Tofu
Tofu er en plantebasert matvare som er spesielt populær i det vegetariske og veganske kjøkkenet på grunn av sin allsidighet og sitt proteininnhold.
Hva er tofu?
Du har sikkert hørt tofu nevnt i forbindelse med vegetarianere og veganere, fordi tofu er et svært populært alternativ til kjøtt. Du kan imidlertid bruke tofu selv om du ikke er vegetarianer eller veganer, ettersom den deilige og proteinrike soyabønnemassen kan brukes i så mange forskjellige oppskrifter.
Tofu inneholder generelt mye protein per 100 g og lite fett og karbohydrater. I gjennomsnitt inneholder tofu 78 gram protein per 100 g, noe som gjør det til en god plantebasert proteinkilde hvis du ønsker å redusere eller helt eliminere animalske matvarer fra kostholdet ditt.
Tofu er også en god kilde til kalsium, fosfor, jern og magnesium.
Hva er tofu laget av?
Tofu er i utgangspunktet laget av soyabønner, fordi den lages ved å koagulere soyamelk og presse den til blokker. Produksjonen av tofu ligner derfor på produksjonen av ost, men uten bruk av løpe, men med mineraler og salter som magnesiumklorid, som gjør tofuen myk, eller kalsiumsulfat, som i stedet gjør tofuen mer sprø.
Hjemmelaget tofu
Hvis du føler deg modig, kan du prøve å lage din egen hjemmelagde tofu av soya-drikk, som du varmer opp og blander med enten eplecidereddik eller sitron. Deretter lar du blandingen renne av i en sil og en klut, for eksempel et kjøkkenhåndkle, til du har en fast tofuklump.
Hvordan smaker tofu?
Tofu er i seg selv svært nøytral i smaken, med mindre du velger en tofu med chili, der krydder og smakstilsetninger er tilsatt på forhånd. Når du bruker tofu i matlagingen, har du rikelig anledning til å finne ulike krydder og eksperimentere med deilige og nye smakskombinasjoner. Tofu kan fint spises uten spesielle krydder, men den nøytrale smaken gjør at du kan bruke den i retter fra alle verdens kjøkken.
En god idé er å marinere tofu i en deilig marinade med ingefær, soya, paprika, hvitløk, chili eller ulike krydderurter. Tofuen kan ligge i marinaden i kjøleskapet i et par dager før du tilbereder den, for eksempel ved å steke den.
Det finnes en rekke ulike måter å tilberede tofu på, enten du spiser den fersk eller velger å steke, koke, blende eller mose den;
Tofu holder seg best når den ligger i væske eller væske, og derfor kommer de ulike tofutypene på denne siden i enten glass eller forseglede kartonger. Før du bruker tofuen, er det lurt å la væsken renne av hvis du vil ha et sprøtt og godt resultat og unngå at tofuen blir for myk og grøtete.
For å la tofubiten renne av, legger du den på enten kjøkkenpapir eller et kjøkkenhåndkle på et skjærebrett og legger deretter et annet skjærebrett (eller en annen flat gjenstand) oppå. Nå må du skape et trykk med mye vekt - for eksempel med en bolle med mel, vann eller lignende, og så er det bare å vente. For best resultat bør du la tofuen trekke i minst en halv time og helst enda lenger;
Finn oppskrifter med tofu
Den avvannede tofubiten kan deretter brukes i en rekke ulike oppskrifter - det er bare fantasien som setter grenser. Mange velger å skjære tofuen i små terninger og steke dem med ulike krydder. Disse terningene kan deretter brukes i wokretter, lasagne, pastaretter eller som erstatning for kjøttdeig i kjøttsauser og gryteretter.
Du kan også skjære tofuen i staver og panere dem i brødsmuler eller sesamfrø og spise dem med potetbåter og en deilig salat som et alternativ til fiskepinner eller kyllingnuggets hvis du vil gjøre tofuen mer barnevennlig.
Som et alternativ til den klassiske eggerøren kan du smuldre tofuen i litt ujevne biter og steke den i en panne sammen med løk, paprika, urter eller dine favorittingredienser til eggerøre. For å få en tradisjonell eggesmak kan du tilsette litt svart salt - også kjent som kala namak - i din porsjon med tofu.
Tofu har tradisjonelt sett alltid vært mye brukt i Kina, Korea og Japan, og det finnes mange eksempler på deilige supper med tofu. Du kan bruke tofu i karrysuppe, japanske ramen eller misosuppe, der tofu er en næringsrik og deilig ingrediens med god fylde og gir god metthetsfølelse til en ellers lett rett.
Tofu kan faktisk brukes i både salte og søte retter, og den egner seg spesielt godt til for eksempel crème brulé og mousse med sjokolade eller jordbær. Men du kan også bruke tofu i bakverk for å lage deilige og saftige brownies eller en klassisk ostekake med kjeksbunn, frukt og bær.
Veganske favoritter
Hvis du ønsker å implementere flere veganske produkter og vaner i hverdagen, kan du lese vår artikkel 15 tips til veganere eller sjekke ut vårt utvalg av veganske produkter, som inkluderer kjøtterstatninger, ferdigretter, frokostblandinger, pasta, pålegg, snacks, kosttilskudd og produkter for personlig pleie som kremer, sjampo, leppepomade med mer.