene.
Er hirse sunt?
Det kan være overveldende å finne ut hvilke kornsorter som er de sunneste for deg. Det korte svaret er derfor også at det ikke finnes noe fasitsvar. Alle typer korn har sine egne kvaliteter og unike sammensetning av mineraler og vitaminer. I tillegg ser næringsinnholdet veldig annerledes ut, og derfor er det ikke alltid lett å sammenligne.
Når det kommer til hirse, kan fettinnholdet være en av tingene som lurer deg. Selv om hirse har et høyere fettinnhold enn andre kornsorter, er det store flertallet umettet fett og dermed nødvendig for kroppen din. Hirse er også fullpakket med mineraler – inkludert jern, magnesium, kalium og fosfor.
Hirse er naturlig glutenfri
En annen fordel med hirse er at den er naturlig glutenfri. Den kan derfor nytes av deg uansett om du er glutenallergiker eller ikke vil spise gluten. Prøv for eksempel de deilige, glutenfrie hirseflakene fra populære Urtekram, som kan brukes i både baking og müsli. Når du kjøper hirseprodukter må du være klar over at det kan ha oppstått forurensning med gluten under bearbeiding. Les derfor alltid på det enkelte produkt om det er spor av gluten. Du kan lese mye mer om hva gluten faktisk er her, eller dykke ned i glutenfri baking med vår guide.
Saponin – er det farlig?
Når du skal tilberede hirse er det viktig å gjøre det på riktig måte. Hirse inneholder saponiner, som er bitterstoffer. Saponin kan gi en svak såpesmak, og sitter på utsiden av hirsefrøene som en slags beskyttelse. Husk derfor å skylle hirsen din grundig i kaldt vann og deretter koke den. Koketiden for hirse er mellom 20 og 60 minutter, avhengig av konsistensen du ønsker. Hell hirsen i et dørslag og skyll igjen med kaldt vann slik at den slimete og tykke væsken forsvinner. Da er hirsen din helt ren og klar til matlaging!
Hva brukes hirse til?
Du kan bruke hirse i dets mange forskjellige former til en mengde ting, og kun fantasien setter grenser når det kommer til matlaging.
Hirsemel
Det finmalte hirsemelet smaker godt og kan brukes i mange forskjellige typer matlaging. Du kan for eksempel bruke Aurions økologiske hirsemel til grøt eller velling til babyer så vel som voksne, eller bytte ut hvetemelet med hirsemel i bakevarene dine for å unngå gluten.
Hel hirse
Hel hirse er avskallede hirsefrø, og er den perfekte erstatningen for ris etter grundig rensing. Hel hirse kan også kokes lenger slik at den blir til grøt eller bare brukes som kornbiter i brødet ditt. Du kan prøve Biogans hele hirse, som er økologisk og av høy kvalitet.
Hirseflak
Hirseflak er hel, skrellet og dampbehandlet hirse som har blitt rullet til flak. Det er derfor grovere enn hirsemel, men finere enn hel hirse. Hirseflak er rustikke i utseende, og gjør seg godt i brød og som ingrediens i din hjemmelagde müsli. Du kan også bruke flakene til å lage hirsegrøt. Prøv for eksempel de økologiske hirseflakene fra Aurion i matlagingen.
Tips! Du finner oppskrifter på spesialbrød med alle våre deilige korsorter her!