Håndleddsstøtte
Lider du av smerter i håndleddet, senebetennelse eller et forstuet håndledd? Da kan en håndleddsstøtte hjelpe deg i sport og hverdag. Se det store utvalget her!
Hva er en håndleddstøtte? | Håndleddsskader | Forebygging og rehabilitering
Håndleddsstøtte
Det finnes mange navn på håndleddsbandasjer, og du vil derfor støte på navn som håndleddsbeskytter, håndleddsbandasje, håndleddsskinne eller håndleddsbandasje. Dette er ulike typer håndleddsbandasjer som gir mer eller mindre støtte, avhengig av materiale og utforming.
Det finnes håndleddsbandasjer i elastisk materiale, neopren og i et mer bandasjelignende materiale. Forskjellen ligger som regel i graden av kompresjon, hvor mye støttebandasjen påvirker blodsirkulasjonen og hvor godt den holder leddet på plass.
Hvis du for eksempel bruker en håndleddsskinne, reduseres bevegeligheten i håndleddet for å beskytte håndleddet og hjelpe til med helingsprosessen. En håndleddsstøtte i neopren gir derimot god bevegelighet samtidig som den fungerer som en håndleddsvarmer som gir optimal reflekterende varme.
Det finnes derfor mange forskjellige håndleddsbandasjer som passer til ulike formål. Den beste håndleddsstøtten er den som passer til din kropp og dine behov. Spør alltid legen eller terapeuten din hvis du er i tvil om valg av støtte. De kjenner problemene dine og kan veilede deg til riktig produkt.
Skader på håndleddet
Smerter i håndleddet er vanlig både i idrett og kontorarbeid, der håndleddet belastes enten i statiske og repeterende bevegelser eller i plutselige og dynamiske bevegelser som forårsaker vridninger og forstuinger. Smerter i håndleddet kan føre til dårligere livskvalitet og oppleves som en hindring for å delta i fysiske aktiviteter.
Senebetennelse i håndleddet
En av de vanligste skadene er senebetennelse. Hvis du kjenner litt til håndleddets anatomi, vet du at det er mange muskler og sener i håndleddet. Disse kan bli betente, noe som betyr at sener og muskler blir betente. Senebetennelse er ofte forårsaket av tung belastning - ofte med mange repetisjoner.
Symptomene på senebetennelse er et ømt håndledd med mulig hevelse. Du kan også oppleve redusert funksjon i hånden eller en følelse av at senene knirker. Hvis smertene ikke forsvinner etter hvile, bør du kontakte legen din.
En støttebandasje kan bidra til å avlaste håndleddet og holde hevelsen nede. En håndleddsstøtte til styrketrening er også en god idé, og spesielt en elastisk støttebandasje vil hjelpe deg. Vær forsiktig så du ikke overbelaster håndleddet ytterligere, men hold deg innenfor smertegrensen.
Brukket eller forstuet håndledd
Et brukket eller forstuet håndledd kan føre til smerter og redusert bevegelighet i en periode. Heldigvis kan håndleddet ditt leges fint ved hjelp av en håndleddstøtte. Hvis du har brukket håndleddet, vil legen legge på en gips for å hjelpe knoklene dine med å vokse sammen igjen. Hvis du har forstuet håndleddet, kan en håndleddsbandasje hjelpe deg med å avlaste leddet. Hvis du har en alvorlig forstuing, kan det hende at du må bruke en håndleddsskinne for å forhindre ytterligere vridning av leddet.
Karpaltunnelsyndrom
Den brede senen på håndflatesiden av armen danner sammen med bøyesenene og karpalknoklene en tunnel som kalles karpaltunnelen. I karpaltunnelen ligger også den store medianusnerven, som gir følelse til flere fingre. Når denne nerven kommer i klem, kalles det karpaltunnelsyndrom.
Mellom 3-4 % av den voksne befolkningen har karpaltunnelsyndrom. Det er vanligere hos kvinner enn hos menn, og noen arbeidsgrupper er mer utsatt. Det gjelder blant annet frisører og personer med skjermarbeid, der de jobber ved tastatur i mange timer om dagen.
Syndromet kjennetegnes av smerter og en prikkende følelse i flere fingre. Du vil også oppleve nedsatt kraft og følelse i flere av fingrene, noe som kan gjøre det vanskelig å plukke opp små gjenstander. Noen personer med karpaltunnelsyndrom kan bli bedre med en håndleddsskinne, mens andre må opereres.
Skader på fingre
Det er ikke bare håndleddet som kan være ømt eller skadet. Mange opplever også smerter i fingrene. Det kan være smerter i tommelfingerleddet som ser ut til å spre seg slik at hånden gjør vondt. Disse smertene kan skyldes mange forskjellige ting, men ofte er det en sammenheng mellom smerter i håndleddet og smerter i fingrene.
Smertene kan skyldes overbelastning av tommelen, noe som kan ha ført til senebetennelse i fingeren. Som ved senebetennelse i håndleddet vil hvile og avlastning redusere smertene.
Hvis du har problemer med slitasjegikt, kan det også være leddgikt i tommelen som forårsaker smertene. Tommelartrose er nemlig en vanlig tilstand, og området rammes også lett av betennelser. En tommelbandasje kan støtte og avlaste leddene slik at du kan fortsette med dine daglige aktiviteter. Prøv den anatomisk utformede leddgikthansken som gir kompresjon og varme til håndledd og fingre.
Skadeforebygging og rehabilitering
Enten du har problemer med senebetennelse, overbelastning eller leddgikt i håndleddet, er det viktig å både forebygge fremtidige skader og rehabilitere etter en tidligere skade. Det finnes mange ulike øvelser med og uten motstand, så det er lett å finne en øvelse som passer til ditt nivå.
I noen tilfeller kan du fortsette å trene styrke, og du kan til og med ha nytte av å bruke en håndleddsstøtte til styrketreningen. En håndleddstøtte som treningshanske kan hjelpe deg med å ta godt vare på håndleddet slik at du ikke overbelaster det igjen. Husk å lytte til kroppen når du trener, slik at du ikke belaster andre ledd for å beskytte håndleddet. Generelt er det viktig at du ikke kompenserer for manglende styrke og bevegelighet i håndleddet med andre sener og muskler som du også overbelaster.
Leddgikt i håndleddet
Hvis du har artrose i håndleddet, også kjent som håndartrose, er det ekstra viktig å holde hendene i aktivitet. Du kan faktisk øke håndstyrken din med gjennomsnittlig 25 % med riktig trening. Ergoterapeutene i Gigtforeningen har samlet 5 gode treningstips til deg med håndartrose:
- Bruk hendene til hverdagslige gjøremål
- Bruk et treningsprogram som er skreddersydd for deg
- Utfør øvelsene riktig og grundig i stedet for overfladisk
- Eventuell ømhet vil forsvinne etter at du har trent en stund
- Varm opp hendene før trening
Sportsteip og kinesiologisk teip
Hvis du ikke ønsker å bruke en håndleddstøtte, kan du prøve sportstape eller kinesiologisk tape. Sportstape brukes ofte ved skader, fibersprengninger, forstrekninger og forstuinger, og er uelastisk å ha på seg. Du kan også bruke kinesiologisk tape, som brukes til forebygging av nye idrettsskader som forstrekninger og forstuinger. Kinesiologisk tape er elastisk, slik at du ikke mister bevegeligheten.