Muskelsmerter - Slik lindrer du muskelsmerter!

Har du opplevt ømme muskler eller smerter i muskler og ledd? Så vet du at det kan være en voldsom belastning og forhindring i hverdagen, og at muskelsmertene i hele kroppen gjerne skal forsvinne så hurtig som mulig. Du kan lese mer om hva muskelsmerter skyldes samt hvordan du kan lindre muskelsmerter her.
Hva skyldes muskelsmerter?

Det kan være flere forskjellige grunner til at du opplever muskelsmerter i ben, lår, rygg, bryst, nakke, skuldre eller armene. I mange tilfeller er muskelsmertene en ømhet etter fysisk aktivitet, men det kan også skyldes sykdommer. Faktisk finnes det også en del tilfeller med muskelsmerter hvor man aldri med sikkerhet finner frem til en egentlig årsak.
Muskelsmerter ved fysisk aktivitet
Når du trener musklene ved f.eks. styrketrening, skjer det bitte små skader på musklene og muskelfibrene. Disse overrivninger og skader skal repareres etterpå, men det kan oppstå en midlertidig betennelsestilstand under reparasjonsprosessen som kan gi ytterligere ømhet i musklene.
Den voldsomme og forsinkede ømheten som typisk inntrer 12-36 timer etter treningen, er også kjent som DOMS(Delayed Onset Muscle Soreness). Man har enda ikke funnet frem til et endelig svar på hvorfor man opplever DOMS, selv om det har blitt forsket på det i over 100 år. Man vet dog at det har forbindelse til de små overrivninger og skader på muskelfibrene som krever tid og næringsstoffer til å bli gjenoppbygget enda sterkere.
Hvis du har vondt i ledd og muskler etter en trening, kan det også være et tegn på at du har overbelastet kroppen og leddene, og du kan oppleve å ha ømme ledd i lang tid etterpå. For å unngå ytterligere skader og smerter i alle ledd, bør du justere litt på din treningsmengde og -form, så kroppen langsomt kan venne seg til belastningen.
Slik kan du lindre muskelsmerter
Hvis du har blitt øm og trett i dine muskler etter en hard trening, kan du forsøke å lindre f.eks. muskelsmerter i armene eller ryggen med en massasje. Dette kan være med en lekker massasjeolje eller annet massasjeutstyr som kan løsne opp musklene og få deg til å slappe mer av.
Utover det kan du forsøke deg med varmebehandling av de ømme muskler med en varmepute eller varmende gel. Når muskelen blir varmet opp, slapper den mer av, og så vil det dessuten være en økt blodsirkulasjon og blodtilstrømming til muskelen. Den økte sirkulasjonen betyr en økt tilføring av viktige næringsstoffer til gjenoppbygging samt en avskaffelse av avfallsstoffer i musklene. Du kan velge en gel eller krem til muskelsmerter som Nardos muskelbalsam, som effektivt øker blodgjennomstrømningen i musklene.
Ellers er hvile og restitusjon en sikker måte å komme over ømme muskler etter trening på. Musklene har bruk for tid til å bli gjenoppbygde, og etter en passe hard belastning under trening vil du også oppleve at musklene har blitt sterkere enn før - det såkalte superkompensasjonsprinsipp. Derfor er hvile og restitusjon i forbindelse med trening viktig for å kunne forbedre din fysiske form.
Varmebehandling med infrarødt lys

En infrarød lampe er enda en mulighet for å bruke varme mot muskelsmerter. Det infrarøde lys og varmen fra lampen gir en effektiv lindring av spente og ømme muskler, og strålene kan trenge dypt inn i huden og øke blodsirkulasjonen. Du kan både bruke en varmelampe med infrarødt lys eller et massasjeapparat til dette formålet. Blant massasjeapparater med varme og infrarødt lys er Beurers produkter særdeles populære. De har stort utvalg av elektriske apparater til mange formål og hele 4 forskjellige massasjeapparater med infrarødt lys.
Voltaren gel mot muskelsmerter
Du har sikkert hørt om Voltaren gel i forbindelse med muskelsmerter, og det er heller ikke uten grunn at denne gelen er favoritten hos mange når det kommer til behandling og lindring av muskelsmerter. Voltaren inneholder nemlig et stoff fra gruppen NSAID som har en god smertestillende effekt ved de akutte muskelsmerter, som man kan oppleve i forbindelse med trening eller særlige belastninger.
Du skal bruke Voltaren til å behandle symptomer som ømhet i musklene, men det egner seg ikke som forebyggende middel eller til å bruke regelmessig. I tilfelle av at du bruker Voltaren eller andre varmeprodukter, kan du risikere å oppleve bivirkninger som forbigående irritasjon av huden.
Sykdom og ukjente årsaker til muskelsmerter
Noen muskelsmerter skyldes andre tilstander eller sykdommer i kroppen, som f.eks. ved diskusprolaps, hvor det egentlig er en nerve som blir påvirket av en diskus i ryggsøylen. På den måten kan nerven forårsake muskelsmerter i de områder som nerven går til.
I tillegg kan muskelsmerter i ryggen, omkring hoftene og i benene være et resultat av leddgikt i ledd som hofte og knær. Ved leddgikt får mange personer nemlig en annerledes og overbelastende gange – f.eks. en lett halting som belaster musklene i benene, rygg og hofter annerledes enn normalt.
Det er dog også noen muskelsmerter som man ikke helt vet hva kommer av. Det kan nemlig være vanskelig å finne den presise årsak til muskelsmerter, hvis man f.eks. ikke har opplevd endringer i sitt bevegelsesmønster eller aktivitetsnivå. Disse muskelsmerter finnes ofte i nakken, skuldrene, underarmene og i hoften.
Hvis du er vant til å trene kan du sikkert kjenne forskjell på alminnelig ømhet etter en trening og de annerledes muskelsmerter som kan skyldes forskjellige sykdommer. Hvis du er i tvil om hva dine muskelsmerter skyldes, bør du ta kontakt med din lege eller fysioterapeut som kan hjelpe deg med å bli kvitt muskelsmertene.
Muskelsmerter i nakken
Riktig mange nordmenn plages også med spenninger og muskelsmerter i nakken som kan være begrensende og slitsomme i hverdagen. Hvis du opplever disse smerter, kan det være fordi dine muskler har vært spente i lang tid – f.eks. på grunn av stress eller psykiske belastninger. Når musklene er spente gjennom lang tid, blir de til sist stive og ømme, og du sitter tilbake med sjenerende smerter i nakken.
Den beste behandling for muskelsmerter i nakken er altså å endre på noen av de faktorer eller vaner i hverdagen, som forsaker stress, eller som utgjør en belastning. Det kan gjøre ditt forløp kortere og lindre dine smerter, hvis du utfører en spesifikk form for styrketrening, men du kan også forsøke deg med behandlinger som fysioterapi, massasje, akupunktur eller holde området varmt med en varmepose.
Muskelsmerter i overgangsalderen
Det kan være mange plager forbundet med overgangsalderen, og utover de meget alminnelige hetetokter, humørsvingninger og forstyrrelse av søvnen, er ledd- og muskelsmerter også forholdsvis alminnelige plager.
For å komme lettere igjennom overgangsalderen har mange kvinner valgt å supplere deres kost og livsstil med et kosttilskudd som Rødkløver, som med sitt høye innhold av planteøstrogen har vært en hjelpende hånd til kroppen gjennom forandringene.
Slik unngår du ømme muskler etter trening

Når du starter på noe nytt – et nytt løpeprogram eller nye styrketreningsøvelser, vil du alltid oppleve ømhet i starten. Etterhvert som du kommer i bedre form og dine muskler blir mer vant til å bli aktiverte på denne måten, vil omfanget og varigheten av din ømhet etter en trening bli mindre. Start derfor alltid med en langsom stigning i belastning og intensitet, så unngår du samtidig å overanstrenge kroppen eller å få skader.
Det er alltid en god idé å varme opp før en trening og strekke ut etterpå, men det har ikke nødvendigvis noe med ømhet i musklene å gjøre. Når du varmer opp, er det for å forebygge skader senere, fordi oppvarming forbereder både muskelceller og nerver på de bevegelser som du skal til å gå i gang med. Utstrekking etter trening er viktig for musklenes bevegelighet, men det har høyst sannsynlig ingen innvirkning på hvor øm du blir etterpå.
For å unngå skader som strekk eller fibersprengninger som følge av overanstrengelse, bør du gå gradvist til verks med din trening. Som nybegynner er det altså ikke en god idé å starte med et hardt styrketreningsprogram eller et langt utholdenhetsløp på mange kilometer, hvis det ikke er noe som du er vant til. Det kan nemlig gjøre vondt i leddene hvis de presses alt for hardt for tidlig.
Hvis du er på jakt etter inspirasjon til din neste trening, kan du lese om 7 morsomme idéer til trening i det fri her.