Munnbind og masker - CE merket og godkjent
De munnbindene vi har på lager er av typene kirurgiske munnbind type 1 og type 2 og FFP masker. Du kan kjøpe munnbind med henblikk på bedre å kunne beskytte deg fra å smitte andre personer med virus, som du også beskytter deg selv. Det er viktig at du bruker dem korrekt og lærer hvordan man best tar det på og av. Vi selger kun godkjente munnbind og masker og de lever opp til de kravene som stilles i forbindelse med flyreiser, opphold på flyplasser og i andre situasjoner hvor myndighetene anbefaler bruk av munnbind. Kirurgiske munnbind kaldes også medisinske munnbind. Det er derfor det samme og det er denne typen som anbefales av WHO i forhold til Covid-19.
Hvordan virker et munnbind? | Slik bruker du et munnbind korrekt
Hvordan virker et munnbind eller en maske?
Medisinske engangsmasker og munnbind av type 1 og type 2 er gode ansiktsmasker med 3 lag, og disse maskene filtrerer bakterier og partikler med mer enn henholdsvis 95% og 98% effektivitet. Sånne munnbindskal være godkjente. (Godkente munnbind er kjennetegnet ved å være CE-merkede og ha vært testet ved en uavhengig instans i forhold til filtreringsevnen.) Munnbindene har smarte strikk i hver side, som brukes til å feste masken omkring ørene, så du slipper å skulle binde stramme remmer omkring hode og nakke. Munnbindet er lagd på en sånn måte, at det er så komfortabelt som mulig, samtidig med at det effektivt beskytter mot smitte. Du kan derfor ha munnbindet på i flere timer i strekk, og den lave respirasjonsmotstand i masken gjør det lettere å puste - selv gjennom lengre tid.
Hvis man vil ha ytterligere beskyttelse kan åndedrettsvern - f.eks. FFP2 masker - anvendes. Disse har dog en høyere respirasjonsmotstand enn munnbind
Et munnbind til bakterie og partikkel-filtrering er ikke beregnet til å beskytte mot voldsomme væskesprut, og du bør derfor skifte til et nytt munnbind hvis munnbindet blir vått eller fuktig, så du igjen kan få optimal effekt. Ta av deg det brukte engangsmunnbind og kast det i en lukket beholder, og vask eller desinfisér deretter dine hender grundig før du tar det nye munnbind i bruk.
Er munnbind og masker sikre å bruke?
Som utgangspunkt kan et munnbind sikre at det skapes et filter mellom munnen, nesen og resten av omverdenen, hvor bakterier og helt små partikler ikke kan slippe igjennom. Det betyr at du som smittebærer av virus eller bakterier er i meget lavere risiko for å smitte dine medmennesker, fordi størstedelen av smittestoffene vil bli fanget av munnbindet.
Både de patogene bakterier som kan gi infeksjoner, virus som kan gi en lang rekke sykdommer som influensa, samt små fine partikler som kan opphope seg i lungene og skade helsen kan med stor effektivitet bli bremset av et munnbind, hvis det er plassert korrekt. Et munnbind eller en ansiktsmaske kan dog aldri med garanti beskytte 100% mot smitte.
Hvilke typer munnbind og masker fins det?
Medisinske masker og munnbinn finnes i forskjellige typer og klassifikasjoner. Generelt er det 2 hovekategorier - kirurgiske masker og åndedrettsvern. Og disse deles ytterligere opp i følgende typer masker:
- Type I ansiktsmaske (kirurgisk maske)
- Type II ansiktsmaske (kirurgisk maske)
- Type IIR ansiktsmaske (kirurgisk maske)
- FFP2 ansiktsmaske (Åndedrettsvern)
- FFP3 ansiktsmaske (Åndedrettsvern)
- N95 ansiktsmaske (Åndedrettsvern)
Nedenfor er de forskjellige typer beskrevet, herunder i forhold til deres effekt mot Covid-19. Det bemerkes dog at det enda mangler studier på området til endelig å kunne fastslå effekten av de forskjellige typer.
Kirurgiske masker - Type 1, Type 2 og Type 2R
Kirurgiske masker Type I og Type II er medisinske masker som har til formål å beskytte bæreren mot dråper og sprut utenfra samt begrense antallet av partikler, virus og bakterier fra den som bærer masken. Maskene har dog en smittereduserende effekt både til og fra bæreren (WHO uttaler at denne type maske kan medvirke til å forhindre at man mottar covid-19 smitte fra andre) , men de er designet og testet i forhold utånding.
Forskjellen på type 1 og type 2 består i bakteriefiltreringseffektiviteten. Type 1 har en bakteriefiltreringsevne på >95% mens kravet til type 2 er >98%.
Type 2R masken er den samme som type 2, men er motsatt de alminnelige type 1 og type 2 også testet for sprutresistens. I type 2 R er det da tilføyd et ekstra lag av beskyttende materiale for særlig beskyttelse mot væskegjennomtrengning.
Generelt anbefales denne type maske primært til å redusere risikoen for at man smitter andre, mens de ikke er så effektive som f.eks. FFP2 og FFP3 til å beskytte en selv mot virus utenfra.
Masker av både type 1 og type 2 er godkjent til bruk i fly og lufthavner.
Åndedrettsvern - Masker av typen FFP2, FFP3 og N95
Denne type masker beskytter begge veier og er testet i forhold til deres evne til å filtrere utenfra og inn mot den person som bærer masken. Masker av denne typen er dem som gir den høyeste beskyttelse mot virus som Covid-19, og det er dem som anbefales i helsevesenet når der arbeides med pasienter med påvist Covid-19.
Forskjellen på FFP2 masker og FFP masker består i deres filtreringsevne. FFP2 har en filtreringsgrad på >94% mens FFP har en filtreringsgrad på >99%. N95-masker er testet etter amerikanske standarder og har en litt høyere filtreringsgrad enn FFP2-masker (>95%).
Masker av denne type er godkjent til bruk i fly og lufthavner.
Munnbind til barn
Munnbind skal sitte tett inn til kinn, nese og ansikt. Til barn kan det derfor være nødvendig med munnbind som er mindre i størrelse for å oppnå riktig passform og dermed gi optimal beskyttelse.
Helsedirektoratet anbefaler generelt ikke munnbind til barn under 12 år. Dette skyldes for det første at passformen ved alminnelige munnbind kan vise seg å være for dårlig til mindre barn. Til barn omkring 12-års alderen kan man derfor med fordel overveie munnbind som er designet til barn (mindre størrelse) For det andre legger Helsedirektoratet vekt på det viktige i at munnbind brukes korrekt. Barn skal derfor være i stand til å lære hvordan man bruker et munnbind. Ellers kan et munnbind gjøre mer skade enn nytte.
Sterile og ikke-sterile munnbind
Munnbind finnes både som sterile og ikke-sterile. Munnbind til alminneligt bruk og beskyttelse mot bakterier og virus er av typen ikke-sterile. De sterile brukes til blant annet til operasjoner hvor det er krav om et 100% sterilt miljø. Sterile munnbind kan kjennes på at de er CE-merket med en 4-sifret kode, hvor ikke-sterile munnbind "bare" er CE-merket.
Slik bruker du et munnbind korrekt
For å være sikker på at din maske eller ditt munnbind beskytter best mulig, er det viktig at du bruker den korrekt. Ellers kan munnbindet nemlig ende med å bli en ny kilde til smitte, da det kan bli kontaminert med virus eller bakterier.
Før du tar tak i din maske, bør du desinfisere dine hender grundig med håndsprit eller en håndvask med vann og såpe, så du ikke kontaminerer masken allerede når du tar den på eller rører ved den for første gang.
Slik tar du munnbindet på
Når du skal ta din maske på, bør du som det første sikre deg at du vender munnbindet med den riktige side innover når du tar det opp. Lokalisér heretter den bøyelige metallstrip langs maskens kant som skal sikre god passform omkring din neserygg. Denne metallstrip fungerer som en neseklemme som sørger for at det ikke er mellomrom mellom nesen, huden og munnbindet, hvor luft kan slippe igjennom. Klem nå metallstrippen sammen om nesen så den følger formen på din nese og sitter godt til.
Når neseklemmen er godt tilpasset, setter du ørestrikkene fast rundt om dine ører, så masken holdes på plass og ikke glir vekk fra munn- og neseregionen.
Ta nå fatt om den nederste kanten av masken og dra til, så lagene folder seg ut og masken dekker både nese, munn og hake. Hvis ikke masken er foldet ordentlig ut, kan det bli vanskeligere å puste, og respirasjonsmotstanden i masken er større.
Når ditt munnbind er plassert korrekt over munn og nese, må du ikke røre ved yttersiden av munnbindet, da det kan sitte bakterier, virus eller små partikler der som kan utgjøre en smittekilde. Hvis du allikevel kommer til å røre ved masken, bør du vaske dine hender med vann og såpe eller desinfisere med håndsprit.
Slik kvitter du deg med et brukt munnbind
Hvis ditt munnbind blir vått, eller du bare er ferdig med å bruke det, skal du ta det forsiktig av uten å røre ved yttersiden. Ta tak i strikkene omkring dine ører og før masken vekk fra ansiktet, så du kun holder den i remmene. Legg nå forsiktig den brukte masken i en lukket beholder eller søppeldunk uten å røre ved hverken maskens innerside eller ytterside, og sørg for å rengjøre dine hender grundig med håndsprit eller håndsåpe før du rører ved andre ting.
Unngå smitte fra bakterier og virus
Hvis du gjerne vil være så sikker på å unngå bakterier og virus som mulig, kan munnbind eller maske inngå som en del av din hygiene og beskyttelse. Du bør dog kombinere bruken av munnbind med grundig håndhygiene samt god avstand til smittede personer – f.eks. med influensa.
For at kroppen har de beste forutsetninger for å bekjempe en eventuell infeksjon med bakterier eller virus, er det viktig å ha et sunt og sterkt immunforsvar. Du kan her se alle våre kosttilskudd i kategorien “Immunforsvar”.